Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 12.03.2014.
12:16 >> 16:50h
Srna A

Krimljani čuvaju novu Republiku Krim

Krim se ubuduće neće zvati Autonomna Ukrajinska Republika Krim, nego Republika Krim, posle usvajanja deklaracije o nezavisnosti u krimskom parlamentu, izjavio je predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

Samoodbrambene snage Krima položile zakletvu novim vlastima
 
16:47 - Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bi pripajanje Krima Rusiji bila neprihvatljiva aneksija.
16:03 - NATO je rasporedio dve osmatračcke letelice avaks da nadziru ukrajinski vazdušni prostor i kretanje brodova u Crnom moru, dok Rusija grupiše svoje vojne snage na Krimu.
12:26 - Donji dom ruskog parlamenta oformio je posmatračku misiju koja će na Krimu pratiti održavanje referenduma. Delegaciju će činiti 25 članova, od čega 12 deputata iz "Jedinstvene Rusije", četiri iz "Komunističke partije", a ostali su iz "Liberalno demokratske partije Rusije" i "Pravedne Rusije". Na čelu posmatračke misije biće predsedavajući Komiteta za pitanja Saveza nezavisnih država (CIS Leonid Slacki.
12: 23 - Ukrajinska vojska stavljena je u stanje najviše operativne gotovosti. "Uprkos teškoj situaciji, oružane snage su u stanju maksimalne operativne gotovosti i počele su vojne vežbe širom zemlje", rekao je prvi potpredsednik ukrajinske vlade Vitalij Jarema je Jarema. On je dodao da vlada razmatra mogućnost osnivanja ukrajinske nacionalne garde, u čiji sastav bi ušli pripadnici policije.
12:09 - Gradonačelnik Sevastopolja Aleksij Čalji potpisao je dokument sa zadacima gradskih jedinica za samoodbranu. Prethodno nije bilo pravnih dokumenata o delovanju jedinica za samoodbranu, niti su bili definisani njihovi ciljevi. Jedinice mogu biti upotrebljene za odbijanje oružanog napada na Sevastopolj, zaštitu života, zdravlja i imovine građana, te za obezbeđenje slobodnog i sigurnog održavanja referenduma, ističe se u saopštenju. Napominje se da jedinice deluju na osnovu ukrajinskog Ustava i zakona o samodbrani i policiji.

"Doneli smo važnu odluku i usvojili važan dokument. Objavljujemo da imamo status republike i proglašavamo se za Republiku Krim", rekao je Konstantinov novinarima.

Izvor iz krimske administracije rekao je da će reč "autonomna" biti uklonjena sa sajtova zvaničnik organa Krima, prenosi "Glas Rusije".

Parlament Krima juče je usvojio deklaraciju o nezavisnosti Autonomne Republike Krim i Sevastopolja, a Rusija je saopštila da je ta odluka legitimna.


Premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je da u jedinicama za samoodbranu na ovoj teritoriji nema ruskih vojnika. "To su Krimljani, ne sumnjajte. U jedinicama za saomoodbranu nema ruskih vojnika", rekao je Aksjonov.

On je dodao da ruska armija ne učestvuje u akcijama blokade vojnih jedinica i zaštite javnog reda. Aksjonov je rekao da lokalne jedinice za samoodbranu sarađuju sa ruskom Crnomorskom flotom stacioniranom u Ukrajini u skladu sa sporazumom o zakupu mornaričke baze.

Mediji su ranije preneli da su ruski vojnici viđeni kako blokiraju pojedina vojna postrojenja na Krimu. Najviši ruski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Putina, demantovali su da ruska vojska učestvuje u nezakonitim aktivnostima na Krimu.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov izjavio je da Ukrajina neće vojno intervenisati da bi sprečila otcepljenje Krima. "Ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu, jer bismo time izložili svoju istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena", rekao je Turčinov novinarima.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 13:47
Nad krimom postalo nebi vruce! http://euroinfo.net/?p=838
Sreda 12.03.2014. 12:33
Ukrajinci, ako ne možete da pokrenete vojnu akciju radi ukidanja tkz. republike Krim onda tražite pomoć od NATO-a.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online