Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 09.04.2014.
17:33
Beta A

Kijev: Silom ćemo vratiti zauzete zgrade

Ukrajinske vlasti danas su upozorile da su spremne da upotrebe silu kako bi oslobodile nekoliko vladinih zgrada koje su zauzeli proruski separatisti u Lugansku, Donjecku i Harkovu na istoku zemlje.

Predstavnik prorusa se obratio medijima na barikadi ispred ulaza u zgradu Službe bezbednosti u Lugansku
 

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov rekao je da kriza u tim gradovima mora biti rešena u naredna dva dana. "Želim da ponovim da postoje dve opcije: političko rešenje putem pregovora i upotreba sile. Spremni smo za obe opcije", rekao je Avakov.

Demonstranti su nastavili da drže u okupaciji sedište Službe bezbednosti Ukrajine u istočnom gradu Lugansku, dok stotine njihovih pristalica kampuje ispred zgrade i uzvikuje "Putin! Putin!", u znak podrške ruskom predsedniku.

Demonstranti su izdali i video saopštenje u kojem su upozorili da će svaki nasilni upad u zgradu biti dočekan silom. U videu, koji su objavili ukrajinski mediji, maskirani muškarac, koji je demonstrante identifikovao kao ukrajinske veterane sovjetskog rata u Avganistanu, upozorio je vlasti šta će im se desiti ako pokušaju nasilno da ponovo preuzmu zgradu: "Dobro došli u pakao, onda!".

Lugansk izgleda kao Kijev pre nekoliko meseci
 

Ukrajinska služba bezbednosti tvrdi da su separatisti, naoružani ekplozivom i drugim oružjem, dozvolili da tokom noći 56 talaca napusti zgradu. Predstavnica regionalne policije, Tetjana Pohukaj opovrgla je tu izjavu, navodeći da u zgradi uopšte nije bilo talaca. Služba bezbednosti je navela da se pregovori sa separatistima nastavljaju i da je poslanicima dozvoljeno da neometano ulaze i izlaze iz zgrade.

Prema rečima poslanika Serhija Tihipka, povezanog sa prethodnom ukrajinskom vladom, demonstranti ne žele da se istok zemlje otcepi, već samo traže da Ukrajina postane federalna država sa širokom regionalnom autonomijom. On je pozvao vlasti da ne preduzimaju silu već da pokušaju mirnim pregovorima da povrate zgradu u Lugansku. Pretvaranje Ukrajine u federaciju ključni je zahtev Rusije, koji nova kijevska vlada odbija da ispuni, nazivajući to uvodom u rascep zemlje.

Pročitajte još:

 

* "Ukrajino, ne brini, ne spremam invaziju"

* Oslobođeno 56 od 60 talaca u Lugansku

* "Ruski agenti i provokatori prave haos u Ukrajini"

 
U Donjecku, gde demonstranti i dalje drže u okupaciji jednu vladinu zgradu, regionalni guverner sastao se sa ključnim predstavnicima proruskih demonstranata kako bi pokušali da reše krizu.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 17:39
Руски народ се бори за слободу од Фашизма . СМРТ ФАШИЗМУ
Sreda 09.04.2014. 17:47
Daš isto pravo svom protivniku koje si uzeo sebi; sa ovom zapovjesti ispunjava se zakon; Avakov: koje si sebi uzeo pravo kad si na Majdanu pravio haos i rušio legitimnu vlast i ovima na Istoku pripada isto pravo!
Sreda 09.04.2014. 17:56
Kao sto sam i rekao, vest stoji u naslovu, da ne ispadne da izmisljam. Gledajte vesti veceras u 19h na PRVOJ Imatacete prilike da gledate intervju s mnom !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online