Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 16.01.2014.
04:21
jutarnji.hr, Vestionline A

Habzburgovac junior: Prvi svetski rat? Nismo mi! (A ni Srbi...)

Poginulo je preko 16 miliona ljudi i ranjeno više od 20 miliona nesrećnika, a naslednik ubilačkog carstva, željnog velikih evropskih prostranstava, nastoji da ubedi svet kako vođe te imperije nisu odgovorne za Prvi svetski rat, koji su počele. Vrlo nekulturno i debilno. Da li nama Srbima treba da bude lakše što taj isti, istorijski neodgovorni naslednik, smatra da ni nas ne treba kriviti za izazivanje rata zbog atentata u Sarajevu 1914? Ne treba, jer je mnogo ranije ustanovljeno, što on pokušava da pobije, da su Habzurzi bili veliko zlo za ovaj svet.

Austrougarski vojnici streljaju zarobljene Srbe u Prvom svetskom ratu
 


Naime, Karl Habsburg Lotringen, potomak nadvojvode Franca Ferdinanda, čije je ubistvo u Sarajevu 28. juna 1914. bilo povod za izbijanje Prvog svetskog rata, izjavio je za vodeće evropske dnevne listove da njegovu familiju ne bi trebalo kriviti za izazivanje rata u kojem je poginulo i ranjeno 37 miliona ljudi.


"Kada bismo sve pojednostavili, mogli bismo reći da je atentat u Sarajevu izazvao Prvi svetski rat. Ali da nije bilo te pucnjave u Sarajevu, do nje bi došlo negde drugde tri nedelje kasnije", rekao je Habsburg Lotringen, unuk poslednjeg austrougarskog cara Karla I.


Veruje se da je atentat koji je u junu 1914. na Fraca Ferdinanda u Sarajevu izvršio 19-godišnji bosanski Srbin Gavrilo Princip izazvao lančanu reakciju koja je Rusiju, Nemačku, na potom i Francusku i Veliku Britaniju uvukla u rat.
 

Austrougarska brdska pešadija

"Bilo bi pogrešno uperiti prstom u jednu državu. Morate da uzmete u obzir da je tada već bilo velikih napetosti, posebno između Nemačke i Rusije, koje su već bile počele da mobilišu svoje snage duž granica", dodao je Karl Habsburg Lotringen, sin Ota fon Habsburga, složivši se s tezom da je tada "među vodećim evropskim nacijama postojala spremnost za rat".


"Mnoge (nacije) su već bile u startnim kućicama, čekajući veliki sukob. Ako već želite nekoga da krivite, najveću bi krivicu snosio sam nacionalizam", smatra Habsburg Lotringen.


Austrougarska, carstvo od 50 miliona ljudi, i carska Rusija su decenijama vodile politiku konfrontacije oko uticaja u istočnoj Evropi, što je 1912. dovelo do Balkanskih ratova, najavljujući još veći sukob. No, Habsburg Lotringen tvrdi da je njegov deda, poslednji austrogarski car, samo "nasledio rat".


"Nije imao ništa s tim. On je u stvari nekoliko puta pokušao da smiri situaciju zbog čega je u to vreme bio kritikovan. Koristio je porodične veze kako bi došlo do mirovnih pregovora", objasnio je.


Prema njegovim rečima, Karlo I je "jasno video da je jedan od temeljnih problema pitanje položaja slavenskog naroda unutar habsburškog carstva".


"Možda je takođe shvatio da ga Srbi doživljavaju kao neprijatelja jer je želeo da uravnoteži, to jest svede na najmanju moguću meru dominirajući uticaj Srba među slovenskim narodima", izjavio je Habsburg Lotringen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 04:58
Ma da...nije govno nego se pas posro.....
Četvrtak 16.01.2014. 06:09
plavila su se srbska polja od njihovih sinjela austro-ugarski pacovi su nadjubravali nase njive! ya monarhija je bila na izdisaju,uredjenje je bilo feudalno,sa seljacima bezemljasima koji su bili teski robovi u toj zemlji ku..evih grofova,nabedjenih princeza,barona...znaci isti ko turci! kod nas je baarem seljak ima u vlasnistvu kucu zemlju,konje,volove....nasi dosli do beca i stali,nije bilo osvete ni vracanja milo za drago..steta !
Četvrtak 16.01.2014. 14:40
Neko bi rekao da svako brani svoju zemlju, jedino Srbi cute. Cute i slusaju naredjenja tih istih koji su izazvali rat i uvukli nas u njega. Dozvoljavamo da nas koriste kao kolonijalni sapun za ribanje od sopstvene odgovornosti, sve te kolonijalno-imperijalne bande koje stoje iza ovog rata. I tako unedogled.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online