Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 14.04.2014.
09:43 >> 10:35h
Beta A

Ni Kina nije podržala Rusiju u SB UN

Savet bezbednosti UN održao je noćas hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini na kojem su predstavnici zapadnih zemaljla optuživali Rusiju za tenzije na istoku Ukrajine, a Moskva pozvala Kijev da "prestane da koristi silu protiv ukrajinskog naroda".

Rusija primala žestoke udarce noćas u Savetu bezbednosti
 

Sastanak, sazvan na zahtev Rusije, održan je posle jučerašnjih izjava ukrajinskih zvaničnika o pokretanju "antiterorističke akcije velikih razmera" protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Zapad odgovoran 99%"

"Krv je već prolivena i treba sprečiti eskalaciju nasilja", rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

On je apelovao na zapadne zemlje, pre svega SAD, da izvrše pritisak na vlasti Kijeva da "prestanu da upotrebljavaju silu protiv ukrajinskog naroda i da započnu dijalog".

"Zapad je taj koji će odlučiti da li građanski rat u Ukrajini može da se izbegne", rekao je Čurkin i optužio zapadne zemlje da snose 99 odsto odgovornosti za to šta se događa u Ukrajini.

Ni jedna članica Saveta bezbednosti nije podržala Rusiju. Najblaži i najkraći su bili govori predstavnika Kine i Ugande. Kineski predstavnik je izrazio žaljenje zbog situacije, nadu u političko rešenje i spremnost da u tome pomogne.

Pročitajte još:

* "Ukrajina se raspada"

* "Amerika treba da naoruža Ukrajince"

* Turčinov šalje vojsku na istok Ukrajine!

"Neistine i propaganda Moskve"

Vodeće zapadne zemlje su oštro optužile Rusiju, a za njenog predstavnika u SB Čurkina rekle da iznosi neistinu i manipuliše propagandom iz Moskve. Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer je, osuđujući "ruske dezinformacije i propagandu", optužila Moskvu za "stvaranje i orkestriranje nestabilnosti" na istoku Ukrajine. Ona je navela da su nedavni događaji u toj oblasti "kopija taktike koje su ruske snage koristile u prvim fazama krize na Krimu".

"Znamo ko stoji iza toga: samo je Rusija sposobna za jednu takvu operaciju u tom regionu", podvukla je Pauer.

Britanski ambasador pri UN Mark Lajal Grant ocenio je da je u pitanju "opasna eskalacija nasilja u situaciji koja je već rizična".

"Direktno mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine"

"Rusija se ponovo direktno meša u unutrašnja pitanja Ukrajine, koristeći izgovore i vojnu silu", rekao je britanski predstavnik u UN, apelujući na Moskvu da povuče oko svojih 40.000 vojnika sa ukrajinsko-ruske granice.

Čurkin je u vezi sa predstojećim sastankom, koji je zakazan za 17. april, upozorio da bi moglo da do njega ne dođe ukoliko vojne operacije počnu na istoku Ukrajine.

"Terorizam iza kojeg stoji Rusija!"

Ukrajinski ambasador pri UN Juri Sergejev izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je njegova zemlja "suočena sa terorističkim napadom velikih razmera iza koje stoji Rusija".

"Apelujemo na naše ruske partnere da odmah prestanu da krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", podvukao je Sergejev.

Ukrajinske specijalne snage razmenile su juče vatru sa proruskom milicijom kod grada Slovjanska, prilikom čega je poginuo najmanje jedan specijalac, a pet je ranjeno. To je bio prvi oružani sukob na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsednik Aleksandar Turčinov izdao je sinoć naređenje o započinjanju antiterorističke operacije velikog obima protiv proruskih demonstranata na istoku Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.04.2014. 09:50
KINEZI nisu podržali ali nisu ni osudili RUSE . OVO će biti "dečija igra" u odnosu šta bi moglo da se dogodi UKRAJINSKOM NARODU AKO BUDU SLUŠALI NATO I EU ZLIKOVCE KOJIMA NIKADA NIJE DOSTA TUĐE KRVI .
Ponedeljak 14.04.2014. 10:00
Да незаборавимо да су ун само мртво слово на папиру, до сада само иду у корист америци земљи народа без срца и свести. + Било би време за комплетно уништење америке +
Ponedeljak 14.04.2014. 13:21
Gledao sam sinoc tu grozotu i mogu reci da su kinezi hulje od nacije, cak su jasno rekli da podrzavaju stav "medjunarodne zajednice" prema rusiji. Paganski svijet se okrenuo protiv rusije i protiv Boga, klanjaju se laznim bogovima i zato rusija mora da ostane pri sadasnjem stavu pa gdje puklo da puklo, Bog je na nasoj strani./
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online