Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Subota 01.03.2014.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Svet na pragu velikog rata?

Ukrajina je na ivici građanskog rata. Prvobitni sukob proevropskih snaga sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem dobija nove obrise, pa su sada privremene vlasti u Kijevu ratoborno nastrojene prema istočnom velikom susedu Rusiji, optužujući Kremlj da ugrožava celovitost njihove države.

Pod ruskom kontrolom: Naoružani vojnici na aerodromu u Krimu
 

Juče je ukrajinski parlament zatražio od SAD i Velike Britanije da im garantuju državni suverenitet. Iz časa u čas stižu kontradiktorne agencijske vesti o tome da li je ruska vojska zauzela aerodrome na Krimu.
 

Neće biti krvavog sukoba!

Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić nije zagovornik sumornih prognoza vezanih za mogućnost da se sukobi iz Ukrajine preliju na ostatak Evrope.
- Mislim da nikome ne pada na pamet da izazove sukob između Ukrajine i Rusije jer bi to bio krvavi sukob. Verujem da se stvari mogu rešiti na diplomatski način i ako dođe do sukoba, verujem da će on biti ograničen na Krim.

Šta će se dešavati u najbližoj budućnosti, da li sukob u drugoj po veličini evropskoj državi razapetoj između Zapada i Rusije može da se "prelije" na ostatak kontinenta niko se ne usuđuje da procenjuje, pa ni oni najhrabriji vojno-politički komentatori. Za bivšeg jugoslovenskog šefa diplomatije Živadina Jovanovića ukrajinska kriza se već reflektovala na Evropu.


- Kriza u tako velikoj zemlji, s tako važnim geostrateškim položajem, ne može biti po svojim posledicama ograničena na granice Ukrajine. Vidimo da su praktično već zaoštreni odnosi EU i Rusije, kao i odnosi NATO-a i Rusije i da je kriza u ovoj zemlji s ogromnim ekonomskim i ljudskim potencijalima postala uzrok destabilizacije širih odnosa, uključujući tu i strateške odnose Istoka i Zapada - kaže Jovanović za "Vesti".


Da li Evropi preti rat širih razmera i kako će u celoj situaciji da prođe roviti Balkan, još uvek neizlečen od posledica etničkih sukoba 90-ih godina prošlog veka, pitanje je koje se još uvek ne eksponira u vezi s ukrajinskom krizom. Jovanović smatra da će Zapad predvođen NATO-om nastojati da što pre obavi nezavršene poslove na Balkanu.
 

EU pogazila sporazum

Miroslav Lazanski postavlja pitanje ko može da veruje garancijama EU i zapadnih zemalja s obzirom na to da su oni prešli preko kršenja sporazuma između ukrajinskih vlasti i opozicije koji je predvideo raspisivanje vanrednih izbora kao način da se prebrodi kriza.
- Sporazum između Janukoviča i opozicije od 21. februara potpisali su i kao neku vrstu garanta u ime EU i ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske. Sledećeg jutra opozicija je brutalno srušila taj sporazum, EU je požurila da prizna opoziciju kao vlast, ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske ponašaju se kao da su potpisali papir o prevremenim izborima na Jupiteru - komentariše Lazanski u "Politici".

- A to su da NATO i Brisel vladaju čitavim Balkanom, uključujući tu i Srbiju od koje će se zahtevati da sledi zapadnu bezbednosnu strategiju koja u suštini vodi globalnom sukobu. Srbija treba da promeni spoljnu politiku, ali ne tako što će biti bliža EU i NATO, već što će ojačati svoju neutralnost i distancirati se od ekspanzionističke politike NATO i EU, na šta nas upućuju i istorijska iskustva - dodaje naš sagovornik.

Pročitajte još:

Krvavi sukobi u Kijevu (Foto: Arhiva)

* Živ je: Nisam svrgnut, fašisti me ruše!

* FA: Rusija ne može ni ratom ni gasom da pritisne Ukrajinu

* Ruski avioni na granici sa Ukrajinom u borbenoj gotovosti

* Da li će EU i Rusija da "zarate" oko Ukrajine?

* Lazanski: U Ukrajini klasičan puč

Za saradnika portala Nova srpska politička misao Dragana Petrovića važno je da u Ukrajini dođe do pregovora aktera na terenu kako bi se izbegao najgori scenario, onaj po ugledu na devedesete u bivšoj SFRJ.
 

Na koju će stranu Srbija?

Podsećamo da je nedavno iz srpskog tima za pregovore o članstvo u EU, poručeno da će Srbija morati da menja svoju spoljnu i bezbednosnu politiku. Da li će ona voditi Srbiju ka članstvu u NATO i scenariju na koji upozorava Živadin Jovanović ili će politička neutralnost i odgovorajuće prisustvo u bezbednosnim strukturama iza kojih stoji Vašington, odnosno Moskva ostati na snazi, još uvek je u sferi nagađanja. Budući da je EU postala kredo svih politika većih političkih partija, verovatnija je mogućnost Srbije u NATO.

- Ko želi da uporedi događaje s početka devedesetih u bivšoj SFRJ sa ovim što se sada odvijalo u Ukrajini - mešanje i razbijanje jedne suverene zemlje, jednostrano svrstavanje većeg broja zapadnih zemalja i njihovih medija i politika na jednu stranu i nespremnost da se situacija posmatra kompleksno i da se traže adekvatna mirna i svima prihvatljiva rešenja - može ustanoviti veliku sličnost i čak u mnogim stvarima identičnost - upoređuje Petrović.


Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski ne odbacuje mogućnost ruske intervencije i to po modelu američkog suparnika.


- Ukoliko bi Kijev prekršio sporazum o ruskim bazama na Krimu ili ako bi došlo do nasilja nad državljanima Rusije na tom prostoru, Moskva će vojno intervenisati. To je u skladu s postojećom ruskom vojnom doktrinom, koja je u tom pogledu samo sledila američku vojnu doktrinu.


Živadin Jovanović: NATO krenuo u pohod na istok

Živadin Jovanović

Živadin Jovanović je svojevremeno napisao tekst naslovljen "Treći svetski rat već je u toku". U njemu iznosi tvrdnju da je on započet intervencijom NATO 1999. na Jugoslaviju, kao presedan bez dozvole SB UN, a kasnije nastavljen intervencijom u Avganistanu, Iraku, Libiji, Maliju, Siriji i u nizu drugih zemlja u kojima je zapadna vojna alijansa otvoreno ili prikriveno intervenisala.


- Sve te intervecije vrši globalna sila NATO i to na više kontineta - Evropi, Africi i Aziji. To je lanac koji ima isti cilj, dominacija u svetu u koji je involviran najveći vojni potencijal.


Prema njegovim rečima, ti procesi su krajnje negativni i s neizvesnim ishodom, ali je jasno da je to strategije ekspanzije NATO, odnosno SAD i EU prema Istoku.
- To je strategija koja podseća na nemačku strategiju širenja na istok - Drang nać Osten.


Samo je ovo drugo izdanje, gde se njeni vinovnici stalno pozivaju na demokratiju i zaštitu ljudskih prava - dodaje Jovanović.

POVEZANE VESTI

Subota 01.03.2014. 18:11
"Na koju će stranu Srbija?" ??? to samo Bog sveti zna.... iskreno se bojim da bi se ove današnje splačine "srbijanske", kad bi ih pitali, poslale bataljon na Rusiju...
Subota 01.03.2014. 18:35
Боље рат него пакт-боље гроб него роб ! Живјели Руси, наша браћа по крви,вјери и оружју !
Nedelja 02.03.2014. 14:53
Nadam se da će razum i savest da predvladaju, radi dece današnje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online