Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.03.2014.
03:31
Vesti A

Sića za žrtve sveštenika

Katolička nadbiskupija Sidneja kontroliše fondove sa kombinovanom imovinom većom od 1,2 milijarde dolara, koja crkvi donosi svake godine višemilionske profite. Ovo je rečeno pred Kraljevskom komisijom, koja vodi istragu o tome kako su institucije postupale prema seksualnom zlostavljanju dece. U nastavku istrage, prvi put su knjige o finansijama najbogatije crkve u Australiji predstavljene javnosti.

Kardinal Džordž Pel obeshrabrivao žrtve da tuže crkvu
 

Poslovni menadžer nadbiskupije Danijel Kejsi rekao je da fondove "u potpunosti poseduje i kontroliše aktuelni arhiepiskop". Većina novca pod kontrolom je dva fonda, rečeno je komisiji Katoličkog fonda za razvoj i Nabavnog fonda, koji poseduju imovinu od 810, odnosno 426 miliona. Većinu toga predstavljaju imanja u crkvenom posedu, vrednovana po ceni po kojoj su nabavljena, a bila bi više da su vrednovana po tržišnim cenama, rečeno je komisiji. Katolički fond za razvoj od toga ima 0,3 milijarde u kešu.
Neto imovina nadbiskupije za 2013. iznosila je 192 miliona, što je skoro dvostruko više od 2001, kada je kardinal Džordž Pel postao nadbiskup i donosi dobitak od više od devet miliona godišnje.

Gde je tu hrišćansko srce?

Obelodanjivanje finansija izazvalo je besnu reakciju građana. Ispred zgrade gde se vodi istraga, Krisi Foster, majka dve devojčice zlostavljane od sveštenika u Viktoriji (jedna je umrla, a druga je zbog traume doživotno onesposobljena za normalan život) rekla je da je "bestidno da crkva ima sve to bogatstvo i da nigde u njenom hrišćanskom srcu nije bilo čak ni razmišljanja da se žrtva novčano pomogne".


Obeštećenja i druge isplate žrtvama seksualnog zlostavljanja obavljana su putem Nabavnog fonda i Kejsi ističe da je nadbiskupija potrošila ukupno oko 9,4 miliona za sve žrtve koje su do danas zatražile odštetu. Fond za razvoj je Kejsi opisao kao"internu blagajnu" crkve.


- Ono čime se bavi u stvari vodi računa o depozitima iz prometa i kredita pri crkvi i koristi prihod da pruža podršku crkvenim poslovima - rekao je on.


- Za jednog advokata, to zvuči kao banka - primetio je predsednik komisije, sudija Piter Meklilen.

Kardinal protiv odšteta

Pošto je Kejsi izneo finansijske podatke, sudija Meklilen ga je upitao da li je moguće da crkva znatno više para potroši na pomoć zlostavljanim ljudima. Kejsi je odgovorio "naravno", rekavši da su mogli da preusmere troškove.
- Ako su raniji odgovori na zahteve žrtava bili neadekvatni, da li bi ispravno moralan odgovor bio da se vrati nazad na njih - upitao je sudija.
- Da - kazao je Kejsi.
On je takođe rekao da je neprihvatanje pretparnične nagodbe sa žrtvom Xonom Elisom u iznosu od 100.000 dolara bila "vrlo loša odluka". Slučaj je završio tako što je nadbiskupija platila 1,5 milion, od čega 568.000 Elisu.
Kardinal Pel je u toku svog svedočenja pred komisijom priznao da je "energično i snažno" poricao tvrdnje Elisa, kako bi obeshrabrio druge žrtve da tuže crkvu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online