Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 27.09.2013.
18:21
Beta A

Sirijska opozicija: Džihadisti nam ukrali revoluciju

Lider sirijske opozicije Ahmad Džarba optužio je strane borce da su "ukrali revoluciju" u Siriji gde je sve više sukoba između pobunjenika i džihadista.

Džihadisti otkazali poslušnoszt opoziciji i ratuju za svoj račun
 

Džarba koji je govorio pred grupom Prijatelja Sirije na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, rekao je da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada "stvorio lokalne terorističke organizacije" u oblastima iz kojih se povukla vojska.

BiH: Zakon protiv odlaska u džihad

 

Zbog više državljana koji su kao džihadisti poginuli na sirijskom ratištu, Bosna i Hercergovina planira da donese zakon kojim bi se zabranilo, odnosno kažnjavalo, učešće u ratovima u stranim zemljama.

"Fenomen ekstremizma pojavio se s podrškom i planiranjem režima, koji je računao na transformaciju revolucije od oslobodilačke u građanski i verski rat", rekao je Džarba.

Kako je saopšteno, sirijska vlast "stvorila je i naoružala brojne terorističke organizacije i ustupila im mesto u regionima iz kojih se povukla", kaže lider opozicije.

"Ostali su došli iz inostranstva kako bi nam ukrali revoluciju", rekao je Džarba, misleći prvenstveno na džihadiste koji su došli iz arapskih i evropskih zemalja da bi se borili protiv režima i uspostavili islamsku državu u Siriji.

Sirijska opozicija i Slobodna sirijska vojska, umereni deo pobunjenika, takođe žele pad režima, ali i uspostavljanje demokratske i pluralističke države. Među džihadistima najmoćnije su grupe Islamska država u Iraku i Levant, povezana sa Al Kaidom, koja je juče zapalila dve crkve na severu zemlje.

"Grupe povezane sa Al Kaidom koje danas vidimo, nemaju nikakve veze ni sa sirijskim narodom ni sa revolucijom niti sa Slobodnom sirijskom vojskom", ponovio je Džarba.

Prema njegovoj oceni, fenomen ekstremizma "narastao je zbog nezainteresovanosti međunarodne zajednice koja nije uradila svoj zadatak prema sirijskom narodu".

Od početka pobune protiv režima u martu 2011, sirijska opozicija je stalno tražila oružje od međunarodne zajednice, ali su ti apeli naišli na uzdržanost više zapadnih zemalja zbog straha da oružje ne padne u ruke ekstremističkih grupa. U međuvremenu, glavne pobunjeničke grupe odlučile su da na terenu prekinu odnose sa predstavnicima političke opozicije.

POVEZANE VESTI

Petak 27.09.2013. 20:03
AUUUU brate strasno!!!!!!!!! Oni bi da se biju samo za parice, jer nema problema a i para nema.
Subota 28.09.2013. 00:15
Zasto su zabranjeni komentari na domacim vestima?
Petak 27.09.2013. 23:19
Složna braća! ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online