Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.09.2013.
07:16
Beta A

Asadove trupe jačaju, pobunjenici gube moral

Za podeljene i opkoljene pobunjenike u Siriji ogroman psihološki udarac je to što sada polako shvataju da neće biti odlučujuće zapadne vojne intervencije u njihovu korist. Režim predsednika Bašara al Asada je ojačao uglavnom zato što je svetska zajednica zabrinuta da, ako on padne, rezultat može biti islamistička Sirija u kandžama Al Kaide. Neposredan rezultat te procene je ove nedelje bilo jačanje borbi između umerenih i džihadističkih frakcija pobunjenika.

Sukobi u Siriji traju više od dve godine
 

Dugoročan ishod će verovatno biti dugotrajan rat iscrpljivanja kojim će se nastaviti sporo uništavanje Sirije kao koherentne države i dalje rasplamsavanje sektaške mržnje i ekstremizma na turbulentnom Bliskom istoku. Pre samo dve nedelje, vlada SAD je izgledala spremna da pokrene američki vojni napad na sirijski režim, kao odgovor na napad Asadovih snaga 21. avgusta hemijskim oružjem, uz pogibiju stotina civila u oblastima pod kontrolom opozicije u blizini Damaska.

Predsednik Barak Obama je promenio kurs posle ambicioznog sporazuma SAD i Rusije koji poziva na popisivanje hemijskog oružja Sirije za nedelju dana, i da svo to oružje bude uklonjeno iz te zemlje ili uništeno do sredine 2014. godine. Asad je te uslove odmah prihvatio i u petak poslao Organizaciji za zabranu hemijskog oružja "preliminarnu listu" svog arsenala. Američko-ruski sporazum je naglo promešao karte, zbunjujući pobunjeničke, opozicione snage koje su se nadale da će im napad pod vođstvom SAD pomoći da odnesu prevagu u smrtonosnom ćorsokaku u kojem je njihova zemlja. U tom ratu koji je u trećoj godini, poginulo je više od 100.000 ljudi, a milioni su pobegli.

Barak Obama

Obama je avgusta 2012. godine upozorio da bi, ako sirijska vlada upotrebi hemijsko oružje, to bilo prekoračnje "crvene linije" što bi značila teške posledice. Sada, kada su shvatili da čak ni napad "sarinom" za koji SAD kažu da je ubio više od 1.400 ljudi, neće pokrenuti vojnu akciju, pobunjenici su ogorčeni i osećaju se nemoćno, a to će verovatno ojačati ekstremiste u njihovim redovima.

Dok su SAD i Rusija - postojana Asadova saveznica, pojačale napore da se održi mirovna konferenciju o Siriji, manje je verovatno da će zbog sporazuma koji su izdejstvovali Rusi, sve sirijske strane pristati da razgovaraju. Opozicione snage kažu da taj sporazum praktično daje legitimitet Asadovom režimu, bar do sredine 2014, kada bi sve zalihe hemijskog oružja trebalo da budu uništene. Predsednički izbori su otprilike u isto vreme, a Asad je nagovestio da bi se mogao ponovo kandidovati.

Opozicione snage kažu da je pristankom da se odrekne zaliha hemijskog oružja, Asad uspešno uklonio pretnju američke vojne akcije, a u zamenu je dao veoma malo. Za razliku od aviona Asadovog režima koji su zaustavili napredovanje pobunjenika i potisnuli ih, i razorili teritoriji pod kontrolom opozicije, hemijsko oružje se ne smatra presudnim za opstanak režima ili za njegovu vojnu strategiju. Usredsređivanje na diplomatiju koja će verovatno razvući rat, pojačava stav džihadista da Zapad i nije zainteresovan za pobedu pobunjenika.

"Asad je nagrađen za korišćenje hemijskog oružja, umesto da bude kažnjen", rekao je veteran sirijske opozicije, Kamal Labvani. "To je naopaka odluka koja će doneti više ekstremizma na terenu", rekao je on, ukazujući na brzo širenje ekstremista Al Kaide i na jačanje pobunjeničkih razmirica u poslednjih nedelju dana.

U sredu su naoružani napadači iz organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" - ogranka Al Kaide, zauzeli grad u blizini granice s Turskom posle oštre bitke tokom koje su proterali borce iz glavne pobunjeničke grupacije - "Slobodne sirijske vojske" koja ima podršku Zapada.

Labvani je rekao da je svet sada svedok rađanja jedne "ekstremističke islamske države, sposobne da destabilizuje zemlje od Pakistana, do Severne Afrike". Brus Hofman, direktor Centra za bezbednosne studije Univerziteta Džordžtaun, rekao je da je Sirija za Al Kaidu postala važnija od Iraka.

"To dovodi Al-Kaidu na puškomet od tri najveća saveznika SAD u regionu: Turske, Jordana i Izraela", rekao je on.

O razmiricama među pobunjenicima on je rekao da je svaka pomisao da će pobunjenici očistiti svoje redove od ekstremista "maštarija". Nizar al-Hraki, predstavnik Koalicije u Dohi, u Kataru, izjavio je da povlačenje SAD od vojne akcije dokazuje da nema istinske volje međunarodne zajednice da ukloni Asada jer za njega - nema alternativu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.09.2013. 03:21
Ameriku su stvorili kriminalci, protjerani iz Evrope nakon sto su pobili starosjedioce i potrpali ih u rezervate. Sta da se onda ocekuje od njih?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online