Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 18.02.2014.
15:34
Srna, B92 A

Ukrajina na pragu građanskog rata, pale žrtve u Kijevu!

Okršaji između demonstranata i policije u Kijevu u kojima je u utorak bilo poginulih stišali su se, ali je situacija i dalje napeta i oko 20.000 demonstranata povuklo se na centralni trg Majdan, koji je opkoljen snagama interventne policije. "Raša tudej" javlja da je u sukobu poginulo najmanje 18 ljudi, među kojima je i šest policajca. Hiljade policajaca šok bombama i vodenim topovima rasterivali su demonstrante sa glavnog trga u Kijevu.

Demonstracije u Kijevu prerasle u krvave sukobe
 

UŽIVO: Klanica u Kijevu, 19 poginulo!

 
Sastanka Klička i Janukoviča - Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko došao je u kancelariju predsednika Viktora Janukoviča radi razgovora pošto je policija pokrenula antiterorističku operaciju na kamp antivladinih demonstranata na Trgu nezavisnosti u centralnom delu Kijeva.
Ukrajina pred građanskim ratom, Zapad kriv za sve - Ukrajina je na ivici "građanskog rata", izjavio je danas šef komisije za spoljnu politiku ruske Dume Aleksej Pučkov, optužujući zapadne zemlje da su odgovorne za ovakav razvoj događaja.
U demonstrante upereni kalašnjikovi - Trg oko koga su demonstranti ranije podigli barikade okružen je jedinicama policije za suzbijanje demonstracija, a u drugom redu nalaze se policajci naoružana automatskim puškama kalašnjikov. Opozicioni lideri smenjuju se u držanju govora pred okupljenima na trgu. Kličko je pozvao žene i decu da napuste trg uoči isteka ultimatuma zbog mogućnosti napada bezbednosnih snaga na demonstrante.
Povređeni samo stižu - Lekari iz opozicije, koji u poljskoj bolnici zbrinjavaju povređene opozicionare, kažu da je većina ljudi povređena šok-bombama, a da je 30 teže povređenih zadobilo povrede glave i da je jednoj osobi amputirana ruka.
Ubili čuvara - Ukrajinska policija je saopštila da je u neredima ubijeno pet civila, dok je lider Partije regiona Aleksandar Jefremov rekao da su demonstranti ubili radnika obezbeđenja te stranke kada ih je molio da dozvole ženama da izađu iz zapaljenih kancelarija.

"Ukoliko nemiri ne budu prekinuti do 18 časova, moraćemo da zavedemo red metodama predviđenim zakonom", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Prethodno je jedan poslanik iz redova opozicije izjavio da tela tri demonstranta ubijena u okršaju sa policijom leže u zgradi Oficirskog kluba, koja je udaljena oko 100 metara od zgrade skupštine.

Ministarstvo odbrane naredilo je demonstrantima da odmah napuste Oficirski klub i izbegnu "provokativne akcije koje mogu da dovedu do zaoštravanja situacije".
Demonstranti su bacali kamenice na pripadnike policije koji su raspoređeni oko zgrade parlamenta, a policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima. 

Opozicioni demonstranti zauzeli u Kijevu partijsko sedište ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. U kancelarijama Janukovičeve stranke demonstranti su palili neke dokumente, a druge odnosili "na proučavanje", kako su rekli. Deo zgrade je u plamenu pošto je zasuta "molotovljevim koktelima" posle žestokih obračuna s policijom u blizini obližnje zgrade ukrajinskog parlamenta.

Nije bilo bezbednih na ulicama Kijeva

Moskva: Zapad je kriv

 

Moskva je optužila Zapad za ponovno izbijanje nasilja. "Ono što se sada dešava je direktan rezultat pomirljive politike zapadnih političara i evropskih struktura koje od početka krize zatvaraju oči pred agresivnim delovanjem radikalnih snaga u Ukrajini, čime ohrabruju eskalaciju provokacija prema zakonskim vlastima", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Prema nezvaničnim informacijama, ručna bomba je jednom čoveku navodno raznela šaku, dok je najmanje jedan demonstrant pogođen u glavu gumenim metkom. Do 13 sati ranjeno je na desetine pripadnika policije i demonstranata. Policajci su ponovo zauzeli snajperske pozicije na krovu Institutske ulice.

Lider opozicije Vitalij Kličko pozvao je policijske jedinice za razbijanje demonstracija da se povuku s ulice i tako izbegnu nove konflikte u društvu. "Apelujem na predsednika. Odvedite specijalne jedinice (berkut) i policajce s ulica. Učinite to da bi našli izlaz iz situacije. To će biti odluka pravog čoveka", rekao je Kličko novinarima unutar zgrade parlamenta.

Ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu jutros je došlo do sukoba između policije i nekoliko hiljada demonstranata, koji su pokušali da dođu do zgrade parlamenta kako bi pojačali pritisak na predsednika Viktora Janukoviča, ali ih je sprečila policija koja je postavila niz policijskih kamiona.

Demonstranti su na policajce bacali kamenice i kamene ploče sa pločnika, zapalili tri policijska kamiona, a policija je odgovorila ispalivši gumene metke i dimne bombe, prenele su svetske agencije.

Oko 20.000 uglavnom mirnih demonstranata je jutros krenulo u protestnu šetnju sa glavnog kijevskog Trga nezavisnosti prema zgradi parlamenta, tražeći glasanje o reformama kojima bi predsedniku Janukoviču bile smanjena ključna ovlaštenja.

U Kijevu već gotovo tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.02.2014. 16:08
predsednik ukrajine pod hitno mora vojsku da istera na ulice..da bi se ocistili ovi americki i pro zapadni demoni..odmah....
Utorak 18.02.2014. 17:17
Ovim satanama koje bacaju policajca sa kamiona (koji samo obavlja svoju služebnu dužnost), treba dobar strelac i dobar snajper da ih proredi i gad očisti.
Utorak 18.02.2014. 16:20
Vrlo opasno, i vrlo blizu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online