Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 26.02.2014.
11:18
avaz.ba A

Kličko: Bosance i Ukrajince muči ista muka

Lider ukrajinske opozicije i kandidat za predsednika Ukrajine Vitalij Kličko ocenio je da su protesti u BiH kao i u Ukrajini "izazvani akutnim socijalnim problemima".

Narod želi evropsku perspektivu: Vitalij Kličko
 

"Kao i u Ukrajini, i vi ste imali vlastiti mehanizam koji je izazvao proteste. To su zatvaranja fabrika i firmi u Tuzli. Ljudi su onda izašli na ulice i tako se usprotivili politici koju vode vlasti", izjavio je Kličko u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu.

On je dodao da su protesti u Ukrajini bili potpuno miroljubivi dva meseca, ali da vlasti nisu htele ni da čuju zahteve demonstranata.

"Štaviše, pokrenuli su mehanizam represije protiv aktivista protesta. Sukobi su prerasli u nasilno sučeljavanje koje se završilo pucnjavom na ljude koji su bili na ulicama Kijeva", rekao je Kličko dodavši da je policija u Ukrajini koristila posebne metode protiv aktivista koje su napadali i mučili.

OEBS da osudi nacionalizam i neofašizam u Ukrajini

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je OEBS da "odlučno osudi" rast "nacionalizma i neofašizma" u Ukrajini.

U saopštenju ruskog MIP-a, Lavrov ističe da bi OEBS, takođe trebalo da osudi pokušaje nacionalista da zabrane ruski jezik u Ukrajini.
"Ministar poziva OEBS da odlučno osudi rast nacionalizma i neofašizma u zapadnom delu Ukrajine. Takođe, treba osuditi i pozive da se zabrani ruski jezik i ograniči sloboda izražavanja", naglašava se u saopštenju ruskog MIP-a.

Prema njegovim rečima, "u Ukrajini je vlast prešla crvenu liniju i narod ju je naterao da odstupi". Poredeći proteste građana u BiH i Ukrajini, Kličko je istakao da su u obe države razlozi za demonstracije isti, a to je "neuspeh vlasti da dobro vode državu".

"U Ukrajini je taj problem bio pojačan nastojanjima da se uspostavi dikatura kroz nasilne nezakonite akcije policije i masakre", izjavio je Kličko.

On je ocenio da je Ukrajina danas u dubokoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi, što je rezultat ogromne nesposobnosti i korumpiranosti vlasti. Kao rezultat toga, počela je revolucija u Ukrajini, rekao je Kličko i dodao da su građani ustali u odbranu vlastitih ustavnih prava.

"Nezadovoljstvo u ljudima se akumuliralo godinama. Neko vreme smo se nadali da će do promjena doći postepeno, evolucijom, a ne revolucijom. Očekivali smo da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dovesti do duboke sistemske promene. No, nakon što je Janukovič to demonstrativno odbio, postalo
je jasno da vlasti niće menjati ništa, da neće biti reforme u državi koju smatraju privatnim vlasništvom", objasnio je Kličko.

Prema njegovim rečima, tek nakon krvave noći 19. februara, građani su shvatili da je s predsednikom Viktorom Janukovičem nemoguće razgovarati, te da je jedini izlaz bio da on podnese ostavku i da budu raspisani prevremeni predsednički izbori.

Pročitajte još:

* Lazanski: U Ukrajini klasičan puč

* Mig sa zapada za rušenje Ukrajine: Šta košta, neka košta!
* "Anonimusi": Zapad finansira i kontroliše Klička

Upitan, šta Ukrajinci danas traže, Kličko je rekao da oni zahtevaju nova pravila igre u kojima nema korupcije i nedodirljivosti policije i birokratije.

"Oni traže puno poštovanje zakona i pravedne sudove, profesionalnu, a ne korumpiranu vladu, evropske zakone i evropsku perspektivu za sebe i svoju decu", rekao je Kličko i dodao da od Zapada očekuje obećanu pomoć, a od Rusije da se ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.02.2014. 11:22
Priznao covek a svi znamo da se ta 'muka' zove CIA.
Sreda 26.02.2014. 11:33
ajd pederu .ebali te bosanci svi redom jedi g...
Sreda 26.02.2014. 11:47
U pravu si, gade. Samo si zaboravio dodati mržnju prema Srbima. I kod jednih i kod drugih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online