Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 14.04.2014.
00:23
b92.net A

"Ukrajina se raspada"

Današnje vesti su posebno obeshrabrujuće, svi dosadašnji napori da se nađe političko rešenje i velikih sila i snaga u Ukrajini nisu urodili plodom, rekao je gostujući u Vestima TV B92 nekadašnji ambasador u Ukrajini Dušan Lazić.

Foto: Ilustracija
 

Ova situacija mogla bi da odvede do onoga što se u javnosti već čulo - do građanskog rata i do raspada Ukrajine. Kako je rekao - ne samo do toga, to bi dovelo do promene i u međunarodnim odnosima. On je ocenio da su interesi velikih sila izraženo konfrontirani da se čini da je teško doći do rešenja.

"Nema političke volje da se dođe do rešenja, niko ne odustaje od svojih ciljeva i to zaoštrava situaciju", kaže Lazić.

Na pitanje koliko je aktuelna ukrajinska vlast sposobna da se nosi sa novonastalom situacijom, naročito kada se zna da su pred zemljom izbori zakazani za maj, Lazić kaže da vlast ima ograničeno dejstvo.

Pročitajte još:

Sukobi sve žešći (Foto: Ilustracija)

* Bilt: Ukrajina je bankrotirala

 * EU: U Ukrajini je mlada demokratija; Rusija: To je raspad sistema

* Simić: Ukrajina podseća na BiH iz 1992.

* Ukrajinci oficiri vežbaju sa NATO-om

"Ukrajina je već do sada ozbiljno destabilizovana, pitanje je da li će ova vlast biti u mogućnosti da na celoj teritoriji Ukrajine organizuje izbore". Procesi su suviše daleko otišli, suviše je velika šteta i za Ukrajinu i za ovu vlast učinjena, ocenjuje nekadašnji ambasador.

Upitan može li se pronaći diplomatsko rešenje za novonastalu situaciju, Lazić kaže da može ali ukoliko postoji dobra volja.

"Ukoliko glavni akteri, SAD i EU s jedne strane i Rusija s druge strane, ukoliko shvate ozbiljnost situacije može se naći... Ali, ovo zaoštravanje ide do takvih razmera da se približavamo crvenoj liniji, da se dolazi do događaja koji uzimaju maha, a onda dolazimo do toga da ti događaji kontrolišu sve".

Lazić je zaključio da je indikativno da zemlje članice EU koje su nekada bile članice Varšavskog pakta zahtevaju jednu jaču demonstraciju sile, jer se plaše Putina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.04.2014. 00:52
Katastrofa. Evropski politicari su totalni beskicmenjaci- Amerikanci kuvaju i svima je to jasno, a politicari sute- na Engleskim forumima ogromna vecina Engleza podrzava Rusiju i prepucavanja su uglavnom UK/EU vs: SAD, ova privremena vlada u Ukrajini se preracunava sa ovim akcijama protiv protestanata, bolje da pokusavaju da pregovaraju dok se totalno nisu raspali.
Ponedeljak 14.04.2014. 00:54
Nece da se raspadne, cika Vlada ce sve da skupi ponovo kad za tako sta dodje cas. Ne verujem da ce da Rusi dozvole veci gradjanski rat. Angloameri ce vec da budu zaokupljeni BI. Zasto bi Rusi dozvolili da se Ukrajina-Malorusija raspadne? Mozda ce da daju Galiciji autonomiju, kao i mi Kosmetu ili ce da je podele s Poljacima ako budu dobri. :)
Ponedeljak 14.04.2014. 02:11
НОВИ РУСКИ ЦАР ПУТИН мора иде ДО КРАЈА!!! Не сме да одустане као СЛОБОДАН СРПСКИ ИЗДАЈНИК што је одусто од СРБИ и остави ти РУСИ у УКРАЈНУ на цедило и милост ем немилост НАТО слуга!!! То мора да БИДНЕ РУСИЈА!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online