Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.04.2014.
14:53
B. Božin - Vesti A

Nemačka: Dupli pasoši uz dva uzlova

Prethodnih meseci tema dvojnog državljanstva bila je vruć krompir u rukama koalicionih partnera, koji su uglavnom zastupali oprečna stanovišta u pogledu doskora važećeg "opcionog modela" (da se deca stranaca odrasla u Nemačkoj do 23. godine opredele za jedan od dva pasoša). Sada su demohrišćani i socijaldemokrate konačno dogovorili nacrt zakona po kojem opcioni model prestaje da važi za decu migranata koja ispunjavaju sledeće uslove: da su do svog 21. rođendana najmanje osam godina živela u Nemačkoj ili išla šest godina u školu. Oni će, naime, u slučaju da ispunjavaju jedan od ova dva uslova trajno moći da zadrže oba pasoša.

Turska zajednica u Nemačkoj nije zadovoljna predlogom zakona 

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer smatra da je nacrt zakona dobar i izvodljiv. Hajko Mas, ministar pravde iz SPD-a, opisao je sporazum kao dobro rešenje kojim se izbegavaju nepotrebne birokratske prepreke.


Sa tim se, međutim, ne slaže predsednik turske zajednice u Nemačkoj Kenan Kolat, po kome je novi nacrt samo produžetak "opcionog modela".
"Umesto stare predviđa se nova birokratija", kritikovao je Kolat.


On je rekao da samo mali broj mladih koje zakon obuhvata ne odrasta u Nemačkoj, pa je po njemu suvišno da se za njih uopšte pravi tako komplikovani zakon, jer on zahteva još više birokratije nego do sada. Osim toga, ostalo je takođe nejasno šta se dešava sa onima koji su u prošlosti već morali da se odreknu jednog pasoša.

Udarac Turcima

Nemačka je do sada omogućavala duple pasoše jedino građanima EU i Švajcarcima. U principu su i građani drugih zemalja mogli bez mnogo komplikacija da dođu do nemačkog državljanstva. Za najveću grupu turskih migranata to, međutim, do sada nije važilo, tako da se obično kaže da novi zakon o dvojnom državljanstvu najviše pogađa tursku migraciju, dok se druge gotovo i ne pominju.

Turska zajednica je zahtevala bezuslovno ukidanje opcione obaveze i generalnu dozvolu dvojnog državljanstva. Takođe, socijaldemokrati su sa istom idejom ušli u koalicione pregovore sa Unijom, ali nisu mogli do kraja da sprovedu svoje zamisli.


Mladi ljudi bi prema novom zakonu mogli i sami da preuzmu inicijativu i još pre 21. godine zatraže dvojno državljanstvo. U tom slučaju, oni moraju da ispunjavaju uslov od osam godina boravka ili šest godina školovanja u Nemačkoj. Alternativa tome je diploma o završenoj školi ili profesionalnom obrazovanju u Nemačkoj.


Ukoliko mladi stranci ne preduzmu taj korak, nadležne službe preuzimaju na sebe proveru jesu li ispunjene pretpostavke za duple pasoše čim neko navrši 21 godinu. Službe će, primera radi, u registru videti da li je neka osoba osam godina živela u Nemačkoj do pomenute starosne granice i, ako jeste, ona automatski dobija dvojno državljanstvo. U ostalim slučajevima će nadležne službe kontaktirati dotičnu osobu i zatražiti preostale dokaze poput diplome o završenom školovanju.


Ministri žele da još u aprilu podnesu nacrt ovog zakona, posle čega počinje parlamentarna procedura. Ako je suditi po raspoloženju ministara Mezijera i Masa, zakon bi još ove godine trebalo da stupi na snagu.

Pobeda birokratije

Premijer Šlezvig-Holštajna Torsten Albig je takođe kritikovao ishod koalicionih pregovora i naglasio da se i dalje ostaje pri ogromnom i neprijateljski nastrojenom "birokratskom čudovištu". Opozicija i eksperti za migraciju su takođe razočarani ovim nacrtom. Partije Levih i Zelenih su prednjačile u kritici kako još važećeg opcionog pravila, tako i sadašnjeg kompromisa velike koalicije. Za Folkera Beka je to "pobeda birokratije", jer je "umesto ukidanja opcione obaveze na redu zakon za njen produžetak", kako je rekao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online