Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 24.02.2014.
16:53
Beta A

Poljska: Ne damo Ukrajini pare tek-tako

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je danas da finansijska pomoć Ukrajini jeste i nacionalni interes Poljske, ali da Zapad mora da uslovi milijarde evra pomoći, kako je ponovo ne bi pojela korupcija i tamošnji tajkuni.

Neće da im korumpirani Ukrajinci pojedu pare: Donald Tusk
 

"Danas je najvažnija stvar da se Ukrajina pripremi za primanje pomoći. Ne dolazi u obzir da mi organizujemo veliki novac za Ukrajinu, a tamo će ga rasipati korumpirane vlade ili tajkuni", upozorio je danas poljski premijer u Bjalistoku na istoku Poljske.

EU je najavila novčanu pomoć Ukrajini, ali kroz planove MMF-a.

Tusk je naglasio da Zapad mora da zna gde će biti usmerena pomoć i na šta je potrošena. "Darežljivost Zapada mora da bude uslovljena. Ukrajina mora da se menja zahvaljujući tim sredstvima", rekao je poljski premijer.

Zvanična Varšava ne računa da bi Poljska bila ključni darodavac i navodi da će pomagati koliko joj realno dopuštaju mogućnosti, iako je Tusk upozorio Poljake da je najgori mogući scenario sada da na istočnim granicama dobije suseda koji bi bankrotirao.

"Najveći izazov pred Ukrajinom je to da spasava privredu i javne finansije, jer može da se desi da na istočnim granicama imamo državu koja je bankrotirala a to je najgori mogući scenario", kazao je Tusk.

Između ostalih, i Poljska spada u niz zapadnih zemalja kojima se obratilo ukrajinsko Ministarstvo finansija za prvu hitnu finansijsku pomoć, koja prema procenama Jurija Kolobova, privremenog ministra finansija, mora da stigne u narednih nedelju-dve dana. Kolobov je saopštio da će Ukrajini biti potrebna u naredne dve godine pomoć u vrednosti od oko 35 milijardi dolara.

Poljskoj je i ekonomski u interesu da Ukrajina dobije pomoć od Zapada, jer već sada beleži pad od 10 odsto izvoza u Ukrajinu, a postoji opasnnost da taj pad izvoza dostigne čak 40 odsto. Oko 15.000 poljskih preduzeća trguje sa Ukrajinom kao sa glavnim partnerom, a prema rečima poljskog vicepremijera i ministra privrede Jaceka Pjehoćinjskog, većina ih je iz istočnih, nerazvijenih regiona Poljske.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.02.2014. 16:58
Sada će UKRAJINCI videti svo licemerstvo EU ZLIKOVACA . BESPLATNOG RUČKA NEMA A TO SU UKRAJINCI PREVIDELI ...
Ponedeljak 24.02.2014. 17:37
kako li je posle ovoga glupo biti "sale011" ?
Ponedeljak 24.02.2014. 18:53
I ova klošarska poljska se počela ku...ti, kome oni da daju, nemaju leba da jedu ! Njih već brine što Ukrajina nema mogućnosti da uvozi njihove žnj proizvode, jer nigdje drugdje i ne izvoze !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online