Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 12.03.2014.
15:53
Srna, Beta A

EU odlučila kojim će mukama mučiti Ruse

Članice Evropske unije usaglasile su formulaciju dokumenta o sankcijama za Rusiju, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava odgovornih za kršenje suvereniteta Ukrajine, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je imala uvid agencija Rojters. Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas rezoluciju u kojoj osuđuje rusko narušavanje suvereniteta Ukrajine i poziva na uvođenje sankcija Rusiji. Rusi odgovaraju da su sankcije mač sa dve oštrice.

EU odlučila da zamrzne novac onima koji ruše Ukrajinski suverenitet
 

U dokumentu na sedam strana opisani su detalji restriktivnih mera koje će biti preduzete protiv Moskve, ukoliko Rusija ne promeni politiku na Krimu i ne počne razgovore sa međunarodnim posrednicima o naporima za rešavanje krize u Ukrajini.

Ukoliko ih šefovi evropskih diplomatija odobre na sastanku u ponedeljak, 17. marta, to će biti prve sankcije koje je EU uvela Rusiji od okončanja hladnog rata. Prema rečima zvaničnika, dokument je odobren takozvanom tihom procedurom, pošto nijedna od članica EU nije bila protiv formulacije teksta.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas rezoluciju u kojoj osuđuje rusko narušavanje suvereniteta Ukrajine i poziva na uvođenje sankcija Rusiji.

Dokumentom se zahteva "uklanjanje svih ruskih vojnih snaga sa Krimskog poluostrva sem onih koje deluju u skladu sa Sporazumom iz 1997. godine o Crnomorskoj floti, raspoređivanje nezavisnih posmatrača iz OEBS-a na Krimu i drugim delovima Ukrajine, suspenzija vojne saradnje saveznika NATO-a i članica EU sa Rusijom, uključujući prodaju vojne opreme i bojkot samita svih članica G8 u Sočiju".

G7 odbija da prizna referendum


Ukrajinci na Krimu pozivaju bojkot referenduma
 

Lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta - G7 saopštili su danas da neće priznati rezultat referenduma na Krimu za otcepljenje tog poluostrva od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

"Bilo kakav referendum neće imati pravnog efekta. Kada se doda nedostatak adekvatnih priprema i uznemirujuće prisustvo ruskih trupa, to bi takođe bio duboko pogrešan proces koji ne bi imao moralnu snagu. Iz svih tih razloga, nećemo priznati njegov ishod", navodi se u saopštenju G7.

Dodaje se da bi aneksija Krima "mogla imati teške posledice za pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država". "Ukoliko bi Rusija preduzela takav korak, mi bismo preduzeli dalju akciju, i pojedinačno i kolektivno", upozorili su lideri G7.
 

Ekonomske sankcije - mač sa dve oštrice

Jednostrane američke sankcije Rusiji mogle bi naneti štetu i drugim svetskim ekonomskim faktorima, rekao je šef Komiteta za ekonomsku politiku u ruskoj Dumi Igor Rudenski.

"Treba shvatiti da je svaka država u svetskoj ekonomiji uvrštena u sistem bliskih svetskih ekonomskih veza. Svaki loše razmotren potez mogao bi rezultovati nepredvidljivim posledicama i kao bumerang se vratiti začetniku. Ekonomske sankcije su mač sa dve oštrice i zapadne države s tim treba da postupaju veoma pažljivo", rekao je Rudenski.

On je ukazao na stav evropskih i američkih poslovnih zajednica, koje su zatražile od vlasti da izbegavaju jednostrane sankcije protiv Rusije jer bi to imalo negativan uticaj po svetsku ekonomsku situaciju.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da postoji "veoma ozbiljan" rizik da će spor sa Rusijom zbog Ukrajine imati ekonomske posledice po Evropu, ali da će one moći da se kontrolišu.

"Veoma ozbiljno shvatamo finansijske i ekonomske rizike usled ozbiljne situacije u Ukrajini, a tu nije reč samo o Krimu. Verujemo da će ekonomski i finansijski efekti moći da se kontrolišu i da neće uticati na nemačke javne finansije", rekao je Šojble. On je dodao da to važi "za Nemačku i čitavu Evropu".

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 16:15
Juce su BMW-Mercedes-VW-Metro i drugi giganti koji imaju preduzeca u Rusiji vec zvrcnuli kod Merkelove da pazi sta radi.Javno su se izjasnili da kriza treba da se resi diplomatski a ne preko ledja preduzetnika koji u Rusiju izvoze 35 milijardi evra.Sto se tice priznavanja ili ne neka pitaju sadasnjeg prelaznog sefa Kijewske vlade sta je radio 2007 godine.Tada je kao ministar inostranih poslova zagovarao priznavanje Kosova.Sada odjednom mu sinulo da ovo sto rade Rusi ilegalno a ulizivanje Amerima oko Kosova je bilo legalno.Kako si posejao tako ces i posnjati bratko Turcinov.
Sreda 12.03.2014. 16:29
Sta ceka "Demokrate" sa Majdana u Kijewu: 1.Totalno zamrzavanje penzija i plata. 2.Cena gasa sa 200 na 400 dolara po kubiku. 3.Zamrzavanje svih izdataka koje IWF ne odobri......itd 4.Prekid drzavnih subvencija To je samo jedan od odlomoka koji se danas pojavio u Spiegelu. Pa da vidim da li ce jos uvek da budu onako odusevljeni zapadom kada shvate da postoji samo goli interes i nista na poklon.Neka pitaju Grcku kako to izgleda kada dodju da ti pomazu kukala im Majka.
Sreda 12.03.2014. 16:15
Jedva cekam da da nato pakt napadne rusiju jer taj trenutak ce i onako jednog dana doci a sto prije to bolje dok ruskim raketama jos nije istekao rok trajanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online