Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 15.01.2014.
13:37
Z. Mirković - Vesti A

Za rat krivi i Beč i Beograd

Austrijski istoričar i slavista prof. dr Volfgang Rorbah izjavio je za "Vesti" da je Prvi svetski rat započela Austrougarska monarhija, ali da su krive obe strane. On savetuje da se ne dozvoli da se godišnjica od početka sukoba zloupotrebljava za "kopanje po starim ranama", već za jačanje dobre saradnje koju imaju Austrija i Srbija.

Dr Volfgang Rorbah, austrijski istoričar i slavista
 

Ko je kriv za Veliki rat?
- Moramo razlikovati ko je počeo rat, a ko je kriv. U situaciji kada se svađaju ljudi ne postoji da je jedna strana nevina, a druga isključivo kriva, i to važi za sve ratove.
Uzroci sukoba između Austrijanaca i Srba, koji nisu večito bili u ratu, mogu se naći u nacionalizmu i imperijalizmu. I jedni i drugi su želeli da se šire. Austrijanci su Berlinskim kongresom dobili BiH, koja je samo formalno ostala otomanska teritorija, i otkupili je što je bila uvreda za slovensko stanovništvo. To je vodilo stvaranju Mlade Bosne i u Srbiji grupe Crna ruka, sa snovima o Velikoj Srbiji, koja se morala stvarati oružjem.

Da li je Prvi svetski rat mogao izbiti ranije?

- Da, već 1908. Evropa je bila pravo bure baruta. U toj situaciji Apis Dimitrijević video je svoju šansu. On je, kako pokazuju dokumenta u arhivama u Beču i Beogradu, najpre, krajem 19. veka, pokušao atentat na kralja Milana, a zatim je 1911. pokušao da ubije i austrougarskog ambasadora u Crnoj Gori. Tada je načelnik vojske austrougarske monarhije Konrad fon Hecendorf zatražio preventivni rat protiv Srbije, ali se car Franjo Josif usprotivio, jer je znao da će u sukob uvući saveznike. Do daljeg zaoštravanja odnosa Beča i Beograda došlo je zbog Mađara 1913, koji su negodovali zbog izvoza svinja iz Srbije u monarhiju. Posle toga posao je odradila tajna služba koja je austrougarskog monarha, koji je bio u dubokoj starosti, lažima privolela na rat sa Srbijom. Zahvaljujući pukovniku Alfredu Redlu, koji je sve planove odao Rusima, austrougarska vojska, koja je bila daleko brojnija od srpske, nailazila je na neočekivani otpor i blokade.

Pašić upozoravao na atentat

Da li je bilo upozorenja iz Beograda u vezi sa Sarajevskim atentatom?
- U arhivima postoji pismo Nikole Pašića koji je pokušao da upozori austrougarsku upravu da se sprema atentat. On je želeo da spase Srbiju velikog sukoba, ali Beč nije obratio pažnju na njegovu tajnu i nejasnu poruku. Pašić je pokušao i da zatvori granice prema Bosni, ali je bilo kasno, jer je grupa koja je planirala atentat već ušla u tu zemlju.

Da li je Austrougarska bila svesna da će uslediti veliki rat?
- Nije računala da će u sukob ući London. Rat je postao svetski pošto su Francuska i Engleska imale kolonije van starog kontinenta. Reakcija Beča nije bila dobra i nosila je sa sobom veliki deo odgovornosti. Ultimatum poslat Beogradu bilo je nemoguće prihvatiti. Prvi svetski rat ujedno je bio smrt panslavizma.

Gavrila Principa danas neki žele da prikažu kao teroristu, kako Vi na to gledate?
- Danas bi rekli da je on bio državni terorista. Istoričari sa obe strane zaključili su da ga je Apis zaveo. Apis je tražio mlade, koji su željni da se dokazuju, a Princip je sanjao da učini nešto veliko. Princip i njegovi prijatelji bili su fanatici, a u to doba je to bilo "moderno". Međutim, krivac je onaj koji je stajao iza njih, a to je Apis.

Kako gledate na inicijative da se u Sarajevu podigne spomenik ubijenom austro-ugarskom prestolonasledniku?
- U Sarajevu treba napraviti spomenik sa porukom da se političke vizije u modernoj Evropi nikada više ne rešavaju ratom, a ne da bi se neko veličao ili okrivio. Sama 100. godišnjica od izbijanja Velikog rata trebalo bi da ima za cilj praštanje i razumevanje prošlosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 13:49
Za rat je kriv onaj ko ga zapocne. Austrija moze da kaze da je napala zbog ubistva Ferdinanda, ali tog ubistva ne bi bilo da oni nisu okupirali (srpsku) Bosnu. Kako god ga okrenes, oni su zapoceli.
Sreda 15.01.2014. 13:49
За први светски рат крива је Аустроугарска монархија и то је свима у свету јасно,али проблем је што по Србима сада свака шуша може да с...
Sreda 15.01.2014. 13:51
Prodor na istok I unistenje Srbije je ratna doktrina koju su Shvabe razvijale mnogo godina prije realizacije te iste doctrine odnosno napada na Srbiju. Vjezbe Austrougarske Vojske na podruciju Kalnovika koje je obilazio okupator Srpske zemlje Ferdinand su trebale da uvjezbaju Austrougarsku vojsku za predstojeca borbena dejstva u rejonu podrinja gdje su Austrougarske snage pod komandom srbomrzca Pocoreka izvrsile glavni udar na Srbe. Kalnovik sa okolinom je geografski slican podrinju i pocerju tako da su zlotvori mislili da ce njihove snage koje su uglavnom bile satsavljene od hrabrih croatina nebrojeno puta dokazanim u klanju djece, zena, starac, poturica i konjusara slovenaca oko 60% potuci
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online