Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.12.2013.
14:35
RTS A

Island: Stao autoput zbog vilenjaka

Zaštitnici prava vilenjaka i borci za očuvanje životne sredine sa Islanda, organizovali su proteste slične onima u našem Savincu, kada su se meštani podigli zbog seče hrasta starog osam vekova. Zaštitnici prirode sa Islanda pokušavaju da ubede vlasti da obustave projekat izgradnje autoputa od vrha poluostrva Alfranes do predgrađa Rejkjavika zbog narušavanja staništa - vilenjaka.

Kućica za vilenjake u islandskim poljima
 

U zemlji vatre i leda gde su "polja lave" okružena maglom, kruže legende o "skrivenom narodu" - hiljadama vilenjaka koji žive u islandskim divljinama. Bilo je samo pitanje vremena kada će dobiti i svoje političke predstavnike.

Zaštitnici prava vilenjaka udružili su se sa borcima za očuvanje životne sredine, kako bi ubedili islandsku Komisiju za izgradnju puteva i uređenje obale i lokalne vlasti, da napuste projekat izgradnje autoputa od vrha poluostrva Alfranes do predgrađa Rejkjavika Gardabera. Oni strahuju da će put narušiti stanište vilenjaka i tvrde da je ova oblast naročito važna, jer se tu nalazi vilenjačka crkva.

Projekat je obustavljen dok Vrhovni sud Islanda ne odluči o ovom slučaju, koji je pokrenula grupa "Prijatelji lave". U međuvremenu su članovi okupili na stotine demonstranata da blokiraju prolaz buldožerima. Nešto slično kao u našem Savincu, zbog starog "hrasta zapisa".

To nije prvi put da sena Islandu "vilenjačko pitanje" ispreči planovima grada. Tema se toliko često provlači, da administracija ima pripremljene odgovore za medije u slučaju "skrivenog naroda", a u većini stoji da su "problemi rešeni odlaganjem projekta do određenog roka kada, vilenjaci koji naseljavaju teren navodno mogu da se presele".

Skandinavski folklor prepun je vilenjaka, trolova i drugih mitskih stvorenja. Većina ljudi iz Norveške, Danske i Švedske nije ih shvatala ozbiljno još od 19. veka, ali vilenjaci na Islandu "nisu šala". Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Islanda 2007. godine, pokazalo je da oko 62 odsto stanovnika Islanda smatra da su vilenjaci postojali ili da i dalje postoje.

Iako mnogi "Prijatelji lave" kao motivaciju imaju brigu o očuvanju životne sredine, oni vide priču o vilenjacima kao deo šireg problema očuvanja istorije i kulture ove jedinstvene zemlje. "Nekima je cela priča o vilenjacima iritantna", kaže ekolog Andri Sner Magnason, dodajući da on lično nije siguran da li vilenjaci postoje. "Venčao sam se u crkvi pred Bogom koji je podjednako nevidljiv kao i vilenjaci, pa je ono što deluje iracionalno, za Islanđane sasvim stvarno", objašnjava Andri Sner Magnason.

Sreda 25.12.2013. 19:04
Kako je njima dobro u životu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online