Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 19.02.2014.
11:17 >> 17:07h
Beta A

"U Ukrajini izgleda počeo građanski rat"

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da možda gledamo prve sate građanskog rata u Ukrajini i da Poljska neće ostati ravnodušna, pošto krvavi razvoj događa u Kijevu ugrožava bezbednosti i budućnost celog regiona.

Poljski premijer Donald Tusk: Situacija u Ukrajini je bez presedana. Krvavi razvoj događa u Kijevu ugrožava bezbednosti i budućnost celog regiona
 

- Situacija u Ukrajini je bez presedana. S jedne strane je tu vlada koja ima demokratski mandat ali ga gubi i krnji preko svojih postupaka. Međutim, opozicija nije jedinstvena, rekao je poljski premijer Donald Tusk na početku zasedanja Sejma poljskog parlamenta vanrednom informacijom o najnovijim zbivanjima u Ukrajini.

Mig sa zapada za rušenje Ukrajine: Šta košta, neka košta!

 

Tusk je optužio Rusiju da vrši na Ukrajinu pritisak bez presedana.

- Imamo posla sa pritiskom druge države bez presedana. Radi se o Rusiji. Vrši

pritisak na Kijev, na ukrajinsku vladu, na Ukrajince u kontekstu spora oko budućnosti Ukrajine. Da li će biti evropska ili evroazijska, kazao je Tusk.

Ovde potpis

Pročitajte još:

* Janukovič: Proglašavam Dan žalosti

* Putin nema savet za Janukoviča

* Kličko: Janukoviču, zaustavi krvoproliće

Po njegovoj oceni Evropska unija je učinila sve da otvori Ukrajini evropski put, ali Ukrajina mora sama da odluči da li želi da bude evropska.

- Svi smo svesni toga što se dešava na Majdanu nezavisnosti u prestonici Ukrajine i nećemo biti ravnodušni prema tim događajima. Nema sumnje da stav prema Ukrajini mora da bude jedinstven. I u evropskim razmerama, a što je posebno važno, i naš poljski. Ne možemo sebi da dopustimo luksuz jalovog sukoba", apelovao je Tusk na poljsku opoziciju, pre svega konzervativce bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Konzervativci zahtevaju da poljska vlada i EU preduzmu znatno oštrije mere i sankcije prema ukrajinskim vlastima i predsedniku Viktoru Janukoviču, a takođe i prema Rusiji.

Problem - Ukrajinci imaju Vladu sa demokratskim mandatom, koji ona gubi i krnji preko svojih postupaka, a opozicija nije jedinstvena

"Primićemo izbeglice"

Premijer Tusk kazao je takođe da je Poljska spremna da primi i povređene iz nereda u Ukrajini i izbeglice.

"Mi Poljaci nećemo biti ravnodušni prema tim zbivanjima i tu govorim ne samo o našim emocijama, zato što nam je jasno da će razvoj zbivanja u Ukrajini odrediti istoriju i budućnost celog regiona i tako će neposredno uticati na budućnost i bezbednost Poljske i Poljaka", kazao je premijer.

O neredima i najnovijem razvoju događaja u Ukrajini, gde je prema izveštajima poljskih medija najmanje 26 osoba poginulo, a više stotina ranjeno u sukobu policije i demonstranata u Kijevu, veoma pesimističke procene izneo je danas i jedan od dvojice emisara Evropskog parlamenta za Ukrajinu, bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski.

"Malo možemo da učinimo da zaustavimo prolivanje krvi. Diplomatske aktivnosti su samo dozivanje u šumu, krv se već proliva. Trebalo bi razgovarati telefonom, otići tamo ali to se već otelo kontroli. Plašim se da je prekoračena tanka crvena crta", kazao je Kvašnjevski za poljski radio RMF FM.

EU razmatra uvođenje sankcija Ukrajini

EU će razmotriti uvođenje sankcija odgovornima za represiju u Ukrajini, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je za danas sazvala sastanak ambasadora EU zaduženih za
pitanja bezbednosti. Za sutra je zakazala i vanredni sastanak ministara inotranih poslova EU na kojem će se razmotriti kriza u Ukrajini i eventualno uvođenje sankcija. Međutim, nema jedinstva u okviru EU jer više zemalja suseda Ukrajine ne žele da krenu putem sankcija", rekao je jedan zvaničnik EU. Govoreći o "tragičnom pogoršanju situacije u Ukrajini", Eštonova je "pozvala sve odgovorne da odmah prekinu nasilje". Pozvala je vlasti i sve političke snage da preuzmu odgovornost i okrenu se političkom rešenju krize.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.02.2014. 11:28
Poljsja ceska i druga boranija se kao nesto pitaju.podguzne muve. Kvasnjevski smesan si pioncicu.
Sreda 19.02.2014. 11:33
Strasno, strasno...pogodio me veoma onaj snimak kako ove podivljale ubice od demonstranata lincuju onog jadnog policajca...ovo je dokaz sta sve zapadne slile nisu u stanju da proizvedu bez pola muke...stravicno nasilje...ovi Ukrainki demostranti nisu svjesni kakvu gresku prave. Onaj Klicko je totalna budala , zeljna politicke vlasti a ne zna tri pametne retoricne recenice da sastavi.
Sreda 19.02.2014. 11:40
Ako zelis da budes evropejac moras da pljujes po Rusiji.Ovako ce uskoro morati i ovi nasi da izlaze u javnost i da pljuju po Rusiji i da Putina i Medvedeva nazivaju diktatorima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online