Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 29.03.2014.
21:29
Vestionline A

Zatočene princeze mole Obamu za pomoć

Dve saudijske princeze koje tvrde da ih otac, kralj Saudijske Arabije, drži zatvorene već 13 godina kažu da su "odsečene od svih, izolovane i usamljene". Njihova majka apelovala je na predsednika SAD Baraka Obama, koji je u poseti saudijskom kralju, da se založi za njihovo oslobađanje.

Saudijske princeze se preko skajpa uključile uživo u program
 

Princeze Sahar (42) i Džovaher (38), čija se majka razvela od kralja Abdulaha, tvrde da su u kućnom pritvoru unutar kraljevskog kompleksa u Džedi. Kažu da im nije dozvoljeno da napuste dom, a da je internet njihov jedini prozor u svet.

Princeze su za televiziju "Kanal 4" rekle da je obezbeđenje u palati pojačano otkada su obznanile svoju priču pre nekoliko nedelja, pa im je sada zabranjeno i da izlaze šetnju u pratnji naoružanih čuvara, što su do skoro mogle.

Kralj sa devojčicama koje mu je rodila Alanud Alfajez

Govoreći za "Kanal 4" putem skajpa, princeze su optužile kralja za zatočeništvo i rekle da ih izgladnjuju. Princeze kažu da su i njihove sestre Maha i Hala takođe zatvorene u kraljevskom kompleksu, ali u drugom objektu.

Sahar je rekla da su ona i njena sestra živele prijatno sve dok nisu počele da se bune zbog siromaštva u kojem živi najveći deo saudijskog naroda.

Njihova majka Alanud Alfajez (57) je američkog predsednika Baraka Obamu zamolila da pomogne njenim ćekama, koje su navodno već celu deceniju zatvorene u palati. Alfajez živi u Londonu od 2003. godine, kad se Abdulah razveo od nje.

Alfajez je imala samo 15 godina kada se udala za kralja Abdulaha, koji je tad bio u četrdesetim godinama života, ali se razveo od nje desetak godina kasnije. Kralj Abdulah ima 38 dece sa svojim brojnim ženama.

Prema saudijskom zakonu, devojkama i ženama je zabranjeno putovanje, poslovanje ili podvrgavanje medicinskim zahvatima bez izričite dozvole njihovih muževa.

Ima pitanja važnijih od "ženskih"

 

Barak Obama večeras završava posetu Saudijskoj Arabiji razgovorom s jednom aktivistkinjom za ženska prava. Američki predsednik je sinoć razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulahom o građanskom ratu u Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Međutim, Obama i Abdulah nisu razgovarali o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

 

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesti Internešenal zatražile su od Obame da izvrši pritisak na Rijad zbog ugrožavanja slobode medija, diskriminacije žena i manjina, kao i zbog drugih oblika zlostavljanja.

POVEZANE VESTI

Subota 29.03.2014. 22:47
"Kralj Abdulah ima 38 dece sa svojim brojnim ženama". Mozda ih nije namjerno zatvorio, zaboravio na njih dvije od 38 potomaka.Hrcak bolje poznaje svoje mladunce, nego ovaj oblik zivota svoju djecu. Ako negdje treba izvrsiti nuklearnu probu, onda je to S. Arabija-nepresusno vrelo zla.
Nedelja 30.03.2014. 07:24
imacemo i mi dzamahiriju na vodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online