Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.11.2013.
03:26
Beta A

Tripoli: 31 ubijen, 285 ranjenih

Nepotpuni bilans uličnih sukoba u Tripoliju u noći između petka i subote je 31 ubijena osoba i 285 ranjenih, rekao je ministar zdravlja Libije Nuredin Dagman. Libijska Vlada je u petak uveče pozvala na prekid vatre posle smrtonosnih sukoba naoružanih grupa sa takođe naoružanim demonstrantima koji su zahtevali razoružanje paravojnih formacija.

Situaciju u Libiji se ne smiruje od 2011. kada je ubijen tadašnji predsednik Moamer Gadafi
 


 


"Zahtevamo da sve oružane frakcija prekinu vatru, da bi Vlada preduzela neophodne mere za uspostavljanje mira u glavnom gradu", piše u saopštenju Vlade koje je pročitao ministar kulture Hasan al Amin.


Vlada je pozvala stanovništvo da "ne nosi oružje i ne prilazi kvartu Gargur" gde su se u petak uveče sukobili stanovništvo i oružane milicije. U saopštenju Vlade se ističe da je "protest bio miran do ulaska u Gargur" gde su se sukobili "naoružani demonstranti i drugi naoružani ljudi".
 

Ubijen Gadafi, propada Libija

Od pada režima Moamera Gadafija 2011. godine, stotine naoružanih grupa, od kojih mnoge plaća Vlada, praktično kontrolišu Libiju, i međusobno su podelile zone uticaja.

"Nije bilo vojnih lica među demonstrantima", dodala je Vlada.


Po informacijama iz lokalnog saveta Tripolija, sukob je izbio kada su stotine mirnih demonstranata prišle sedištu lokalne milicije iz grada Misrate, protestujući što se doselila u Tripoli.


Pripadnici te milicije su najpre iz mitraljeza rafalno pucali u vazduh, u pokušaju da ih rasteraju. Ali, videvši da im to ne uspeva, pucali su u masu, rekao je da je video novinar agencije AFP. U znak odmazde, došli su naoružani građani iz drugih delova Tripolija i napali miliciju, uspevši da je izbace iz vile u kojoj je bila, i zapale je.


Predsednik gradske vlasti Tripolija, Sadat al Badri izjavio je da je "protest bio miran", i proglasio tri dana žalosti zbog žrtava.


Po rečima svedoka, naoružani napadači su napali i sedište druge milicije, Fernaj, u drugom kraju Tripolija, a pucnjava i eksplozije čuju se tokom noći u širem području.

POVEZANE VESTI

Subota 16.11.2013. 04:20
Етооо, "диктатор" је уклоњен, демократија је стигла, запад вам је несебично и великодушно помогао, додуше скењали сте американцима амбасадора и још три приде, ал` нема везе, све у свему процветали сте..., никад боље
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online