Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 11.03.2014.
13:04 >> 20:52h
Beta, Vestionline A

Zauzet aerodrom u Simferopolju, mogući letovi samo za Moskvu

Pet dana pred zakazani referendum o statusu Krima, parlement te pokrajine je izglasao deklaraciju o nezavisnosti, a strane i domaće armije gomilaju i raspoređuju svoje trupe iako se svi deklarativno zalažu za dijalog. Internet su preplavile fotografije, video i satelitski snimci trupa i borbene tehnike ruske i ukrajinske vojske u tom regionu, a u tihi sukob se uključio i NATO slanjem izviđačkih aviona.

Trećepozivci u proruskim oružanim snagama Krima
 

Proruske naoružane snage preuzele su kontrolu nad najvećim aerodromom na Krimu, u glavnom gradu te oblasti, Simferopolju, i zabranile sve letove osim onih za Moskvu i iz nje. Proruski vojnik, koji se predstavio kao Ivan, rekao je blokada aerodroma ima za cilj da se spreči da iz Kijeva dođu pristalice nekadašnjeg nacionalističkog ukrajinskog političara Stepena Bandere.

Železnički saobraćaj između Krima i ostatka Ukrajine nije u prekidu, ali su proruske snage pretresale putnike po njihovom dolasku u Simferopolj, posebno mlade sa većim prtljagom.

"Samoodbrambene" snage položile zakletvu vlastima Krima
 
20:51 - Finansiranje režima koji je u Ukrajini na vlast, došao silom je nelegitimno i izvan okvira pravosudnog sistema SAD, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da bi Vašington trebalo dobro da razmotri koje su posledice američke nepokolebljive podrške ukrajinskim radikalima. "Odobravanje novčanih sredstva nelegitimnom režimu, koji je preuzeo vlast na silu, u suprotnosti je sa zakonskim normama i američkim pravnim sistemom", navodi se u saopštenju.
20:43 - Parlament Krima zabranio je desničarske, nacionalističke i nacističke grupe, među kojima su ''Svoboda'' i ''Desni sektor'', pišu ''RIA novosti''.
19:43 - Nemački kancelar Angela Merkel ocenila je da situacija na Krimu već izgleda kao aneksija i da je Rusija odvojila Krim od Ukrajine.
18:53 - Rusiju daleko više brinu kolebanja svetske ekonomije nego bilo kakve sankcije zapadnih država, izjavio je potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič. On je dodao da bi uvođenje sankcija bilo na štetu obe strane i da su one rizične i za same inicijatore sankcija.
18:49 - Evropska unija bi mogla, već u ponedeljak, 17. marta, da uvede sankcije prema Rusiji zbog "njene vojne intervencije u regionu Krima", saopštio je u Varšavi poljski premijer Donald Tusk.
17:38 - Vazdušno desantne jedinice ruske vojske počele su u centralnom delu Rusije opsežne vežbe sa oko 3.500 padobranaca, prenela je Ria-Novosti.
16:46 - Rusija smatra da je deklaracija o nezavisnosti Krima, koju je usvojio regionalni parlament ovog ukrajinskog poluostrva, potpuno legalna, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
16:34 - Premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je da će Republika Krim nacionalizovati sve prirodne resurse i imovinu ukrajinske vojske na teritoriji ovog poluostrva. "Čim od naroda na referendumu dobijemo pravo da donosimo nezavisne odluke, izradićemo mehanizam po kojem će sve što je povezano sa upotrebom rudnih i prirodnih resursa preći u vlasništvo Krima", rekao je Aksjonov lokalnoj agenciji Kriminform.
16:20 - Evropska komisija odobrila je trgovinske beneficije za Ukrajinu u vrednosti od 500 miliona evra u pokušaju da podrži ekonomiju te zemlje.
16:03 - Parlament Krima, Vrhovni savet usvojio je deklaraciju o nezavisnosti Krima, koja se oslanja na Povelju UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu iz 2010. godine.
15:59 - Predsednik parlamenta Krima Volodimir Konstantinov izjavio je da su sredstva za referendum o pridruživanju Krima Rusiji u iznosu od 1,7 miliona dolara obezbeđena iako je vlast u Kijevu obustavila uplate na račun administracije Krima.
15:36 - Češki predsednik Miloš Zeman i šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek odbacili su ideje američkih republikanaca da se kao odgovor Rusiji na krizu u Ukrajini i oko Krima oživi plan razmeštanja antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj.
12.18 - Prelazni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov pozvao je danas na formiranje Nacionalne garde i mobilizaciju vojnih rezervista i dobrovoljaca u oružane snage zemlje kako bi se ona suprotstavila ruskoj vojnoj agresiji. On je rekao da će mobilizacija obuhvatiti one koji su ranije služili vojsku, kao i dobrovoljce.
12. 09 - SAD su u Litvaniju poslale dodatnih šest lovaca F-15, koji su se pridružili odeljenju od četiri aviona tog tipa koji su ranije već bili u toj zemlji. U Poljsku je poslata eskadrila od 12 lovaca F-16, ali se navodi da je u pitanju ranije dogovorena vežba.
11.50 - NATO je u let iznad Poljske i Rumunije poslao leteće radarske sisteme E-3 Avaks, kako bi se intenzivirao rad na proceni mogućih pretnji po taj savez od nestabilne situacije u Ukrajini.
11.32 - Na sajtu turnerradionetwork.com/news/347-pat postoje satelitski snimci za koje se tvrdi da su napravljeni u bazi Borisoglebsk u Voronježu. Na jednom snimku navodno se nalaze dva strategijska supersonična bombardera Tupoljev Tu-22M3, da bi posle par dana bio napravljen snimak na kojem se vidi 30-ak aviona tog tipa. Avion Tu-22M3, koji ima mogućnost nošenja nuklearnog naoružanja, inače je stacioniran na aerodromu Borisoglebsk, koji se koristi kao školski centar.
11.26 - U pograničnom ruskom gradu Rostovu na Donu primećen je pokret velike tenkovske jedinice opremljene tenkovima T-90 i T-72, dok su u vazduhu iznad avio baze Novofedorivka na Krimu primećeni ruski jurišni helikopteri Mi-35. Zabeležen je pokret i jednog ruskog protivbrodskog raketnog sistema K-300 Bastion. Reč je o novom sistemu, dometa oko 300 kilometara, za koji se do sada pretpostavljalo da je bio stacioniran jedino na Kurilskom ostrvima, na Dalekom istoku Rusije.

Posle prvobitne pasivnosti, pojavile su se fotografije i video snimci velikih pokreta ukrajinske vojske iz zapadnih delova zemlje prema Krimu. Prvo je zabeležen pokret 80. Vazdušno-desantnog puka iz Lavova, jednog diviziona raketnog sistema PVO Buk M-1 iz Hersona i jednog puka samohodne artiljerije iz Berdičeva.

Takođe su primećeni elementi 28. i 72. mehanizovane brigade iz Odese i Bele Crkve, kao i 95. Vazdušno-desantne brigade iz Žitomira i 79. Vazdušno-desantne brigade iz Mikolajeva.

Vojska Ukrajine počela da razmešta tenkove
 

Sve češće se pojavljuju i fotografije lovačkih aviona ukrajinske avijacije Mig-29 naoružanih raketama R-73 i R-27 za vođenje vazdušne borbe na malim i srednjim daljinama.

Ranije je u Norveškoj počela vojna vežba "Hladni odgovor" u kojoj učestvuje oko 16.000 pripadnika NATO-a. Kako kažu u Severnoatlantskom savezu, reč je o ranije pripremljenoj vežbi koja za cilj ima uvežbavanje snaga u zimskim uslovima.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.03.2014. 13:11
U slucaju ratnog sukoba gubi Zapad i raspada se njihovo vojno-zlocinacko krilo, vreme je da vidimo one koji su nas bombama zasuli na kolenima il bolje na dnu mora
Utorak 11.03.2014. 14:49
Krenuli i nasi iz Bele Crkve
Utorak 11.03.2014. 15:46
Sa srećom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online