Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 09.04.2014.
21:51
Beta A

NATO (SAD) šalje trupe u Istočnu Evropu

Komandant NATO u Evropi, general Filip Bridlav izjavio je danas da bi Alijansa, kao odgovor na rusku vojnu pretnju Ukrajini, mogla da razmesti svoje vojnike u zemljama članicama na istoku Evrope, koje se osećaju ugroženo.

NATO želi da pruži podršku istočnim saveznicima, kaže američki general
 

Bridlav je rekao da "ne bi isključio angažovanje nijedne zemlje, uključujući i SAD".

Ministri inostranih poslova 28 zemalja članica NATO ovlastili su američkog vazduhoplovnog generala Bridlava da do utorka predloži mere koje bi zemljama alijanse najbližim Rusiji, demonstrirale da uživaju podršku saveznika.

"U osnovi reč je o paketu kopnenih, vazdušnih i pomorskih mera koje bi dale sigurnost našim najistočnijim saveznicima", rekao je Bridlav, dodajući da ima zadatak da te mere definiše do sledeće sedmice i da namerava da to i učini.

Upitan da li bi i američki vojnici mogli da budu upućeni u zemlje NATO najbliže Rusiji, on je ponovio: "Ne bih isključio doprinos nijedne zemlje".

Bridlav je rekao da je rusko vojno prisustvo duž granica sa Ukrajinom nepromenjeno. "Ono što tamo vidimo je oko 40.000 vojnika. Ja bih to okarakterisao kao kombinovanu vojsku. Drugim rečima, to je armija koja ima sve neophodne pretpostavke... da ispuni vojne ciljeve, ako joj budu zadati", rekao je Bridlav.

On je precizirao da ruska oprema uključuje avione i helikoptere, artiljeriju, poljske bolnice, opremu za komunikaciju i za ometanje. Bridlav je dodao da ruski ciljevi, ipak, ostaju nejasni.

Prema njegovim rečima, ruska vojska može da ostane na mestu i zastrašuje Ukrajinu samim svojim prisustvom, da se uputi prema jugu i uspostavi mostobran prema Krimu i, duž Crnog mora, dalje prema Odesi i moldavskoj oblasti Pridnjestrovlju, ili da izvede invaziju jugoistočnih delova Ukrajine, gde ruska manjina traži pripajanje Rusiji.

Ruska vojna sila bi na kraju ipak mogla da bude upotrebljena, i ona je spremna da krene ako dobije naređenje, i to u roku od 12 sati, dodao je komandant NATO.

Pročitajte još:

* Češka će tražiti od NATO da uđe u Ukrajinu

* "Ukrajino, ne brini, ne spremam invaziju"

* Kijev: Silom ćemo vratiti zauzete zgrade

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 21:57
Наполеон и Хитлер су кренули на Русију, а сада њиховим стопама наставља НАТО и ЕУ ! И како су прошли сви који су напали Русију ? Сваки пут све горе ! СРПСКИ НАРОД је уз РУСИЈУ ПРАВДА ће ПОБЕДИТИ
Sreda 09.04.2014. 22:09
Koji nato vojnici, pa to su patuljci u odnosu na ruse.
Sreda 09.04.2014. 22:30
DA NIJE JAKO OZBILJNO BILO BI SMEŠNO, ZNA NATO DA RUSI U AMERICI IMAJU MNOGO MOĆNO ORUŽJE I DOVOLJNO JE SAMO ONI KOJI IMAJU DALJINSKI DA UKUCAJU ŠIFRU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online