Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 21.02.2014.
12:02 >> 12:39h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ukrajina krvari po SFRJ receptu

Stanje u Ukrajini je veoma loše i pogoršava se iz sata u sat. Kijev vrvi od okršaja, broj žrtava raste, kao i broj povređenih, škole i firme su zatvorene, računi u bankama blokirani, svedoči za "Vesti" Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koji živi i radi u Kijevu.

Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koji živi i radi u Kijevu
 

Koliko ima Srba i državljana Srbije u Ukrajini i da li su bezbedni?
- Ima nas između 1.000 i 2.000. Oni koji su privremeno bili ovde na gradilištima, već su povučeni. Mi koji imamo firme prinuđeni smo da ostanemo i brinemo o našoj imovini. Poslovi stoje, a računi su blokirani. Oprezni smo, izlazimo napolje samo do samousluge i nazad, strahujemo i od raznih kriminalnih grupa koje, kako čujem, po gradu rade svašta.

Kako funkcioniše Ambasada Srbije, da li je u pripravnom stanju za eventualnu evakuaciju?
- Mene su tek juče zvali da kažu da je ambasada tu da pomogne. Trebalo je ranije da reaguju, da se sastanu sa našim ljudima ili barem sa mnom kao predsednikom Skupštine dijaspore, da bismo napravili neki plan. Nažalost, to je izostalo, a mi se organizujemo sami kako znamo i umemo.


Ima li pokušaja uvlačenja stranaca koji imaju stalni boravak u Ukrajini, u nerede?
- Mi smo uvek izloženi opasnosti jer šta god da kažemo, uvek se to nekome ne sviđa, kao i pojedine moje izjave, mada uvek govorim objektivno jer dobro poznajem stanje. Naravno, narod ima pravo na demonstracije, ali ovo više nisu demonstracije, ovo je uvod u ono što smo mi već proživljavali raspadom Jugoslavije.


Ko stoji iza svega toga?
- Isti oni koji su stajali iza raspada Jugoslavije, iza NATO bombardovanja Srbije i iza situacije na Kosovu. Najveći problem je spoljni uticaj, to je odlučujući faktor u ovim dešavanjima, a Ukrajinci, kao i mi u svoje vreme, samo su žrtve.


Da li je cilj da se u Ukrajini uspostavi vlast koja bi omogućila Zapadu da uđe do granice sa Rusijom?

- Upravo tako. A tako se pokreće pitanje crnomorske flote i raketnih štitova. Dakle jasno je da se u Ukrajini vodi geopolitički rat koji je usmeren prema Rusiji

POVEZANE VESTI

Petak 21.02.2014. 13:48
Vjerujem u pobjedu Putinove Rusije!!! Ova situacija sad je najozbiljniji izazov za Rusiju od drugog svjetskog rata! Iskreno i duboko vjerujem u snagu pravde koja sada stoji u rukama Rusije!!! Imaju puno i svakojako pravo da udare po uzbunjivacu, jer je dosao na vrata nepozvan!!!
Petak 21.02.2014. 13:40
demoni donose ''reforme'' u Ukrajinu
Petak 21.02.2014. 12:48
Smatrao sam sebe rusofilom,.Voleo sam Rusiju kao Srbiju a sad sam shvatio da su Rusi na celu sa Putinom obicne kukavice koje rade onako kako im narede americki gospodari.Zar je normalno da im zapad oduzima Ukrainu a oni daju neka sterilna saopstenja.Uskoro ce poceti komadanje Rusije koje ce poceti na Crvenom trgu a predsednik ce mozda biti Hodorovski npr.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online