Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 19.04.2014.
15:21
Vestionline A

Donjeck: Jevreji, prijavite se ili deportacija

Jevrejima u Donjecku na izlazu iz sinagoge proteklih dana su deljeni letci na kojima piše da moraju da prijave svu svoju imovinu i plate 50 dolara registracije kako bi im se izdao poseban pasoš u kojem će biti naznačena njihova veroispovest. U suprotnom, sledi im deportacija.

Uputstvo deljeno Jevrejima u Donjecku
 

Izraelski mediji javljaju da su letke ispred sinagoge delila trojica muškaraca sa fantomkama na glavama i ruskom zastavom u ruci. Kao autor letka potpisan je Denis Pušiljin, šef privremene vlade uspostavljene u Donjecku. Međutim, on tvrdi da nema nikakve veze sa ovim skandalom.

"Dragi građani Ukrajine jevrejske nacionalnosti", stoji na početku pisma, a dalje se objašnjava da svi stariji od 16 godina moraju da se prijave i registruju u Sekretarijatu za nacionalnost u Donjecku. Kako se navodi, za sve su krive vođe jevrejske zajednice podržavaju banderizam u Kijevu (što se odnosi na Stepana Banderu, vođu ukrajinskog nacionalističkog pokreta koji se borio za nezavisnost Ukrajine u Drugom svetskom ratu) i protive se Narodnoj republici Donjeck koju su osnovali proruski demonstranti.

U letku je opisano i koje dokumente Jevreji treba da ponesu sa sobom. "Kako bi registrovali veru, potrebna je lična karta, crkveni dokument za članove porodice, kao i dokument o vlasništvu nad nekretninama, kao i pokretninama". Ako Jevreji to ne učine, biće proterani i oduzeće im se sva imovina, navodi se u letku.

Proruska strana u Donjecku tvrdi da iza pamfleta stoji ukrajinska propaganda koja želi na svaki način da diskredituje proruse. Oni tvrde da Rusi nikada nisu bili vašisti i antisemiti, već da je to blisko Ukrajincima.

Olga Reznikova (32), Jevrejka iz Donjecka, kaže da do sada u svom gradu nikad nije osetila antisemitizam.

"Ne znamo da li su ove letke podelili proruski aktivisti ili neko drugi, ali strašno je i ozbiljno što uopšte postoje. Tekst podsća na neki fašistički iz 1941. godine", rekla je Olga.

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je zgroženost nad deljenim pamfletima. "U 2014. godini ovakve stvari ne možemo tolerisati. Ovo je groteskno i neprihvatljivo i nema mesta za ljude koji se bave ovakvim aktivnostima, iz koje god da stranke dolaze", rekao je Keri. 

Pročitajte još:

* Prorusi "zavode red" u Slavjansku

* Ukrajina: Specijalan status za ruski jezik

* Putin se sprema da pripoji Serbiju!

POVEZANE VESTI

Subota 19.04.2014. 15:38
CIA snajka . Cak su i jevrejske organizacije izrazile sumnju u poreklo ovih letaka .
Subota 19.04.2014. 15:48
Ocajni su zapadni fašisti,ne znaju šta još da izmisle.Opet daju sami sebe autogol.Svaki njihov jeftin potez je na vreme procitan,stvarno su amateri u šahu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online