Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 06.01.2014.
09:12
dailymail.co.uk A

Ruska vojna krstarica blizu Britanije, London poslao razarač u susret!

Ruski vojni brod približio se na manje od 50 kilometara od obale Velike Britanije ali je kraljevska mornarica imala samo jedan brod koji bi mogao da odgovori na tu pretnju, javlja dailymail.co.uk.

Foto: Arhiva
 

Sve ovo se dešavalo samo nekoliko dana pred Božić a detalji ovog incidenta objavljeni su tek u nedelju 5. januara.

Naime, jedan od brodova ruske ratne mornarice uočen je blizu Škotske ali je britanska mornarica imala samo jedan brod koji bi mogli da pošalju Rusima u susret. Problem je što bi britanskom brodu trebalo 24 sata da stigne na odredište.

Pročitajte još:

"Aleksandar Nevski" spreman da brani Rusiju!

Odmah su alarmirane sve obaveštajne i kontraobaveštajne službe ratne mornarice i vojnog vazduhoplovstva. Još veća panika je nastala onda kada su snimci pokazali da je ruski brod u potpunosti naoružan navođenim projektilima. Britanska komanda je odlučila da pošalje brod "Defender" koji se inače angažuje u kriznim situacijama.

I dok je "Defender" bio na svom putu od skoro 1.000 kilometara, ruski brod ga je mirno čekao. Delovalo je kao da je ruski kapetan štopovao vreme koliko će "Defenderu" biti potrebno da stigne.

"To nije bila vežba. Ruski brod se ponašao krajnje agresivno blizu granice sa britanskim vodama. Na njega je sve motrilo kraljevsko ratno vazduhoplovstvo ali je odlučeno da mu u susret ipak krene Defender", rekao je dobro obavešteni vojni izvor.

Prema istom izvoru Defender je bio spreman da svakog trenutka reaguje, jer je posada bila svesna da je stvar ozbiljna. Do sukoba nije došlo. Ruski brod se lagano povukao u Baltičko more, dokle ga je Defeneder ispratio, a onda se britanski brod vratio u luku u Glazgovu.

Britanski ekspert Džonatan Ijal rekao da je Moskva htela da zaplaši London.

"Ruska flota koja je u fazi rasta i jačanja želela je da pokaže svoj uticaj u Severnom moru time što će ploviti tik uz granicu. Tačno su znali šta rade. I tačno su znali koliko daleko smeju da uplove pre nego što se povuku", rekao je Ijal.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 09:55
Neka malo, neka - da se ufrče jokširske svinje. "Imala je kraljevska mornarica samo jedan brod da pošalje". Samo jedan????!!!! Oprostite je li to mornarica Britanije, ili neke prsle zemlje odavde???!!!
Ponedeljak 06.01.2014. 12:43
Slična vest je bila pre nekoliko meseci (ili čak i godina, možda) .. Samo je tada rečeno da je Ruski nosač aviona iznenada izronio na 50 km od obale Škotske i da britanci nisu UOPŠTE odreagovali ???
Ponedeljak 06.01.2014. 15:56
Nisu imali drue brodove jer su svi u nekim kolonijalnim operacijama po svijetu. Do sada nisu vjerovali da neko moze da ih napadne I da trebaju da se brane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online