Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.03.2010.
10:42 >> 11:57h
Tanjug A

Na konferenciju u Sarajevu svi moraju da dođu

Evropska unija (EU) mora obezbediti prisustvo svih zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji u junu u Sarajevu, a ona mora da donese i konkretne rezultate, rekao je za "Dojče vele" ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt.

Karl Bilt

Konferencija zemalja Zapadnog Balkana, održana prošlog vikenda u Sloveniji, pokazala je da je region sam sposoban da preuzme inicijativu, ocenjuje Bilt. Ono što je bila otežavajuća okolnost, prema njegovim rečima, jeste činjenica da "nije bilo moguće učestvovanje Srbije", dodajući da "regionalna konferencija bez Srbije ima svoja ograničenja."

"Nedolaskom Srbije, svako je, u nekom smislu, izgubio. Srbija je nešto izgubila, ali je na gubitku i region u celini. Srbija je veliki igrač. To je najveća zemlja u regionu"; istakao je Bilt.

Španija, predsedavajuća EU, priprema konferenciju EU - zapadni Balkan "sa idejom da sve strane učestvuju na tom skupu u duhu dobre međusobne saradnje", izjavio je sinoć u Briselu Moratinos, dodajući da će datum održavanja tog skupa uskoro biti utvrđen, preneo je radio Slobodna Evropa.

Komentarišući najave španskog šefa diplomatije da će krajem maja ili početkom juna Španija, kao predsedavajuća EU, u Sarajevu organizovati sastanak na viskom nivou EU - Zapadni Balkan, Karl Bilt ocenjuje da EU mora kao prvo i osnovno da unapred reši pitanje prisustva svih zemalja iz regiona.

Upitan da li je u ovom trenutku moguće okupiti sve lidere sa Zapadnog Balkana na jednom mestu, Bilt je istakao da "postoje različiti načini da se taj problem reši."

"Pored činjenice da svi moraju da budu prisutni, evropska konferencija posvećena Zapadnom Balkanu mora da donese i konkretne rezultate“, ukazuje Karl Bilt. Zato se, prema njegovim rečima, unapred mora usaglasiti jasna poruka, sadržaj i politika.

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izjavio je da na konferenciji Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, koja treba da bude održana u maju ili junu u Sarajevu, treba da se okupe sve strane, uz uvažavanje međunarodnog prava i svih osetljivih pitanja.

"Mi ćemo na taj način pripremiti ovaj skup na visokom nivou i smatram da će nam poći za rukom da okupimo sve strane", rekao je Moratinos novinarima.

Prema njegovim rečima, cilj predsedništva EU jeste da svi učesnici konferencije budu u prilici da iznesu svoja mišljenja i stavove i nastave putem približavanja EU, uz jačanje odnosa i saradnje u regionu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online