Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.12.2013.
15:21
Beta A

Mandela - Oproštaj od poslednjeg oslobodioca

Intoniranjem južnoafričke himne počela je svečana komemoracija bivšem južnoafričkom predsedniku Nelsonu Mandeli na stadionu u Sovetu, predgrađu Johansburga, u prisustvu stotinak svetskih lidera i više desetina hiljada građana.

Stadion "Soker siti" u Sovetu koji ima kapacitet od 95.000 gledalaca nije ispunjen do kraja zbog jake kiše ali atmosfera je vesela, i okupljeni igraju i pevaju čekajući početak ceremonije koji je kasnio jedan sat.

Obama: Mandela sin afričkog tla

Predsednik SAD Barak Obama rekao je na komemoraciji bivšem južnoafričkom lideru Nelsonu Mendeli da je on bio poslednji veliki oslobodilac u 20. veku.

"Njegova borba je bila vaša borba, a njegova pobjeda vaša pobjeda. Vaša sloboda i demokratija su njegova zaostavština", dodao je predsjednik SAD u obraćanju građanima Južnoafričke Republike. Oni su prethodno burno pozdravili Obamu kada je stigao na stadion. Američki predsjednik najavljen je kao "sin afričkog tla", a prilikom dolaska rukovao se sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom.

"On je bio sin, muž, otac i prijatelj - ništa od onoga što je ostvario nije došlo samo po sebi. On je čovjek koji je zaslužio svoje mjesto u životu borbom i vjerom. Mendela je naučio jezik i običaje svojih ugnjetača i prenio im da će njihova sloboda jednog dana zavisiti od njegove", rekao je Obama.

Na ceremoniji će između ostalih govoriti južnoafrički predsednik Džejkob Zuma, američki predsednik Barak Obama i brazilska predsednica Dilma Rusef da odaju počast "naciji duginih boja" pred oko sto šefova država ili vlada kao i velikim brojem poznatih ličnosti iz sveta šoubiznisa i sporta.

Delegaciju Srbije na ceremoniji predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Na tribini Barak Obama i kubanski predsednik Raul Kastro ostavili su po strani svoje razmirice da bi pozdravili Mandelu, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine.

Među govornicima takođe će biti generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsednik Kube Raul Kastro i vođe Kine i Indije. Prethodno će govoriti Endru Mlangeni koji je dugo godina bio u zatvoru sa Nelsonom Mandelom za vreme aparthejda, kao i članovi Mandeline porodice.

Bivši južnoafrički predsednik umro je prošlog četvrtak u 96. godini.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je po dolasku na stadion da im je rečeno da nose crne kravate.

"Ali kad se čuje ova buka, kada se vidi atmosfera slavlja ovde postaje očigledno da Južnoafrikanci žele da se pozdrave sa ovim velikim čovekom ali takođe da proslave njegov život i njegovo nasleđe, i mislim da imaju pravo, "rekao je Kameron.

Mašući južnoafričkim zastavama crno, žuto, zelene boje, boje Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), ili ogrnuti tim zastavama okupljeni su u horu pevali pesme iz vremena borbe protiv rasističkog režima.

Posle zvanične ceremonje posmrtni ostaci Mandele biće izloženi tri dana u sedištu vlade u Pretoriji, a povorke su planirane svaki dan u ulicama glavnog grada.

Mandela će u nedelju 15. decembra biti sahranjen u svom rodnom selu Kunuu, na jugoistoku zemlje.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.12.2013. 15:45
Као што кажу наши стари:"таквог мајка више не рађа".
Utorak 10.12.2013. 16:44
Došli mu na sahranu svi oni koji ga nisu dostojni i koji sprovode aperhejd na mnogima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online