Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 15.04.2014.
13:57
Beta A

Opa! UN: Ukrajino, poštuj prava manjina

Pa šta se sad desilo?! Otkud to da Ujedinjene nacije, koje su se zalagale za međunarodnu nepravdu i poštovanje američkih standarda u spoljnoj politici svih zemalja ovog sveta - ne osuđujući puč koji su u Ukrajini u februaru znatno potpomogli neonacisti - sada odjednom poziva "majdanske revolucionare" da počnu da se ponašaju u skladu sa normama morala, poštenja i međunarodnog prava?

Postoje kredibilni navodi o proizvoljnoj torturi i hapšenju aktivista i novinara
 

Ne znamo o čemu je reč, tek Visoki komesarijat UN za ljudska prava pozvao je nove ukrajinske vlasti da spreče podstrekivanje na mržnju, da poštuju prava manjina i da se bore protiv korupcije koja je i dalje jedan od najozbiljnijih problema u zemlji, navodi se u najnovijem izveštaju tog tela svetske organizacije.


"Nephodno je da vladi bude prioritet poštovanje različitosti, učešće svih, uključujući i manjine, u političkom životu", istakla je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj povodom objavljana tog izveštaja o Ukrajini.

Ponovo uspostaviti poverenje između Vlade i naroda

Izveštaj koji je napravljen nakon dve misije u martu pomoćnika generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivana Šimonovića, obuhvata događaje do 2. aprila.

S obzirom na "zategnutu" situaciju na istoku Ukrajine gde živi snažna ruska manjina, "važno je odmah preduzeti mere za ponovno uspostavljanje poverenja između vlade i naroda, i među različitim zajednicama", piše u izveštaju.

Od novih ukrajinskih vlasti se traži da "spreče medijske manipulacije dostavljajući na vreme tačne informacije" i da se "bore protiv netolerancije i ekstremizma".

UN pozvao Ukrajinu da poštuje manjine

U izveštaju se ukazuje da "korupcija ostaje jedan od najzobiljnijih problema u Ukrajini i da pogađa sva ljudska prava, bilo građanska, politička, ekonomska ili socijalna, povećava nejednakosti, podriva poverenje javnosti u državne institucije uključujući pravosudni sistem, vodi ka nekažnjivosti i podriva vladavinu prava".

Od vlasti Krima čiju odluku o pripajanju Rusiji ne priznaju UN, u izveštaju se traži da "reše slučaj nestalih, preduzmu mere za zaštitu prava ljudi kroz promene institucionalnog i zakonskog okvira, uključujući državljanstvo, da osiguraju zaštitu prava manjina i lokalnog stanovništva", odnosno misli se na Tatare.

Korupcija kod Janukoviča, korupcija i sada

U izveštaju se takođe navodi da su korupcija, nepostojanje nezavisnog pravosuđa i izostanak slobodnih izbora bili uzroci za izbijanje pobune protiv Janukovičevog režima.

Navodi se da je u protestima poginula 121 osoba, većina demonstranata, i da ima brojnih slučajeva torture, pa Visoki komesarijat UN traži da budu istraženi svi ti slučajevi kako bi se obezbedilo izvođenje odgovornih pred lice pravde.

U izveštaju se navodi i da na Krimu postoje kredibilni navodi o uznemiravanju, proizvoljnom hapšenju i torturi aktivista i novinara koji 16. marta nisu podržali referendum o pripajanju tog poluostrva Rusiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.04.2014. 14:23
un nista i niko nije to je samo udruzenje prevaranata i stetocina, otkazali 90-te da ne zastite nijednod Srbina, nek se nose lazovi koji sede i kupe pare za nista. A sta oni hoce uopste da se usunjaju tamo i da glume sudije a na kraju samo jedu americka govna, ko da nemaju Russi sposobnosti za ocuvanje mira a oni oslobodili Krim nacisticke pretnje bez ikakve zrtve. Ziveli Russki Mirovnjaci i Casni Pravoslavni Duh+
Utorak 15.04.2014. 15:25
Neverovatno, okoreli ustasa Ivan Šimonović poziva na postovanje pravo manjina stvarno ovo je komedija.
Utorak 15.04.2014. 14:28
Zato sto znaju da ovi imaju u svojim redovima idiote koji mogu da nasiljem protiv ruske manjine i proruskih Ukrajinaca ne samo okrenu dobar deo naroda protiv Kijeva, nego i daju opravdanje Putinu da se umesa. Ne daju oni pet para za Ruse i Ukrajince, samo stite svoj interes.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online