Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 26.01.2014.
08:18 >> 08:43h
rts.rs A

Ukrajina: Opozicija odbila premijersko mesto, želi izbore

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič ponudio je mesto premijera te zemlje jednom od vođa opozicije Arseniju Jacenjuku, u pokušaju da reši političku krizu u zemlji. Jacenjuk je, međutim, tu ponudu odbio, pišu svetski mediji, a prenosi RTS.

Arsenij Jacenjuk

Jacenjuk je na svom Tviter profilu napisao: ''Nema dogovora sa Janukovičem, završićemo ono što smo počeli. Neka narod izabere svoje lidere, a ne ti (Janukovič''.

On je dodao da će u utorak, 28. januara, kada je zakazana sednica parlamenta, biti "dan odluke". Opozicija zahteva da Sporazum o pridruživanju sa EU bude potpisan, kao i oslobođenje političkih zatvorenika, uključujući bivšeg premijera Juliju Timošenko.

Među zahtevima je i održavanje prevremnih predsedničkih izbora. Redovni izbori ne bi trebalo da budu održani pre 2015. godine.

U razgovorima predstavnika opozicije s Janukovičem, Jacenjuku je ponuđeno mesto predsednika vlade, na kojem bi zamenio Mikolaja Azarova, dok je drugom vođi opozicije, bivšem bokserskom šampionu Vitaliju Kličkovu, ponudeno mesto potpredsednika vlade zaduženog za humanitarne poslove, prenose mediji.

Nemiri u Kijevu nastavljeni su i tokom noći. Aktivisti su opkolili i zgradu kulturnog centra u centralnom delu Kijeva u kom je smeštena policija. Demonstranti su ubacili benzinske bombe i vatromet unutar zgrade. Policajci su napustili zgradu rano jutros pošto je pregovore o njihovim bezbednom prolasku vodio Kličko.

Demonstracije su prvobitno počele u novembru prošle godine zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej osudio je tokom posete Varšavi neopravdanu upotrebu sile u Ukrajini i poručio da su Ukrajincima vrata Evrope uvek otvorena.

"Povećava se naše razočaranje u stanje u Ukrajini. Osuđujemo neopravdanu upotrebu sile. Oni koji su za to odgovorni moraju da stanu pred sudom", kazao je predsednik Evropskog saveta posle razgovora o zbivanjima u Ukrajini s predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i premijerom Donaldom Tuskom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.01.2014. 10:02
Raspad Ukrajine je dobra vijest. Ta sudbina čeka sve zemlje sa izmišljenim nacijama - Belgija, BIH, Velika Britanija, Njemačka... Rusi će se priključiti Rusiji, što omogućava i priključenje Bjelorusije i poništavanje rada Marksista na razbijanju Rusije. Poljaci će formirati "demokratsku" Ukrajinu, koju će urušiti unutrašnja ekonomska kriza. Važno je da Rusija preuzme ponovo Krim i ne dozvoli stacioniranje američke flote.
Ponedeljak 27.01.2014. 02:21
janukovic je izgubio one sekunde kad je njegova policija ubila protestante. nema vise natrag. istorija ce da ga pamti jednako kao gadafija, causeskog, milosevica, sadama da ne nabrajam dalje. mali lokalni silnik kojem ce vlastiti narod da presudi po kratkom postupku. ovo nije moj licni stav, nego istorijska skola.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online