Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Sreda 12.03.2014.
12:53 >> 13:03h
Beta A

"Zapad prepušta Krim Putinu"?

Rešenje ukrajinske krize biće po svemu sudeći bolno, i Zapad neće moći da ga odobri ali će možda morati da ga prihvati i prepusti Krim Vladimiru Putinu da bi spasao nezavisnost Ukrajine, piše u analizi agencije Frans pres.

Moć: Vladimir Putin, predsednik Rusije
 

G7 traži od Rusije da ne pripaja Krim

 

Lideri sedam industrijski razvijenih zemalja Grupe 7 (G7) pozvali su danas Rusiju da "obustavi sve aktivnosti pripajanja Krima", izjavio je u Strazburu predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

 

G7 čine Nemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija a Rusija se priključila grupi 1998. godine čime je grupa postala Grupa 8.

Kako se dalje navodi za ovu podelu između velikih sila potrebno je i da pripajanje ukrajinskog poluostrva zadovolji ambicije ruskog predsednika koji želi da bude zapamćen kao neko ko je vratio moć Rusije izubljenu raspadom Sovjetskog Saveza.

Ni jedna velika sila zapravo ne izgleda spremna da se sukobi sa Rusijom da bi branila Krim, oblast koju je sovjetski lider Nikita Hruščov odvojio od Rusije 1954. da bi je dao Ukrajini koja je tada bila u okviru SSSR-a, navodi se u članku. Istovremeno Zapad bi voleo da Ukrajina izmakne zoni uticaja Moskve i da tako dobije prijateljsku zemlju na zapadnoj granici Rusije.

Pročitajte još:

Oružane snage Krima

* Ukrajina: Ne možemo vojskom braniti Krim

* Ukrajina: Zapade, pomagaj, Rusi nas nadjačali 100:1!

* Krim proglasio deklaraciju o nezavisnosti - po ugledu na Kosovo

* ''Ne damo Rusima ni centimetar naše zemlje''

"Zapad bi mogao da odluči da zapuši nos i zatvori oči pred okupacijom (Krima) ali samo ako Putin prizna sadašnju ukrajinsku vladu", ocenio je profesor Aleksandar Motil, sa univerziteta Ratgers u Nuarku u američkoj državi Nju Džersi.

Motil je rekao da bi Putin trebalo da pruži vrlo eksplicitne garancije Zapadu, ali i dodao da "nažalost ništa u Putinovim rečima i akcijama ne ukazuje na to da će se on zaustaviti na Krimu".

"Krim bi samo ohrabrio Putina"

Istraživač u Brukings institutu u Vaštingonu Stiv Pajfer smatra da
će, ukoliko ne bude jake opšte osude aneksije Krima, Putin samo biti ohrabren da se još više upliće u pitanja Ukrajine i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

"Bila bi greška Zapada da 'prihvati' aneksiju Krima u nadi da će Putin ostaviti na miru ostatak Ukrajine", ocenjuje Pajfer.

SAD se i dalje nadaju da bi obećanje o većoj autonomiji Krima u odnosu na Kijev, što je druga opcija ponuđena na referendumu, moglo
da spase teritorijalni integritet Ukrajine i spreči ruske
ekspanzionističke težnje.

Međutim drugi stručnjak, Džejms Niksi, iz Četam Hausa u Londonu smatra da je malo verovatno da Putin želi da ide dalje. Po njegovom mišljenju ruski predsednik je "već dostigao željeni cilj i Krim je izgubljen".

Za sada ideja kompromisa uopšte nije zvanično izražena na Zapadu. Tako je pomoćnik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Toni Blinken rekao da SAD neće priznati rusku aneksiju Krima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je obično obazriva prema Moskvi, je čvrsto rekla Putinu da je referendum o pripajanja Krima Rusiji, zakazan za 16. mart, "ilegalan", a baltičke zemlje koje je Sovjetski savez okupirao i anektirao posle Drugog svetskog rata posebno su zabrinute.

Velika je verovatnoća da će se u nedelju na Krimu masovno glasati za pripajanje poluostrva Rusiji. Većina analitičara smatra da Zapad nikad neće priznati to pripajanje iako će ga prećutno prihvatiti kao svršenu stvar.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 12:57
Juce Kim (1999), danas Krim (2014).
Sreda 12.03.2014. 13:02
A ko je drugacije ocekivao? Sa Russima se nije zajebavati kao sa nama! Jos jedna pleska Iza usiju !
Sreda 12.03.2014. 13:45
Kako mi se cini, nad krimom postalo vruce! http://euroinfo.net/?p=838
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online