Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.03.2014.
14:50
Srna A

Da li Evropa dobija novu državu - Mletačku republiku?

U italijanskoj regiji Veneto, tokom petodnevnog referenduma, skoro 90 odsto glasača opredelilo za otcepljenje od Italije, a Đanluka Buzato, lider udruženja "Plebiscit" ističe da je ekonomija jedan od glavnih razloga ovakvog stava.

Da li će Venecija uskoro da bude glavni grad Veneta
 

Uprkos činjenici da je protekli plebiscit imao konsultativni karakter i da se, kako upozovara italijanska vlast, kosi sa važećim zakonodavstvom, aktivisti pokreta za nezavisnost rešeni su da obnove Venecijansku (Mletačku) Republiku.

Buzato ističe da je rezultat referenduma nadmašio njegova "najluđa očekivanja".

On apostrofira tešku socijalnu i ekonomsku krizu, čiji je uzrok - poresko opterećenje, koje je prešlo sve moguće granice. "Ovim glasanjem stanovnici Veneta pokazali su nezadovoljstvo i želju za osnivanjem nove Venecijanske Republike" - navodi Buzato.

Veneto hoće otcepljenje od Italije i obnavljanje Mletačke Republike!

Tokom demonstracija na Trgu Sinjori u Trevizu, zajedno sa venecijanskom zastavom vijorila se i ruska trobojka, a Buzato objašnjava da, "u ovom trenutku, mnogi ljudi u svetu, koji teže za slobodom, nastoje da ostvare nezavisnost".

"Veneto ima velike simpatije prema Krimu i drugim narodima koji pokušavaju da steknu suverenitet. Mislim na Škotsku, Kataloniju i Flandriju. U našem slučaju, postoje najmanje dva važna međusobno povezana razloga. Prvi - želja za otcepljenjem je oduvek postojala u našem regionu, od vremena italijanske aneksije Veneta 1866. godine, nakon nametnutog plebiscita. Želja za otcepljenjem od Italije ima i kulturne i moralne pretpostavke", pojašnjava Buzato.

Ovaj referendum je imao savetodavni, a ne politički značaj, a organizatori su se fokusirali na međunarodno pravo i pravo naroda na samoopredeljenje.

"Već smo preduzeli prve korake ka nezavisnosti. Bio je sazvan prvi organ Republike Venecije - "Savet 10", koji se sastoji od deset kandidata, izabranih od strane naroda na referendumu.

Dobili smo podršku ogromnog broja ljudi. Za nas je to sasvim dovoljno za dalji rad i za dobijanje priznanja Veneta na političkom nivou", poručuje Buzato za "Glas Rusije".

POVEZANE VESTI

Petak 28.03.2014. 15:06
И онда када је оснујете распишите референдум у отетој Далмацији.И тамо ћете бити изненађени резултатима.
Subota 29.03.2014. 08:30
Isti ljudi, ista teritorija, samo se promeni naziv...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online