Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
28
Petak 04.04.2014.
11:49
Beta A

Valensa: Kukavički NATO, Putina u Hag

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa oštro je osudio suzdržanost NATO u krizi oko Ukrajine, a zapadne saveznike i predsednika SAD Baraka Obamu optužio je da kada postane opasno - Poljska ponovo ostaje sama.

Leh Valensa kritikuje i Putina i Obamu
 



Valensa je takođe apelovao da predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara za ankesiju Krima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.


- Ukoliko NATO predaje Ukrajinu Putinu, kakav je to onda NATO? Proverimo koliko vredi NATO. Pokazuje se da kada je dobro, dobar je ali kada krene loše u trenutku konfrontacije opet smo sami. Ukoliko kod nas budu stacionirane brigade NATO potpišimo sa njima sporazum da neće pobeći kada postane opasno"- kazao je Valensa.


Nekadašnji legendarni vođa bunta Poljaka protiv komunističkog režima i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u intervjuu koji objavljuje današnja Žečpospolita založio se za osnivanje globalne komisije za Rusiju koja bi vodila računa o tome da sve zemlje sveta poštuju sankcije a takođe i za to da se predsednik Rusije Vladimir Putin izvede pred Međunarodni sud u Hagu.


- Takve ljude kao što je Putin treba postavljadi pred Međunarodni sud u Hagu ili neki drugi svetski sud. Ne mogu da se krše zakoni, sporazumi i da se ugrožavaju narodi. Treba učiniti nešto da svako unapred zna da će mu biti suđeno-  rekao je Valensa.


Bivši prvi predsednik Poljske nakon pada komunista nije štedeo ni zapadne saveznike, posebno predsednika SAD, Baraka Obamu koga je označio za jednog od krivaca za ponašanje Rusije u krizi oko Ukrajine.

Vladimir Putin

Pročitajte još:

* Kacin: Putin radi isto što i Milošević

* ''Sankcije EU i SAD Rusiji su farsa"

* Sigal: Voleo bih da mi je Putin brat!

- Moramo da kažemo Obami da je krivac za tu situaciju zato što bi realnost izgledala sasvim drugačije, da se nije izvukao iz projekta američkog antiraketnog štita. Predsednik SAD je napravio grešku, ali sada je treba hitno ispraviti, zato što samo štit može da bude adekvatna garancija bezbednosti a u budućnosti će nas (ta greška) koštati još više- rekao je Valensa.


Leh Valensa ocenio je da je u Ukrajini moguć oružani sukob, ali da se toliko ne isplati da bi brzo bio okončan.


Poljska nastoji da iskoristi krizu oko Ukrajine i ubedi zapadne saveznike da stacioniraju u Poljskoj trupe, najbolje dve oklopne brigade, oko 10.000 vojnika, iako se NATO u sporazumu sa Rusijom obavezao 1997. godine da neće razmeštati veće snage i otvarati vojne baze na prostoru nekadašnjeg Varšavskog pakta tj. bivših satelita Sovjetskog Saveza.

POVEZANE VESTI

Petak 04.04.2014. 11:55
Rusofobija im udarila u glavu - evo ga sledeci koji je odlijepio totalno.
Petak 04.04.2014. 11:56
Kako se ne seti da za HAG predloži ZLIKOVCE KOJI SU BOMBARDOVALI SRBIJU , IRAK , LIBIJU ? SVE SUVERENE ZEMLJE . To pokazuje svo licemerje ove bitange kome su NATO ZLIKOVCI namestili NOBELOVU NAGRADU . BRUKA .
Petak 04.04.2014. 11:57
Ovi smradovi od poljaka do jedan, pa i ovaj kleptoman, pozivaju na rat ! Rusi bi prvo trebali okupirati njih, pa tek onda Ukrajinu i jednom za uvijek ih staviti na njihovo mjesto ! Čim su uz neku silu, pokazuju svoje pravo lice..., podsjećaju me na nekoga u našem susjedstvu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online