Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.11.2013.
12:57
Beta A

Flandrijska deca iz škole "Jugoslavija" sutra slave

U nekadašnjem jugoslovenskom paviljonu sa Svetske izložbe 1958. u Briselu, koji je ubrzo preseljen u Vevelgem, u zapadnoj Flandriji, i pretvoren u srednju školu flamanske jezičke zajednice, sutra će biti obeležen 29. novembar, praznik države koje više nema i 70. godišnjica AVNOJ-a, kojim su udareni njeni temelji.

Škola u Vevelgemu poklon Jugoslavije
 

Podstaknut, za đake praznom oznakom "Jugoslavija" koja je još na zgradi paviljona ispod naziva njihove škole, pedagoški tim flamanske gimnazije odlučio je da otvori vrata takozvanom "razredu jugoslovenstva" u kojem će se godinu dana izučavati fenomen "jugoslovenske singularnosti", u okviru projekta "Misliti Jugoslaviju u Evropi danas".

To je nastavak sličnog projekta iz novembra 2011, kada je na Slobodnom briselskom univerzitetu za 1.200 studenata s četiri katedre za Međunarodno pravo, organizovan jednosemestralni kurs "Misliti Jugoslaviju dvadeset godina kasnije". Tih 1.200 studenata imalo je u tadašnjem januarskom roku i ispit pod nazivom "Jugoslavija".

Sada, tokom školske 2013/2014, 220 đaka od 14 do 16 godina radiće na projektu koji će voditi sedam profesora, na teme: Antifašizam, Jednakost, Emancipacija, Samoupravljanje (raskid sa Staljinizmom), Jugoslovenski nadrealizam, Jugoslovenski muzički i umetnički modernizam, odnosno singularnost "arhitekture jugoslovenskog projekta", kako u njegovom poetskom, tako i u političkom obliku.

Jugoslovenski paviljon u Briselu: Skroman, ali impresivan
 

Tim povodom su i predstavnici Arhitektonsko-grafičkog kolektiva Škart, u saradnji sa izdavačkom kućom Edicija Jugoslavija otvorili u kompleksu škole izložbu "Misliti Jugoslaviju u Evropi danas".

"Ova izložba je velika kartonska kutija ispresecanih sećanja na jednu zemlju koje više nema. Između intimnih sećanja i knjiga istorije postoji uvek isti početni prazan prostor u kojem obe strane smeštaju vlastite interpretacije. Ali, ako je pošiljalac prazna adresa na kojoj više niko ne stanuje (Jugoslavija), šta je sadržaj koji stiže u Belgiju? Na adresi na kojoj je stanovala Jugoslavija, još stanuju čvrste ideje", poručuje autor izložbe đacima belgijske škole u Vevelgemu.

Jugoslovenski paviljon je 1958. bio jedan od najmanjih, ali po ocenama arhitekata iz celog sveta, jedan od najveličanstvenijih. Sazdan od gvožđa i stakla, imao je za cilj da predstavi modernizam jugoslovenskih ideja, koncepata, kao i turizma, a ne naučnih dostignuća.

A u školi fotografija narodnog heroja
 

Belgijski đaci će sutra u školi Sent Paulus u Vevelgemu obeležiti Dan Republike nekadašnje Jugoslavije koja je izgleda bila izgrađena od poroznijih materijala nego istoimeni paviljon, rascepkavši se, uz krvave sukobe, na nekoliko novih država.

Poster narodnog heroja Stjepana-Stipana-Stevana Filipovića, čija fotografija je nekada bila izložena u jugoslovenskom paviljonu u Briselu, sada će biti deo postavke u školi u Vevelgemu i bljesnuti obnovljenom simbolikom.

Tokom sutrašnjeg celodnevnog programa biće predstavljen i otisak Filipovićevog spomenika u Valjevu, čiji autor je vajar Vojin Bakić, a do 20. maja 2014, kada će škola u Vevelgemu obeležiti 55 godina postojanja uz završnu svečanost projekta, biće izložen i otisak na platnu Bakićevog spomenika Pobedi revolucije naroda Slavonije u Kamenskoj, srušen 1991.

Škola u Vevelgemu vrhunac jugoslovenske arhitekture i umetnosti: Đaci proučavaju ono najbolje od SFRJ
 

Uz bogat propratni muzički i filmski program, predviđeno je i da belgijska rediteljka dokumentarno-eksperimentalnog filma Sara Vanagt i njena koleginica Nina de Vrome snime film o školskoj godini posvećenoj Jugoslaviji u Vevelgemu.

"Jugoslovenski poetsko-politički projekt i borba slabije naoružanih partizana koji su uspeli da pobede mnogo nadmoćnijeg neprijatelja, utrli su put u bespuću: uspeti kada to i izgleda, na prvi pogled, nemoguće. Koreografija jugoslovenskih partizana na veikoj pozornici sveta je zato primer koji svako treba danas da interpretira iznova", poruka je autora izložbe u školi u Vevelgemu.

Ideje "socijalne pravde, jednakosti, antifašizma, samoupravljanja, udruživanja slabih u snagu (Pokret nesvrstanih), emancipacije, uvek iznova traganje za slobodom i pravdoljubljem za obespravljene" ponovo su na adresi na kojoj je nekad stanovala Jugoslavija, u galeriji pretvorenoj u školu, i u fokusu vevelgemskih đaka - i to je putovanje na koje autori izložbe pozivaju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.11.2013. 13:04
Da, to su bile lepe ideje, ali ono sto je bitno u stavrnosti je jedino da li si sposoban da plivas sa ajkulama i ostanes ziv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online