Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Subota 25.01.2014.
17:27 >> 18:56h
Beta A

Ukrajina: Šesta smrt; policajci bili taoci; mir nemoguć

Ukrajinska Nacionalistička partija Svoboda saopštila je da je u subotu preminuo 45-godišnji Roman Senik, koji je zadobio povrede kada je u sredu policija krenula u juriš na demonstrante u Kijevu.

Kijev već duže vreme nije bezbedan grad
 


Sa druge strane, ukrajinski mediji javljaju da su antivladini demonstranti zarobili dvojicu policajaca koje drže u zgradi gradske opštine u Kijevu, i dodali da su demonstranti zauzeli jednu zgradu regionalnih vlasti. Demonstranti se nalaze u zgradi gradske opštine već skoro dva meseca i pretvorili su je u spavaonice i svoje sedište. Oni su, pak, demantovali da su uhvatili dvojicu policajca.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharčenko rekao je da su demonstranti u subotu oslobodili dva policajca koje su zarobili i mučili, dok opozicija navodi da je reč o provokaciji vlasti koja bi se opravdala oštra akcija policije.
 

Ministar: Nema mirnog puta

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zakarčenko izjavio je da krizu u zemlji nije moguće rešiti na miran način, a demonstrante je optužio da se naoružavaju.

"Događaji poslednjih dana u glavnom gradu Ukrajine pokazuju da su uzaludni naši pokušaji da konflikt rešimo mirnim putem, bez pribegavanja sili", navodi se u Zakarčenkovom saopštenju, uz napomenu da su demonstranti prekršili dogovoreno primirje i da oni u centru Kijeva "skupljaju oružje".

Zaharčenko je rekao da su policajci oslobođeni uz posredovanje stranih ambasada. Dodao je da su policajci smešteni u bolnicu, ali nije hteo da iznese detalje o tome kako su zlostavljani.

Međutim, šef obezbeđenja Mihailo Blavatski je rekao da nijedan policijac nije zarobljen.


"Vlasti trže izgovor da upadnu na Majdan (trg u centru Kijeva na kome se održavaju protesti) i prave svakakve provokacije", rekao je Blavatski, dodajući da bi hvatanje policajaca dalo razlog vlastima da napadnu demonstrante.
 

Novi zakoni doneseni prošle nedelje, a kojima se pooštravaju kazne protiv učesnika demonstracija, doveli su do ponovnih masovnih protesta protivnika vlasti i njihovih žestokih sukoba sa policijom.


Demonstranti su u petak zauzeli i zgrade lokalnih vlasti u četiri regiona na zapadu Ukrajine, a u Kijevu su ušli u zgradu jednog ministarstva. Protesti su počeli krajem novembra zbog odluke ukrajinskih vlasti da ne potpišu Sporazum o pridruživanju EU.


"Propala" opsada Ministarstva energetike

Stotinjak demonstranata pokušalo je zauzme i zgradu ukrajinskog Ministarstva za energetiku u centralnom delu Kijeva, rekao je ukrajinski ministar za energetiku Eduard Stavitski. 

"Bilo je pokušaja opsade zgrade. Stotinjak naoružanih osoba je došlo i u razgovoru s njima rekao sam da, ako na miran način ne napuste zgradu, onda će se celokupni energetski sistem Ukrajine raspasti", rekao je Savitski.


Prema njegovim rečima, demonstranti su otišli, ali mu je rečeno da su blokirali prilaze zgradi. On je dodao da je ono što se dešava direktna pretnja po celokupan ukrajinski energetski sistem.

POVEZANE VESTI

Subota 25.01.2014. 17:34
Samo je jedno rjesenje-vojska.
Subota 25.01.2014. 17:59
E, Ukrajinciiiiiiiiii...posle ce vam đavo biti kriv....bolje da pojedete sad pun amper( Kofu) hladnih govana nego ovo što činite.
Subota 25.01.2014. 17:40
Englezi i Ameri vladaju centralnom Evropom. Ne Nemci i Francuzi, oni su samo prikrpe radi trzista. Intermare liniju cine London i Vatikan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online