Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 01.03.2014.
11:10
Blic A

Zašto je Krim toliko važan Rusiji?

Zaratiće Rusija izgleda s kim god treba zbog Krima. A mnogo je stvari koje su nepoznate široj javnosti o polustrvu na kojem se ovih dana čuju poklici “Krim je Rusija” i “Krim nije Rusija”...

Između ostalog, etnička struktura Krima je u korist Rusa
 

1. Krim je vekovima bio važan Rusiji zbog plodnog zemljišta, kao i izlaska na Crno more. Od 1954. nalazi se u sastavu Ukrajine zbog odluke tadašnjeg sovjetskog vođstva. Nakon raspada SSSR bilo je govora o otcepljenju i pripajanju Rusiji, ali se Moskva ipak 1994. memorandumom obavezala da će poštovati teritorijalni integritet Ukrajine.

2. Etnička struktura Krima je u korist Rusa, kojih ima oko 60 odsto, dok ostatak čine Ukrajinci i Krimski Tatari, muslimani koje je Staljin 1994. pod optužbom za izdaju proterao u centralnu Aziju. Međutim, dobar deo njih se vratio i sada ih ima između 15 i

Vlasti Krima: Putine, pomagaj!

Obama: Rusijo, smiri se!

20 odsto.

3. U luci Sevastopolj, drugoj po veličini u Ukrajini posle Odese, više od dva veka nalazi se komanda ruske Crnomorske flote. Bivši ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je 2008. pretio da će iseliti ovu najmanju od četiri ruske mornarice. Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je Harkovskim sporazumom Rusima dao Sevastopolj u zakup do 2042, a za to je dobio jeftiniji ruski gas.
 

4. U odmaralištu Jalta na Krimu pred kraj Drugog svetskog rata u februaru 1945. održana je čuvena saveznička konferencija na kojoj su Frenklin Ruzvelt u ime SAD, Vinston Čerčil iz Velike Britanije i Josif Staljin u ime SSSR dogovorili podelu Evrope na interesne zone i time spremili teren za početak Hladnog rata.

POVEZANE VESTI

Subota 01.03.2014. 11:29
"Zašto je Krim toliko važan Rusiji? " ------------ Па зато што је њихов...
Subota 01.03.2014. 11:35
Mislim da Rusija tada 1994 nije bila spremna za vodjenje nametnutog globalnog konflikta te je miroljubivim rešenjem pokušala da Ukrajinu pretvori u neku bufer zonu da se ne bi direktno graničila sa Evropom i članicama Nato pakta.Setimo se IIsv.rata kada je uklonjena Poljska što je omogućilo Hitleru da nagomila svoje trupe na granici i da naglo ofanzivno nagrne na teritoriju SSSR.Ukrajina je sastavljena od Ruskih teritorija i prozapadnih njenih suseda.Sada kada je zapad pučem rulje sa ulice preuzeo vlast u Kijevu jasno da dolazi do narušavanja neutralne teritorije razgraničenja koje u svom daljnem izhodu svakako predstavlja novu agresiju na Rusiju tzv.nov pohod na bratsku nam Rusiju.
Subota 01.03.2014. 13:05
zaboravili ste da napomenete da je jugo istok ukrajine prepun prirodnih bogatstva...sto je naravno u rukama rusije...a zapad ukrajine maltene nista,,,jedino sto ce dobiti je jedan veliki ku...ac od EU...heeheh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online