Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 03.03.2014.
10:45 >> 22:55h
RTS, Beta A

Rusi na Krimu: SAD traže povlačenje, EU upozorava, Kina podržava

Moskva kaže da neće rat sa Ukrajinom, a na ruskoj strani morskog prolaza kod Krima, sve veći broj oklopnih vozila. Proruske trupe u Ukrajini zauzele su u gradu Kerču, u najistočnijem delu Krima, trajektni terminal koji obično služi kao polazište za mnoge ruske pogranične brodove. Proruski demonstranti zauzeli su dva sprata zgrade regionalne vlade u Donjecku, na istoku Ukrajine, prenela je televizija Raša tudej. Evropska unija poručila je da ukoliko Rusija ne doprinese smirivanju tenzija, EU bi trebalo da odluči o mogućim posledicama u odnosima dveju sila. Zamenik predsednika SAD Džozef Bajden pozvao je Ruse da povuku snage iz Ukrajine.

Ruska vojska se raspoređuju oko granice, ali Rusija neće rat
 

Ukrajinska pogranična služba je jutros izvestila da je na ruskoj strani granice, odnosno uskog morskog prolaza koji deli Rusiju i ukrajinski region Krim, uočeno nagomilavanje većeg broja oklopnih vozila. Rano jutros vojnici su radili na terminalu. Odbili su da se identifikuju, ali su govorili ruski, a vozila na kojima su se dovezli na sebi su imala ruske registarske tablice.

Trupe, za koje vlasti u Kijevu tvrde da su ruski vojnici, zauzele su aerodrome na Krimu, uništile opremu u jednoj vazduhoplovnoj bazi i opsele pešadijsku bazu ukrajinske vojske na tom poluostrvu s većinskim ruskim stanovništvom.

22:37 - Ruski ambasador Vitalij Čurkin na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti pokazao je pismo bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, u kome traži od Vladimira Putina da pošalje trupe u Ukrajinu. Čurkin je citirao poruku Janukoviča u kojoj tvrdi da je Ukrajina na ivici građanskog rata.
21:57 - Novi sastanak članica NATO-a o krizi u Ukrajini biće održan u utorak na zahtev Varšave, koja ocenjuje da postoji pretnja po bezbednost Poljske, saopštio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.
21:22 - Američki predsednik Barak Obama rekao je da će američka vlada razmotriti ekonomske i diplomatske opcije koje će izolovati Rusiju i pozvao Kongres da radi na paketu pomoći za Ukrajinu, preneo je AP.
20:33 - Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je vojnim vežbama u regionu Lenjingrad, kao deo iznenadne inspekcije borbene spremnosti Vojske Rusije u tom delu zemlje.
19:18 - EU zapretila je da će dovesti u pitanje svoje odnose sa Rusijom ukoliko ne dođe do smirivanja tenzija u Ukrajini. "Ukoliko Rusija ne doprinese smirivanju tenzija, EU bi trebalo da odluči o mogućim posledicama u odnosima EU i Rusije", naveli su evropski ministri spoljnih poslova u deklaraciji posle hitnog sastanka koji je održan u Briselu povodom krize u Ukrajini.
19:15 - Zamenik američkog predsednika Džozef Bajden poručio Rusima da povuku snage iz Ukrajine.
18:44 - Oko 150 pristalica pokreta "Dveri", "Srpski kod" i udruženja "Ćirilica" okupilo se u ponedeljak uveče ispred Ambasade Rusije u Beogradu na skupu podrške ruskoj intervenciji u Ukrajini.
18:35 - Dopisnik ''Gardijena'' iz Moskve Šon Voker objavio je na ''Tviteru'' da informacija o ultimatumu nije tačna, jer je razgovarao sa izvorom iz ukrajinskog Ministarstva odbrane, koji je potvrdio da niti on, niti neko od vojnih starešina, nije čuo o navodnoj pretnji ruske vojske.
18:07 - Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je vest da je ruska vojska dala ultimatum ukrajinskim, rekavši da je to ''potpuna budalaština''.
18:02 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u ponedeljak uveče hitan sastanak o krizi u Ukrajini, saopštili su diplomatski izvori. Diplomata iz Luksemburga, zemlje koja tokom marta predsedava Savjetom, rekao je da će treći sastanak početi najverovatnije u 20.30 časova i da je sazvan na zahtev Rusije.
17:04 - Ruska vojska dala je ultimatum ukrajinskim snagama na Krimu da se do tri sata ujutru po Griniču, odnosno pet sati ujutru po lokalnom vremenu predaju, ili će biti napadnuti, rekao je za BBC izvor iz Ministarstva odbrane te zemlje.
16:55 - Ministri spoljnih poslova Evropske unije rekli su na hitnom sastanku povodom situacije u Ukrajini da je dijalog najplodniji način da se napravi korak ka njenom rešenju, ocenjujući da bi konfrontacija EU i Rusije nanela štete obema stranama.
16:51 - Ministarstvo spoljnih poslova sapštilo je da pripadnici Crnomorske flote ne učestuvuju u dešavanjima na Krimu, prenosi ''Raša tudej''.
16:50 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas odluku sedam članica Grupe osam (G8) da ne učestvuju na samitu zakazanom za jun u Sočiju, ocenjujući da je ta odluka "politički štetna".

Zgradu vlade u Donjecku je zauzelo skoro stotinu proruskih demonstranata, pošto je Vlada u Kijevu imenovala lokalnog oligarha za guvernera Regiona Donjecka, prenosi ruska državna televizija. Poagenciji ITAR-TAŠ, u zgradi je više od 20 novinara i poslanika lokalnog parlamenta.

Ranije su se danas ispred zgrade vlasti u Donjecku okupile hiljade demonstranata koji su nosili ruske zastave i natpise "Rusi su naša braća". 

 

Jegor Pivovarov, ambasador Ukrajine u UN, saopštio je da je u regionu Krima 15.000 ruskih vojnika, ali nije precizirao koliko je njih stiglo tokom proteklih dana.

16:32 - Oko 500 proruskih demonstranata razvilo je zastavu Rusije ispred Instituta javne administracije u Odesi.

14:52 - Rusija će finansijski pomoći Krimu, a konkretan predlog o tome rusko Ministarstvo finansija doneće do kraja dana, saopštio je ministar finansija Anton Siluanov.
14:00 - Rusija odlučila da je Krim njen?
13:13 Zaplenjen kamion pun eksploziva: Vozač i suvozač kamiona, u kojem je pronađeno oko pola tone eksploziva kada je zaustavljen na granici sa Krimom, aktivisti su proevropskih pokreta, izjavio je izvor iz ukrajinske policije, prenose ruske novinske agencije.
12:48 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je pretnje "sankcijama" i "bojkotom" Rusije zbog intervencije u Ukrajini, javile su agencije. Lavrov je rekao i da je neophodno angažovati ruske vojnike u Ukrajini kako bi se "normalizovala politička situacija" u toj zemlji posle promene vlasti.
12:34 - Poziv Putinu da povuče ambasadora iz Vašingtona - Gornji dom ruskog parlamenta pozvao predsednika Vladimira Putina da povuče ruskog ambasadora iz SAD, rekao je novinarima potpredsednik komiteta za spoljne poslove u Savetu Federacije Vladimir Džabarov.
12:15 - Šef američke diplomatije Džon Keri dolazi u utorak u Kijev da bi podržao novi ukrajinski režim suočen sa ruskom "okupacijom" Krima zbog čega su SAD već počele da kažnjavaju Rusiju otkazivanjem sastanaka vezanih za ekonomiju.
11:59 - Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, istakao je da nisu tačne zapadnjačke interpretacija ruske odluke da pošalje trupe u Ukrajinu, navodeći da njegova zemlja nikad ne bi koristila ljudska prava kao izgovor za invaziju na geopolitičkim osnovama: "Ovde govorimo o zaštiti naših građana i sunarodnika, o zaštiti osnovnog ljudskog prava - prava na život, i ništa više", rekao je Lavrov.
11:29 - Sevastopolj bi mogao da postane deo Krima, rekao je predsednik Vrhovnog veća Krima Vladimir Konstantinov: "Parlament je spreman da razmotri mere pod kojima bi Sevastopolj postao deo autonomnog regiona. Inicijativa je potekla od strane ljudi koji žive na Krimu i verujem da bi oni apsolutnom većinom glasali za to, ali bi odluka de fakto morala da bude u rukama građana Sevastopolja".
11:06 - "Odluka da Rusija bude isključena iz G8 neće doneti ništa pozitivno u razvoju trenutne situacije", rekao je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders.
10:51 - OEBS želi da pošalje posmatrače u Ukrajinu.
10:47 - Rusija i Kina se slažu oko situacije u Ukrajini.
10:45 - SAD ne razmatraju vojnu akciju za suprotstavljanje ruskom napredovanju, rekao zvaničnik iz američke administracije.

"Šetaju" se brodovi u luci Sevastopolja

On je, takođe, rekao da ruski brodovi dolaze i odlaze iz luke Sevastopolj, pomorske baze ruske Crnomorske flote, kao i da su ruske vlasti blokirale signal mobilne telefonije na određenim mestima uz granicu.

SAD neće da napada

U međuvremenu, neimenovani zvaničnik američke administracije je rekao da SAD ne razmatraju vojnu akciju za suprotstavljanje ruskom napredovanju, već su usredsređene na ekonomske, diplomatske i političke mere kako bi Rusija prekinula intervenciju u Ukrajini, javile su agencije.

Prema agenciji RIA Novosti, neimenovani zvaničnik rekao je da cilj SAD "podrška suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, a ne priređivanje vojne eskalacije".

AP izveštava da se nekoliko američkih senatora založilo za jačanje raketnih odbrambenih sistema u Poljskoj i Češkoj.

Zapadne sile su upozorile da bi Moskva mogla da se suoči sa ekonomskim sankcijama, diplomatskoj izolaciji i jačanju savezničke odbrane u Evropi ukoliko se ne povuče.

Rusija i Kina se slažu oko Ukrajine

Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov, saglasni su po pitanju situacije u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarsvo spoljnih poslova. U telefonskom razgovoru Lavrov i Vang su podvukli da se "u velikoj meri slažu stavovi Rusije i Kine o situaciji u toj zemlji i okolini" i da je dogovoreno da se "o toj temi bude u bliskom kontaktu". Rusija i Kina saveznici su u više diplomatskih akcija u kojima se protive stavovima Zapada.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.03.2014. 10:58
Gospodine Putine, pomozite I nama da se oslobodimo ultranacionalista !!! Srbsko Kosovo I Metohiji krvavim suzama place I vidi na nebu Boga a na zemlji Russe! Republike Srbska Vas moli, pomozite !!! Slava Russiji! Slava Kini!
Ponedeljak 03.03.2014. 11:14
Zapad mora da plati za sve sto je godinama radio sirom sveta. I taj dan ce doci uskoro.
Ponedeljak 03.03.2014. 11:23
ameri su pi*čke neviđene kada osete tvrdo,evo to i sada pokazuju.Smešno je što oni i pomišljaju o nekim tzv.sankcijama zemlji koja je jedina vratilia sav dug zlom mmmf-u(napravljen za vreme jeljcina),a potom i sama istima zajmila pare povisokoj kamatnoj stopi.Rusija je zemlja sa najvećim rezervama zlata u svetu,a što se tiče novca još pre 10 godina Rusija je zemllja sa preko 100 milijardera,tako da mogu da ih kupe sve,za keš naravno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online