Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.04.2014.
12:17
Beta, Srna A

Brisel objavio listu još 15 Rusa na meti sankcija: "EU treba da se stidi"

Evropska unija je objavila imena novih 15 osoba, protiv kojih su uvedene sankcije zbog njihovog ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

Na spisku za nove sankcije su vojne "face" Rusije
 

Na listi se, između ostalih, nalazi i načelnik generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov, general-potpukovnik Igor Sergun, identifikovan kao šef GRU, ruske vojne obaveštajne agencije.

Na listi su takođe zamenik ruskog premijera Dmitrij Kozak i lideri proruskih separatista na Krimu i u istočnoukrajinskim gradovima Lugansk i Donjeck.

Jučerašnjom odlukom ambasadora iz zemalja EU u Briselu, ukupan broj Rusa i proruskih individua u Ukrajini kojima je Unija uvela sankcije sada iznosi 48.

Prve sankcije su uvedene posle prošlomesečnog otcepljenja ukrajinskog poluostrva Krim i njegovog pripajanja Rsuiji.

EU i SAD optužuju Rusiju za destabilizaciju istočne Ukrajine. NATO je upozorio da je Moskva nagomilala 40.000 vojnika uz granicu sa Ukrajinom i mogla bi, ako hoće, da izvrši invaziju na tu zemlju. I SAD su juče odlučile da prošire sankcije na još sedam zvaničnika ruske vlade i 17 kompanija, povežanih sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Šulc: Sankcije Rusiji će uticati na ekonomiju Unije

EU je najveći trgovinski partner Rusije, ali je, uprkos tome, EU veoma pažljiva kada se radi o uvođenju sankcija Rusiji, imajući u vidu da je Moskva jedan od najvećih naftnih i gasnih snabdevača Evrope, i za sada se Unija uzdržavala da prati liniju Vašingtona i
uvede sankcije nekim ruskim kompanijama. Lideri EU, međutim, zapretili su da će uvesti strože ekonomske sankcije Rusiji, na čijoj meti bi bila finansijska industrija ili energetski sektor, ako situacija u istočnoj Ukrajini dalje eskalira, ali o tome još nije raspravljano.

EU treba da se stidi

Rusija je kritikovala uvođenje novih sankcija EU protiv ruskih zvaničnika povodom krize u Ukrajini, s ocenom da je EU pod uticajem Vašingtona i da treba da se stidi.

"Naši partneri deluju po naredbi Vašingtona, povlačeći nove neprijateljske poteze protiv Moskve", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Evropska unija saopštila je ranije da je zamrznula sredstva i uvela putne restrikcije za 15 ruskih državljana zbog ukrajinske krize.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.04.2014. 12:20
Najviše vole da zamrzavaju sredstva...! Rusija bi automatski trebala naciolizovati sve zapadne firme u svojoj zemlji !
Utorak 29.04.2014. 12:56
Brisel nije normalan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online