Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
54
Nedelja 13.04.2014.
09:04 >> 22:07h
Beta, Srna A

Kijev svom silom udario na Slavjansk, mrtvi na obe strane

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio je da je počela "antiteroristička akcija" u gradu Slavjansku, gde su naoružane grupe pre dva dana zauzele neke državne zgrade, uključujući i gradsku skupštinu. Prema pojedinim izveštajima, gradom odjekuje jaka rafalna paljba, a civilima je savetovano da se sakriju u kućama i skolne od prozora.

21:37 - Savet bezbjednosti UN održaće noćas vanrednu sednicu radi razgovora o eskalaciji krize na istoku Ukrajine.
21:24 - Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je danas da je Ukrajina pred građanskim ratom.
20:40 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas vlasti u Kijevu da okončaju rat protiv "sopstvenog naroda", i oštro osudilo pretnje ukrajinske vlade da će upotrebiti vojsku kako bi se sprečili dalji neredi na istoku zemlje.
"Tražimo od onih koji su sa vlasti svrgli legitimnog predsednika Ukrajine da odmah okončaju rat protiv svog naroda", navelo je rusko ministarstvo.
20:14 - Rusija će zatražiti hitnu raspravu u Savetu bezbednosti UN o situaciju na istoku Ukrajine, najavljeno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je kao "kriminalno naređenje" današnju najavu vlasti u Kijevu da će angažovati vojsku radi gušenja pobune na istoku Ukrajine.
20:11- Američki senator Džon Mekejn smatra da bi SAD trebalo da Ukrajincima pošalju naoružanje i uvedu nove sankcije ruskoj ekonomiji radi sprečavanja ruskog širenja u regionu.
19:27 - Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da je situacija u Ukrajini veoma "opasna" i pozvao Rusiju da učini sve kako bi tenzije bile smanjene.
Vojska Ukrajine

18:10 - Ukrajinske vlasti planiraju da pokrenu "punu antiterorističku operaciju" u kojoj će učestvovati i vojska, rekao je danas vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov. On je u televizijskom obraćanju istakao da je Moskva vodi rat protiv Ukrajine, tako što širi nered na istoku te zemlje, ali je najavio da nijedan od militanata neće biti krivično gonjen ukoliko do sutra ujutro preda oružje.

18:02 - Američki potpredsednik Džozef Bajden otputovaće u Kijev 22. aprila da bi iskazao podršku Ukrajini, pošto je Bela kuća izrazila zabrinutost zbog eskalacije tenzija u istočnom delu te zemlje.
17:58 - Demonstranti zauzeli gradske uprave Mariupolja i Jenakijeva na istoku Ukrajine.
17:52 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je danas podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, istakavši da bi federalizacija na kraju uništila tu državu.
17:10 - SAD su spremne da pojačaju sankcije protiv Rusije ukoliko se nastavi trenutna situacija u Ukrajini, rekla je američki ambasador u UN Samanta Pauer.
16:32 - Policija iz ukrajinskog grada Luganjska stala je na stranu pristalica federalizacije Ukrajine, javlja ruska novinska agencija "Interfaks".
16:15 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog događaja na istoku Ukrajine.
"Veoma sam zabrinuta zbog postupaka, koje su preduzeli naoružani pojedinci i separatističke grupacije u više gradova na istoku Ukrajine, koji su u protekla 24 časa preuzeli kontrolu nad policijskim stanicama i postavili su barikade oko Slavjanska", ističe se u saopštenju Eštonove.
16:10 - Deset osoba povređeno je u Harkovu u sukobima protivnika i pristalica federalizacije Ukrajine, javila je ruska novinska agencija "Interfaks".
14.03 - Prema rečima aktiviste iz redova demonstranata Nikolaja Solnceva, u Slavjansku su tri osobe poginule - jedan aktivista i dva člana Desnog sektora. On je rekao da su dvojica profederalnih demonstranata ranjena i da se aktivisti iz Donjecka pripremaju da povređene prebace u lokalne bolnice.
13.35 - Interfaks nezvanično saznaje da je napad na proruse naredio direktor CIA, koji je bio u inkognito poseti Kijevu.
12.40 - Pripadnici Desnog sektora, njih 150, stigli su u Slavjansk da bi učestvovali u operaciji protiv proruskih demonstranata. Koordinator pokreta Vladimir Karasjov, koji je trenutno u Lugansku, potvrdio je da su u Slavjansku osobe u crnim uniformama. Vođa Desnog sektora objavio je poziv za totalnom mobilizacijom.
12.06 - Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je tokom akcije ubjeno i ranjeno više ljudi sa obe strane. Poginuo je jedan oficir ukrajinske službe bezbednosti, dodajući da jesa njihove strane i petoro ranjenih. Avakov kaže da ima žrtava i među prorusima, ali njihov broj ne zna. "Separatisti se kriju iza civilnog stanovništva koje koriste kao ljudski štit", naveo je Avakov.
11.41 - U Kijevu je, posle tri sata zasedanja, završen vanredni sastanak ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost. Tema je bila normalizacija situacije na istoku Ukrajine, a prema nezvaničnim informacijama, sastaku su prisustvovali i šefovi regiona na istoku Ukrajine koji su trenutno zahvaćeni protestima. Lokalni mediji javljaju da je bilo reči i o mogućnosti uvođenja vanrednog stanja.
11.38 - RT javlja da su tri osobe, od kojih je jedna civil, ranjene tokom razmene vatre ukrajinskih snaga i proruskih demonstranata. Trupe iz Kijeva zauzele su i uništile jednu barikadu postavljenu na prilazu gradu.
11.30 - RIA Novosti izveštava da je grad pod opsadom ukrajinskih snaga, u preletu su vojni helkopteri, a oko grada oklopna vozila koja su blokirala prilaze Slavjansku.

"Jedinice iz svih državnih odbrambenih struktura učestvuju u akciji. Neka Bog bude uz nas", napisao je ukrajinski ministar obrane Arsen Avakov na svom Fejsbuk profilu. Očevici iz Slavjanska, grada sa 120.000 stanovnika u istočnom delu Ukrajine, saopštavaju da helikopteri nadleču centar i da se čuju eksplozije i pucnjava.  

"Kažite svim civilima da napuste centar grada. Ne napuštajte stanove, ne približavajte se prozorima. Separatisti su otvorili vatru na specijalne snage. Nisu ni pokušali da pregovaraju", dodao je Avakov. Pucnjava navodno dolazi sa kontrolnog punkta, koi su uspostavili demonstranti u predgrađima.  

 

Ova vojna akcija najavljena je juče u Kijevu koji se pribojava istog scenarija kao na Krimu - gde je došlo prvo do zauzimanja administrativnih zgrada, zatim do referenduma i konačno do prisajedinjenja Rusiji. Posle Avakovog upozorenja, demonstranti su oko policijske zgrade postavili barikade od guma, drvenih pregrada i vreća sa peskom.

Moskva je sinoć upozorila Zapad da bi svaka vojna akcija u Slavjansku mogla da dovede do otkazivanje najavljenih pregovora o političkom regulisanju ukrajinskih problema.

Pročitajte još:

* Rusija: Ukrajino, ne preti proruskim aktivstima!

* Prorusi zauzeli policijsku stanicu u Slavijansku. "Šaljemo specijalce"

* Rat na pomolu: Pucnjava u Donjecku!

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.04.2014. 09:08
NIJE DOBRO ZA UKRAJINU . PUTINOV odgovor biće na nivou svih dosadašnjih i naravno u INTERESU RUSIJE . OPET su Ukrajinci dali AUTOGOL slušajući i verujući NATO ZLIKOVCIMA . SAMI SU KRIVI .
Nedelja 13.04.2014. 09:14
Ako amerikanci i englezi imaju pravo da brane svoje interese hiljadama kilometara od svoje države, onda imaju i Rusi ! Rusi treba jednostavno da se ušetaju u sve djelove već raspadnute Ukrajine, gdje se nalazi njihov narod i da ih odbrani ! Po potrebi, upotrijebiti i silu !
Nedelja 13.04.2014. 12:38
НАТО је НАПО РУСИ у УКРАЈНУ!!! САД ће видимо да ли и мећу РУСИ има велики издајници ко што сам био ЈА СЛОБОДАН!!! СА ЋЕ видимо да ли мећу ПРОРУСИ има издајници ко ВУЧИЋ, НИКОЛИЋ, ТАДИЋ, ЧЕДА и ЋИЛАС!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online