Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.03.2014.
21:22
Beta A

''Glavobolje'' Merkelove zbog Krima

Kriza u Ukrajini pridodala je novu dozu neizvesnosti planovima nemačke državne kancelarke Angele Merkel da njena zemlja sa nuklearne energije pređe na obnovljive izvore energije, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Brige zbog situacije u Ukrajini: Angela Merkel
 

Radi se o najvećem unutrašnjepolitičkom projektu Angele Merkel, poznatom kao "Energiewende" ili "Energetski preokret". Ona ga je pokrenula posle nuklearne katastrofe u Fukušimi 11. marta 2011. godine, ali zbog njega ima sve veće glavobolje.

Tenzije sa Rusijom, nakon što je ta zemlja pripojila Krim, mogu dodatno da zakomplikuju stvari. Nemačka, druge zemlje Evropske unije, kao i SAD, uzvratili su na ovaj potez uvođenjem sankcija Rusiji i prete uvođenjem još strožih. Avaj, Nemačka i nekoliko evropskih ekonomija značajno zavise od ruskih energetskih usluga.

Pročitajte još:

* Merkelova protiv sankcija Moskvi

* Većina Nemaca prihvata pripajanje Krima

* Nemci: Timošenko, pa kakav je to rečnik, sramota

Nemačka, najsnažnija ekonomija EU, trećinu svojih potreba za zemnim gasom i sirovom naftom podmiruje nabavkama iz Rusije.

Ako bi situacija sa tom zemljom eskalirala i vlada u Berlinu odlučila da smanji energetsku zavisnost od Rusije, mogli bi nastati problemi, s obzirom da Merkelova i dalje gura svoj ambiciozni plan i smatra da bi on mogao postati "novi nemački izvozni hit".

Kada je Nemačka obznanila da će do 2022. godine ugasiti reaktore u svojim nuklearnim centralama, ta odluka je bila veoma popularna. Međutim, pripremanje privrede na sprovođenje odluke pokazala se komplikovanom i postala je recept za političku blokadu - barem dok nova "velika koalicija" Merkelove, sastavljena od levice i desnice, ne preuzme rukovođenje državom u decembru.

Nemačka obala i njene severne ravnice pružaju obilje energetskog potencijala za proizvodnju struje od vetra. Međutim, planiranje dalekovoda kako bi se ta energija doprimila do južnih industrijskih zona suočava se s otporima a sistem subvencija, namenjen podsticanju obnovljivih energija, stvara sve više problema.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.03.2014. 22:17
Један од могућих проглема је у томе што је робна размера између Руске Федерације и Савезне Републике Немачке око 300 милијарди еура.Други проблем је што Немачка има утиција у северном току и бивши фашистички канцелар Шредер је у управном одбору газпромнефть Немачка који имају лоби у немачком Буденстагу.Немци добро знају да ће економски само губити ако издествују санкције.Политика и новац не гледају прошлост,него само зараду и интерес.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online