Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.03.2014.
13:49 >> 19:02h
Beta, Srna A

Krim se vraća kući: Putin i Krimljani potpisali sporazum o pripajanju Rusiji

U Kremlju je u utorak potpisan sporazum između Rusije i Krima i Sevastopolja u ulasku te dve oblasti u sastav Ruske Federacije kao ravnopravnih članica. Dokument su potpisali ruski predsednik Vladimir Putin, premijer Krima Sergej Aksjonov i gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čali.

Istorijski trenutak za Rusiju i Krim: Potpisivanje sporazuma u Kremlju
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin prethodno je u govoru, u kojem je naveo da se odluka donosi na osnovu rezultata referenduma na Krimu i volje "apsolutne većine Rusa", najavio da će odmah zatražiti od parlamenta da ratifikuje sporazum. 

U dokumentu se navodi da su teritorije Republike Krim i federalnog grada Sevastopolja definisane njihovim granicama na dan pridruživanja Ruskoj Federaciji.

19:00 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas narodu Krima na rezultatima referenduma o nezavisnosti, ocenivši da u tom slučaju ničim nije prekršen zakon. Predsednik RS ocenio je da je narod Krima izašao na "legitiman i demokratski referendum u skladu sa ustavom i međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredeljenje".
Krimljani slave posle referenduma kojim su se otcepili od Ukrajine i prisajedinili Rusiji
 
18:55 - Zapadne sankcije protiv Rusije biće latentnije po karakteru i usmerene, uglavnom, na planove ruske Vlade da izvrši restrukturisanje proizvodnog sektora, ocenio je zamjenik ruskog premijera Dmitri Rogozin. "Jučerašnji talas sankcija bio je poput šale, samo lakmus test, dok prave sankcije neće biti otvorene, već će biti mnogo latentnije prirode", rekao je Rogozin na sastanku Odbora Federalne službe za odbrambene ugovore "Rosoboronzakaz".
18:35 - Evropska unija /EU/ neće priznati "aneksiju" Krima, saopštili su predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej i presjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.
18:34 - Ukrajina nikada neće priznati pripajanje Krima Rusiji, saopštile su vlasti u Kijevu, a stranka čiji je lider Vitalij Kličko traži prekid diplomatskih odnosa s
Rusijom.
18:30 - Profesor Univerziteta u Bostonu Endru Bačević izjavio je italijanskom listu Republika da bi "samo rat mogao zaustaviti pripajanje Krima Rusiji" i ocenio da "Moskva neće ići nazad jer ima previše interesa u tom regionu".
17:55 - Predsednik Moldavije Nikolae Timofti izjavio je da strahuje da bi separatisti u Pridnjestrovlju oblasti na istoku zemlje, posle prijapanja Krima Ruskoj Federaciji, mogli da traže od Moskve da prizna tu oblast.
17:51 - Današnjim potpisivanjem sporazuma između Rusije i Krima i Sevastoplja, može se smatrati da su te dve oblasti primljene u sastav Ruske Federacije kao nove članice - republika Krim i grad s federalnim statusom Sevastopolj, saopštio je danas Kremlj.
17:25 - Jedan ukrajinski vojnik ranjen je u pucnjavi u vojnom objektu u predgrađu Simferopolja, glavnog grada Krima, izjavio je ukrajinski vojni portparol. Portparol je rekao da su ruske snage napale ukrajinske vojnike i da su se oni zabarikadirali na drugom spratu objekta.
15:34 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi moguć ulazak Ukrajine u NATO značio pretnju za celu Rusiju.
15:29 - Argentinski predsjednik Kristina Fernandez de Kirhner kritikovala je danas sve zemlje koje osuđuju referendum održan na Krimu zbog primjene "dvostrukih standarda".
15:25 - Evropski zvaničnici izjavili su da je rusko pripajanje Krima protivno međunarodnom pravu i najavili dodatne sankcije Rusiji.
14:57 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden i premijer Poljske Donald Tusk osudili su u Varšavi aneksiju Krima kao korak bez predsedana koji promenom granica menja celu geopolitičku situaciju i predstavlja izazov celom svetu, ne samo Ukrajini.

"Podela morskog područja između Crnog mora i Azovskog mora izvršena je na osnovu unutrašnjih sporazuma Ruske Federacije, normi i regulativa međunarodnog prava", piše u dokumentu, preneo je Itar tas.

Pročitajte još:

* Putin: Krim je bio i ostaće deo Rusije

* Krim proglasio nezavisnost i traži pripajanje Rusiji! Mobilizacija Ukrajinaca

* Krim slavi: 95,5 odsto reklo "da" Rusiji

Nove proruske vlasti na Krimu planiraju da preuzemu zemlju koju "ilegalno" zauzimaju krimski Tatari.

"Tražićemo od njih da oslobode zemlju koju zauzimaju jer nam je potrebna za društvene projekte", rekao je potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev za agenciju RIA Novosti.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.03.2014. 14:07
SVAKA ČAST BRATE VLADIMIRE!!!
Utorak 18.03.2014. 15:14
Nek' vam je sa srećom, braćo! SREĆNO!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online