Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 23.03.2014.
10:08 >> 14:22h
rts.rs A

Ruska vojska zauzela vazduhoplovne baze na Krimu

Ruske snage zauzele su dve vazduhoplovne baze na Krimu - "Belbek" i "Novofedorivku". Kako navode agencije, u akciji je korišćeno automatsko oružje i takozvane šok-bombe. Tom prilikom je povređen jedan ukrajinski vojnik.

Vojne snage zauzele bazu ''Belbek''
 

Baze "Belbek" i "Novofedorivka" bile su među poslednjim koje su, makar formalno, bile pod ukrajinskom kontrolom. Ruske snage još ranije su zauzele pistu i avione u bazi "Belbek", a sada drže i komandnu zgradu, barake i skladište oružja, prenosi RTS.

14:18 - Vršilac dužnosti predsednika Ukraine Aleksandar Turčinov apelovao je da se oslobodi pukovnik Julij Mamčur, komandant vazduhoplovne baze Belbek kod Sevastopolja, koji je zarobljen pošto su proruske snage zauzele ovu bazu na Krimu. Turčinov je u saopštenju naveo da je Mamčura "otela" vojska, ali nije precizirao gde se Mamčur nalazi.
13:48 - Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Filip Bridlav izjavio je da Rusija na istočnoj granici Ukrajine ima veliki broj vojnih jedinica i izrazio zabrinutost da bi to moglo da predstavlja pretnju po Pridnjestrovlje, region otcepljen od Moldavije s većinskim ruskim stanovništvom. "Ruske snage stacionirane na granici sa Ukrajinom, prema istoku, izuzetno su obimne i izuzetno spremne", rekao je Bridlav na skupu koji je u Briselu organizovao "Nemački Maršalov fond", prenosi Rojters.
13:34 - Ruske trupe spremne su da napadnu Ukrajinu, izjavio je u nedelju sekretar ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti Andrej Parubij.
13:25 - Direktor odeljenja za bezbednost i razoružavanje pri ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Mihail Uljanov, rekao je da ujedinjivanje Rusije i Krima ne narušava vojnu i političku stabilnost u Evropi.
11:15 - Novinar Itar-Tasa izveštava da su ruske zastave podignute u 189 vojnih objekata koji su pripadali ukrajinskoj vojsci na Krimu.
10:53 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Republika Krim ''de fakto'' deo Rusije, dodavši da niko od njega nije tražio da prizna Krim.
10:44 - Policija u Donjecku uhapsila je četiri osobe zbog sumnje da su učestvovali u neredima u tom gradu, kada je poginulo troje ljudi.
10:38 - Zastava Rusije viori se na brodu ''Slavutič'', koji je pripadao ukrajinskim snagama u Sevastopolju, javlja agencija Itar-Tas.
10:25 - Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je nalog da se do 29. marta na Krimu i u Sevastopolju formiraju teritorijalni organi izvršne vlasti Ruske Federacije, kao i drugi administrativni organi, objavljeno je iz Informativne službe Kremlja.

Pročitajte još:

* Prorusi napali vojnu bazu, Ukrajinci predaju oružje

* Predaju baze Rusima i postaju heroji?!

* Prorusi zauzeli tri ukrajinska vojna broda

Osim toga, kako je na svojoj Fejsbuk stranici objavio portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Seleznjov, grupa naoružanih ljudi preuzela je kontrolu nad ratnim brodom "Slavutič".

Komentarišući događaje na Krimu, nekadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko rekla je da je predsednik Rusije Vladimir Putin zauvek izgubio Ukrajinu pošto joj je objavio rat. Kako kaže, Ukrajina mora da bude spremna ako Putin pređe crvenu liniju, dodajući da se oko 100 hiljada ruskih vojnika okuplja na ukrajinskoj granici.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pridružila se u osudi Rusije i istakla da treba podržati demokratske institucije u Ukrajini.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.03.2014. 10:23
Ruska vojska zauzela vazduhoplovne baze na Krimu ------------------------------ Па лепо...Своји на своме.
Nedelja 23.03.2014. 10:42
Dokle bre vise? Samo se sire alarmantne lazi, a potplacene lopovske dzukele Timosensko i Klicko pale gladan i bedan narod i guraju ga u rat, predvodjei suludim povampirenim nacistima. Sve to odgovara banksterima da se spasu od propasti (oni su i Hitlera finansirali, opet isti scenaruio), jer lazna piramida stvaranja para iz vazduha konacno puca. Pisite o demosntracijama u Madridu, o povredjenima tamo! To se prikriva, jer se iza toga krije nezadovolajn narod koji je progledao konacno. Srbija, na zalost, jos ne.
Nedelja 23.03.2014. 10:56
Pa jel vise osvojise te kasarne i baze.kolko je jos ostalo.a ova smrdljiva kucka tera bedan narod da ratuje.ma i ovaj Putin je mek.neka malo prouci Staljinove cistke.pomoglo bi mu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online