Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Petak 14.03.2014.
17:52 >> 22:40h
Beta, Srna, RTS A

Lavrov Amerima: Kosovo je poseban slučaj? E, pa i Krim je!

Nema rezultata nove runde razgovora Lavrova i Kerija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Londonu, izjavio da Rusija i SAD "ne dele viziju" o Ukrajini, uprkos "korisnim" razgovorima u britanskoj prestonici. Ukoliko je Kosovo poseban slučaj onda to važi i za Krim, istakao je Lavrov.

Posle razgovora: Lavrov namršten, Keri smoren
 

Lavrov je, posle višečasovnog sastanka sa Kerijem, održanim u cilju rešavanja krize u Ukrajini, novinarima rekao da Rusija nema nameru da okupira jugoistočnu Ukrajinu.

Ruski ministar je rekao da će Rusija poštovati ishod nedeljnog referenduma o priključenju ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, koji su zapadne sile unapred proglasile nevažećim.

22.44 - Savet bezbednosti UN održaće sutra pre podne vanrednu sednicu na kojoj treba da se glasa o rezoluciji zapadnih zemalja koja osuđuje održavanje referenduma na Krimu. Sednicu je sazvao SAD i diplomate očekuju da će Rusija, stalna članica SB, uložiti veto na tekst dokumenta.
19. 33 - Vašington i međunarodna zajednica neće priznati rezultat nedeljnog referenduma na Krimu o odvajanju od Ukrajine, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri posle šest sati razgovora sa svojim ruskim kolegom u Londonu.
19.10 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen osudio je planirano održavanje referenduma na Krimu i rekao da je to kršenje međunarodnog prava i da nema legitimitet. Ukoliko bude održan, referendum neće imati nikakvo pravno dejstvo ni politički legitimitet, preneo je Rojters
18.02 - Ratifikovanje krimskog referenduma u ruskom parlamentu bi bilo aneksija poluostrva na mala vrata, kaže Džon Keri, prenosi Rojters.
17. 15 - Ukoliko je Kosovo poseban slučaj onda to važi i za Krim, rekao je Lavrov, navodeći da će Rusija stav o Krimu definisati kada budu poznati rezultati referenduma.
16.49 - Lavrov je pozvao Ukrajinu da sprovede ustavne reforme i rekao da će Rusija podržati rezultate referenduma.

On je osudio najnovije nasilje u Donjecku, gradu na jugoistoku Ukrajine, navodeći da Rusija nema nameru da se tamo umeša, ali da prava etničkog ruskog stanovništva  moraju da budu "zaštićena i osigurana".

Slučaj Krima, prema Lavrovljevim rečima, ne može da bude posmatran izvan istorijskog konteksta.

"Krim znači više za Rusiju nego što Falkandska ostrva znače za Veliku Britaniju", rekao je ruski ministar.

"Keri nije uputio nikakve pretnje Rusiji. Naši partneri znaju da su (ekonomske i diplomatske) sankcije kontra-produktivne", rekao je Lavrov.

Putin: Referenduma u skladu sa međunarodnim pravom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, istakao da je odluka o održavanju referenduma 16. marta na Krimu potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i povelji UN.

Sastanak dvojice šefova diplomatija održan je u rezidenciji američkog ambasadora u Londonu, u svetlu eskalacije napetosti na Krimu, gde su proruske vlasti za nedelju zakazale referendum.

Rusija je danas kao neprihvatljiv odbacila i predlog rezolucije, koji su Savetu bezbednosti UN podnele SAD, a kojim se zemlje pozivaju da ne priznaju ishod referenduma na Krimu.

"Amerikanci su podneli tu rezoluciju i naš stav prema njoj je krajnje negativan. Ne podržavamo takvu rezoluciju", izjavio je za agenciju Interfaks zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov.

POVEZANE VESTI

Petak 14.03.2014. 18:00
Лавров изгледа љут, а Кери као да је вријеме да му се замијене пелене !
Petak 14.03.2014. 20:46
Naučila bagra da radi šta hoće, pa im nije jasno da se našao neko NEPOSLUŠAN !
Petak 14.03.2014. 20:27
Nepriznavanje referenduma? Samo Srbi i Rusi nemaju pravona referendum. Smatraju li nas uopste ljudskim bicima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online