Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 12.09.2013.
07:14
Beta A

Sirijska opozicija: Obama nas izdao

Sirijske opozicione snage razočarane su i razjedinjene više nego ikad zbog odluke američkog predsednika Baraka Obame da pokuša da pronađe diplomatsko rešenje za problem sirijskog hemijskog naoružanja, ocenjuje agencija AP.

Borba pobunjenika protiv Asada traje dve godine
 

Agencija navodi da su se mnogi pobunjenici nadali da će SAD vojno intervenisati posle navoda da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada koristio hemijsko oružje protiv vlastitog stanovništva, i da će ta akcija obuzdati Asadove snage, ali da sada smatraju da diplomatskim pregovorima SAD daju dodatni zamah sirijskom lideru.

"Prepušteni smo sami sebi. Ja sam to oduvek znao, ali zahvaljujući sramnoj Obaminoj odluci, sada to znaju i drugi", rekao je jedan opozicioni borac preko Skajpa, iz najvećeg sirijskog grada Alepa.

Pobunjenici, koji se već dve godine bore da zbace Asada, navode da su Amerikanci još jednom izneverili sopstvena obećanja da će pomoći ustanicima u Siriji, ponudivši im samo "praznu retoriku", ukazuje AP. Obama je u junu objavio da će pružiti oružanu pomoć pobunjenicima, ali do sada ona nije dospela u ruke protivnika Asada, čije snage su ostvarile u međuvremenu napredak.

Obama je juče rekao da će pružiti šansu diplomatiji kako bi se pod kontrolu stavilo hemijsko naoružanje u Siriji, za koje Vašington tvrdi da je korišćeno 21. avgusta i ubilo više od 1.400 ljudi u predgrađu Damaska koji su držali pobunjenici. Broj poginulih u tom napadu nije potvrđen, navodi AP, ali dodaje da su čak i najkonzervativnije međunarodne organizacije procenile da je stradalo najmanje nekoliko stotina ljudi.

Asad, međutim, poriče da su njegove snage odgovorne za napad hemijskim naoružanjem, tvrdeći da su to oružje koristili pobunjenici, i uspeo je da na neko vreme odvrati SAD od eventualne vojne akcije, pristavši da ustupi svoje zalihe hemijskog oružja prema planu koji je predložila Rusija.

"Asadov režim će ojačati jer iako su pristali da se odreknu hemijskog naoružanja, nastaviće da koriste sve ostalo u borbi protiv opozicije, koja je tokom poslednje godine izgubila teritoriju i sada je doživela veliki udarac. Opozicija će početi da se bori da očuva moral i osećaj svrhe", navodi analitičar za Bliski istok iz londonske Evroazijske grupe, Ajham Kamel.

Opozicija je, takođe, više nego ikad unutar sebe podeljena između boraca odanih Al Kaidi i umerenim pobunjenicima, ali na severu zemlje jačaju sukobi i između ekstremista i Kurda, što sve slabi njene redove, zaključuje agencija AP.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.09.2013. 07:53
Очекивао сам да вас и американце збрише Асадова војска.
Četvrtak 12.09.2013. 10:26
Avgust 2015, "Prepušteni smo sami sebi. Ja sam to oduvek znao, ali zahvaljujući sramnoj Obaminoj odluci, sada to znaju i drugi.Sada smo ostavljeni na milost i nemilost,prete nam sa sve strane,Srbija,Makedonija,cak i Grcka,gde jos nismo ni uspeli da se pobunimo" rekao je Ramush Haradinaj...
Četvrtak 12.09.2013. 09:01
Samo od Engleza i Jevreja malo cujes. Pozivaju se na americko-saveznicki napad, da li je to dovoljno da se zakljuci kojim smerom sve ide? Vehabizam/ salafizam napravise Englezi, alkaidu ameri. Isti ti napravise i drzavu Izrael. Isti ti dozvolise rat 1967 godine i zauzimanje Jeruzalima. Sta je treci korak?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online