Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 17.03.2014.
15:01 >> 19:12h
Beta A

EU i SAD uvode sankcije Rusima

Evropska unija usvojila je sankcije za 21 ukrajinskog i ruskog zvaničnika koje smatra odgovornim za pripajanje Krima Rusiji, a jedan diplomatski izvor je uz to najavio da će EU i Ukrajina 21. marta potpisati sporazum o pridruživanju. Američki predsednik Barak Obama uveo je sankcije grupi od sedam ruskih i četiri ukrajinska zvaničnika nakon referenduma o pripajanju Krima Rusiji, saopštila je Bela kuća.

Foto: Ilustracija
 

Šefovi diplomatija evropskih zemalja "upravo su odlučili o sankcijama: vizna ograničenja i zamrzavanje imovine 21 ukrajinskog i ruskog zvaničnika", napisao je litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius.

Pročitajte još:

* EU odlučila kojim će mukama mučiti Ruse

* "Putin igra 'ruski rulet'... može da mu se vrati"

* Ruski veto prkosi Ujedinjenim nacijama

Diplomatski izvori su precizirali da su sankcije usmerene na 13 ruskih zvaničnika i osam proruski nastrojenih Ukrajinaca. Linkevičius je najavio i da će EU "narednih dana uvesti dodatne sankcije".

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je obrazlažući novinarima rezultate ministarskog zasedanja, rekla da EU poziva Rusiju da ne prisajedini Ukrajinu i da je "EU spremna da pomogne u dijalogu Ukrajine i Rusije".

U saopštenju ministarskog zasedanja EU se traži da na teritoriji Ukrajine budu razmešteni posmatrači OEBS, što je Moskva prihvatila, i da se u okviru "kontakt grupe" ili "koordinacionog međunarodnog tela" pokrene diplomatsko rešavanje krize.  

Sa druge strane, Bela kuća saopštila je da među sedam osoba čija je imovina zamrznuta u SAD, jesu potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta federacije Valentina Matvjenko, dva savetnika ruskog predsednika Vladimira Putina kao i dva poslanika ruske Dume.

Ima vremena da se stvari promene

Šefovi diplomatija EU na završetku zasedanja poručili su da "još ima vremena da se preokrene tekući razvoj događaja... i izbegne nepovoljan kovitlac zbivanja", a "EU je spremna za konstruktivan dijalog svih strana".

Sankcije su takođe uvedene i četvorici ukrajinskih zvaničnika uključujući smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, njegovog savetnika i dva krimska separatistička lidera.  

Po neimenovanom diplomatskom izvoru, evropski ministri spoljnih poslova odlučili su danas da 21. marta, tokom samita EU, bude potpisan sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina.

Na jučerašnjem referendumu 97 odsto građana Krima glasalo je za pripajanje Rusiji.

Krimski parlament jutros je izglasao pripajanje te autonomne ukrajinske republike Rusiji i nacionalizaciju imovine ukrajinske države na Krimu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 15:08
A što ne uvedete sankcije Rusiji kao SRJ??? Ili što ne bombardujete Rusiju kao SRJ 1999??? Prrpaaaaaa!
Ponedeljak 17.03.2014. 15:51
Mogu da ih poljube u d... !!!
Ponedeljak 17.03.2014. 17:19
A sto ne uvedu i za Putina? Nego zvace dupe....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online