Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 07.04.2014.
21:28
Srna A

Simić: Ukrajina podseća na BiH iz 1992.

Politički analitičar Predrag Simić smatra da Ukrajina danas podseća na Bosnu i Hercegovinu iz 1992. godine i da bi eventualni ulazak NATO na njenu teritoriju značio ozbiljnu eskalaciju situacije sa nepredvidivim ishodom.

U Donjecku proglašena Republika i zakazan referendum o otcepljenju
 

Komentarišući najnovija dešavanja u Ukrajini i donošenje Rezolucije o proglašenju "Donjecke Narodne Republike" i zakazivanje referenduma za pripajanje Rusiji, Simić je rekao da se dogodilo upravo ono od čega se Brisel plašio, "da će Donjeck krenuti putem Krima".

"Sve zavisi od stava Moskve, jer od toga će zavisiti da li će doći do zaoštravanja ili do smirivanja situacije. Ukoliko se bude ponovio scenario sa Krima verovatno će doći do trećeg talasa sankcija EU i SAD prema Moskvi", istakao je Simić.

Prema njegovoj oceni, namere EU da se uvedu oštre ekonomske sankcije Rusiji zaustavile su se do sada pred realnostima međusobnih ekonomskih odnosa, jer, EU pokriva više od 30 odsto svojih potreba za gasom iz Rusije, a godišnja vrednost međusobne trgovine iznosi 350 milijardi evra.

U Harkovu sukobi proruskih demonstranata sa policijom
 

Simić je naveo da je u posebno delikatnoj poziciji Berlin zbog ogromnih međusobnih ekonomskih interesa sa Moskvom i da bi eventualno produženje blagog stava prema Rusiji podstaklo glasine o stvaranju osovine Berlin - Moskva, što izaziva bojazan u SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel prokomentarisala je danas da je njena vlada veoma zabrinuta zbog poslednjih događaja u Donjecku i Harkovu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je ranije danas da bi svi politički zahtevi u Ukrajini trebalo da budu učinjeni "nenasilno i u skladu sa demokratskim standardima i zakonima".

Pročitajte još:

 

* Proglašena Nezavisna republika Donjeck

* Ubijen ukrajinski vojnik na Krimu

* Istok Ukrajine: Sukob sa policijom, narod traži referendum

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.04.2014. 21:39
Kako Njemačka nije bila zabrinuta za osamostaljenje Slovenije, Hrvatske i BiH...? Još je glavna i odgovorna za njihovo priznaje, u sluačaju KiM je čak i vojno učestvovala ! Licemjerju nema kraja !
Ponedeljak 07.04.2014. 21:33
Komentar ispod slike je netacan. U pitanju je sukob pro-fasistickih i pro-ruskih demonstranata
Ponedeljak 07.04.2014. 21:38
Dolje gore,desno ljevo, tamo, vamo i onamo, Kosovo se izabralo samo. ološi svjetski, ovo nisu znali, malena žiška i šumu zapali, neće moći da prođe prevara, dva su pala na Kosovu cara, Murat pripo đavolu, Lazo ošo Bogu, nikada se pomirit ne mogu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online