Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 20.03.2014.
10:34 >> 11:49h
Srna A

"Nećemo na ekskurziju u Ukrajinu, ne bi bilo pogodno"

Američki predsednik Barak Obama odbacio je danas "vojnu ekskurziju" SAD u Ukrajini, ističući da vojno suprotstavljanje Rusiji "ne bi bilo pogodno". Ipak, američko ministarstvo odbrane saopštilo je da će vojska SAD ovog leta učestvovati u ranije planiranim multinacionalnim vojnim vežbama u Ukrajini.

Putin sve što čini, čini iz slabosti, poručio Barak Obama
 

"Nećemo učestvovati u vojnoj ekskurziji u Ukrajini. Mobilisaćemo sve naše diplomatske resurse kako bi osigurali da imamo snažnu međunarodnu koaliciju koja šalje jasnu poruku da Ukrajina treba da odlučuje o svojoj sudbini", rekao je Obama za američku televiziju.

Prema njegovim rečima, i Ukrajinci će priznati da za SAD vojno suprotstavljanje Rusiji ne bi bilo pogodno, a ne bi bilo dobro ni po Ukrajinu.

Malil je Krim da bi se Amerikanci baktali s njim

Pročitajte još:

* Teške reči u SB: Rusija je lopov, ali Krim nije vaš

* Rusi počeli da vežbaju: Provociraju EU

* ''Ako nas Rusi napadnu, reagovaćemo''

Obama je tokom intervjua insistirao da je ruski predsednik Vladimir Putin "delovao iz slabosti, a ne iz snage", te da mu "nimalo nije prijatno jer zemlje slabe svoje veze sa Kremljom u zamenu za više slobode u saradnji sa Zapadom".

"Rekreativna nastava" u Ukrajini

Vežbe "Hitri trozubac" jednom godišnje se održavaju uz učešće Velike Britanije i drugih članica NATO i Ukrajine, koja je članica Partnerstva za mir. Pentagon je saopštio da još nema detalja o broju američkih vojnika koji će učestvovati u tim vežbama. Portparol vojske SAD je rekao da su vežbe u Ukrajini jedini manevri u kojima će američki vojnici učestvovati ove godine. Cilj vežbi je pomoć ukrajinskoj vojsci da poboljša mogućnosti da sarađuje s vojskama članica NATO.

Amerikanci se umorili tuđih ratova

Istraživanja javnog mnenja pokazuju da Barak Obama sledi raspoloženje Amerikanaca, koji ne žele sukob sa Rusijom zbog Ukrajine. U američkoj javnosti, u komentarima, na raznim portalima i društvenim mrežama mogu se pročitati stavovi da Rusija za Ameriku nije pretnja, da intervencija zbog krize u Ukrajini ne dolazi u obzir, i da Obama nije dobio drugi mandat da bi sređivao stanje u drugim delovima sveta.

Politički analitičari ističu da Obama ne želi da svoju već narušenu popularnost među građanima dodatno umanji ratnom retorikom. Amerikanci su zamoreni stalnim ratovima i mnogima se ne dopada da SAD stalno glume svetskog policajca.

Neke ankete, urađene u SAD pre krize u Ukrajini, pokazale su da Amerikanci smatraju da je Putin jači lider od Obame. Posle neodlučnosti koje je pokazao u Iranu i Siriji, poverenje u Obamine sposobnosti nije preveliko u američkoj javnosti.

Republikanci su tradicionalno ratoborniji i njihova antiruska retorika je jača, ali otvoreno iskazuju nepoverenje prema Obami. S druge strane, demokrate koje podržavaju Obamu, ne žele rat.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.03.2014. 10:41
Nebi bilo pogodno!!!! Bilo bi da vas nije strah i da je u pitanju neka manja zemlja, ali ovaj put je u pitanju ne mecka vec grizli koji moze da vas izbrise sa lica zemlje :-)....E gospodine Obama presao te Putin i sad je on najmocniji covjek na svetu, i to te presao na kulturan nacin i ako ste vi ovo trazili....KO DRUGOME JAMU KOPA SAM U NJU UPADA :-)
Četvrtak 20.03.2014. 10:39
банана...клемпо?
Četvrtak 20.03.2014. 11:40
Ako je Obama pogledao bar 10 minuta Youtube i snimke emisije Poligon normalno da mu nije do eskurzije.Boga mi i ja sam se naježio vidjevši "sotonu".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online