Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 09.09.2013.
18:49 >> 19:11h
Beta A

Moskva će da ubeđuje Siriju oko hemijskog oružja

Rusija će pokušati da ubedi vlasti u Damasku da zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu kako bi se izbegao napad SAD na Siriju, izjavio je, u Moskvi, šef ruske diplamatije Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
 

Lavrov je to rekao nekoliko časova pošto je državni sekretar SAD Džon Keri poručio da režim sirijskog predsednika Bašara al Asada može rešiti krizu oko upotrebe hemijskog oružja, tako što će predati kontrolu nad "svakim komadom" tog oružja u roku od nedelju
dana.

Pročitajte još:

1. Sirijski šef diplomatije u Moskvi: Putine, hvala

2. Obama na mukama: Kako do podrške za rat u Siriji?

3. Asad: Ako nas napadnu, uslediće osveta

Keri je rekao da ne veruje da je Asad spreman da to uradi, a Lavrov, koji je u Moskvi razgovarao sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom, naveo je da će Moskva pokušati da ubedi sirijski režim.

"Ako će uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u toj zemlji omogućiti izbegavanje napada, odmah ćemo početi da radimo s Damaskom", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Moskva pozvati sirijsko rukovodstvo ne samo da se skladišta s hemijskim oružjem stave pod međunarodnu kontrolu, već i da se uništi to oružje, i da se Damask potpuno pridruži međunarodnoj Konvenciji o zabrani hemijskog oružja iz 1993.

Lavrov je rekao da je već predao predlog Mualemu i da očekuje brz i pozitivan odgovor.

Ban: Sirija da pristane na kontrolu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je danas od Sirije da odmah pristane na prebacivanje hemijskog oruzja na bezbedno mesto gde bi bilo uništeno pod međunarodnim nadzorom. Ban je rekao da će od članica Saveta bezbednosti UN tražiti da se ujedine u zahtevu za hitno prebacivanje hemijskog oružja ako inspektori svetske organizacije zaključe da je takvo oružje korišćeno u napadu 21. avgusta u predgrađu Damaska.

 

Damask pozdravlja predlog Moskve

Sirija pozdravlja predlog Rusije da se sirijske zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu kako bi se izbegao napad SAD na Siriju, izjavio je u Moskvi šef sirijske diplomatije Valid Mualem.
 

"Ministar (spoljnih poslova Sergej) Lavrov je izneo inicijativu o hemijskom oružju. Izjavljujem da Sirija pozdravlja rusku inicijativu, zasnovanu na zabrinutosti ruskih lidera za živote naših građana i za bezbednost naše zemlje", rekao je Mualem, prenose ruske agencije.


Mualem je takođe pozdravio "mudrost ruskih lidera koji nastoje da spreče američku agresiju nad sirijskim narodom".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 19:18
I vi braćo Rusi bi se je...i, a da vam ne udje ! Mi ćemo ovo, mi ćemo ono, podsjećate me na Vladu Srbije i na Vučića !
Ponedeljak 09.09.2013. 19:47
Resenje je odlicno,hemijsko oruzje je jednako opsano za korisnika kao i neprijatelja.Moskva treba da ubjedi i Ameriku da nikad vise ne koristi municiju sa osiromasenim uranijumom izvan svoje drzave,
Ponedeljak 09.09.2013. 19:40
Meni ovo lici na ustupak Amerike i de fakto odustajanje od intervencije . Ali Sirija ne bi smela da se odrekne hemijskog naoruzanja bez pisanih garancija UN i americkog kongresa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online