Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 08.05.2014.
13:56 >> 14:17h
Srna A

Rusi kontejnerom "potopili" američki razarač, 27 osramoćenih mornara dalo otkaz

Nedeljama je trajala misterija o tome šta je nateralo deo posade američkog torpednog razarača "Donald Kuk" u Crnom moru da posle neposrednog susreta sa ruskim bombarderom "Su-24" zatraži istupanje iz flote!?

Američki razarač gluv i slep pod naletom Rusa, mornari posramljeni
 

Državni sekretarijat SAD priznao je da je posada američkog torpednog razarača "Donald Kuk" bila demoralisana posle susreta sa ruskim bombarderom koji nije imao bombe i rakete, već samo kontejner sa sistemom za radioelektronsku borbu.

Događaj se desio 12. aprila - ruski bombarder "Su-24" izvršio je kružni let nad američkim razaračem, a posledica je bila činjenica da je 27 američkih mornara napisalo izjavu o davanju otkaza iz flote. Što je tako preplašilo posadu torpednog razarača?

VIDEO: Leteći kamion novo oružje američke vojske

"Donald Kuk" je torpedni razarač Vojno-morskih snaga SAD četvrte generacije. Njegovo glavno oružje su krstareće rakete "tomahavk", koje mogu da lete do 2.500 kilometara i nose nuklearno punjenje. U običnoj ili udarnoj varijanti, brod je opremljen sa 56 ili 96 takvih raketa.

"Aegis" - čemu to služi... a uz to i ne radi

Torpedni razarač je opremljen najnovijim ratnim informacionim sistemom "Aegis", koji, između ostalog, ujedinjuje sredstva protivvazdušne odbrane svih brodova na kojima je postavljen u zajedničku mrežu, omogućujući istovremeno da se prati i gađa na stotinu ciljeva.

Na nadogradnji torpednog razarača smeštene su ogromne antene univerzalnog radara koje zamenjuju nekoliko običnih radiolokacijskih stanica. Uz "tomahavke" u univerzalnim lansirnim uređajima na "nosu" i krmi, nalazi se 50 dirigovanih raketa različite klase.

Bombarder Su-24 efikasan i bez bombi
 

Ruski bombarder "Su-24", koji je doleteo do "Donalda Kuka", nije imao bombe ni rakete. Pod trupom aviona nosio je kontejner sa sistemom za radioelektronske borbe "hibini" - navodi portal "Ruskog vesnika". Pošto se približio, "hibini" je isključio radar razarača, a zatim i sistem prenosa podataka - ukratko, ceo "aegis".

Podvijenog repa u Rumuniju

"Su-24" je posle toga simulirao raketni napad na oslepljeni i nemi brod. I potom isto to još nekoliko puta. Kada je bombarder napokon odleteo, "Donald Kuk" je odmah otplovio u rumunsku luku.

Analitičari ističu da će nagli razvoj nadzvučnih bespilotnih letelica postati još jedno mesto vojno-tehničkog suprotstavljanja Moskve i Vašingtona. Kao odgovor na pojavu američke doktrine "munjevitog globalnog udara", Rusija je spremna da razvije ništa manje globalni svemirski štit: Vojsku vazdušno-svemirske obrane.

Imaju "baćuške" još kečeva u rukavu

Osim "hibina", ruski Vojno-industrijski kompleks proizvodi i mnoge druge uređaje koji su u stanju da obeshrabre kako redovne jedinice protivnika, tako i teroriste. Jedinice vazdušno-desantnih vojski počele su da proizvode sisteme "infauna".

Namontiran na oklopnom transporteru ili drugoj ratnoj tehnici, taj sistem nalazi i zaglušuje neprijateljsku radio-vezu u kratkim ili ultrakratkim talasima i "uspavljuje" dirigovane mine. One eksplodiraju, ali tek pošto se kolona ruskih vojnika dovoljno udalji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 14:00
ha,haaaaa......oprem dobro
Četvrtak 08.05.2014. 14:02
PUTINOVE VIDEO IGRICE POSTAJU HIT . BOŽE ŠTA RADI ČOVEK NATO ZLIKOVCIMA ?
Četvrtak 08.05.2014. 16:11
СВИ ЈУНАЦИ НИКОМ ПОНИКОШЕ И У ЦРНО МОРЕ ПОГЛЕДАШЕ..... Е то су те америчке јуначине који знају само на симулаторима да се јуначе и војују битке...Јаооо само што је "Су-24" извршио кружни лет над америчким разарачем а 27 америчких јуначина је писало изјаву о отказу из флоте....Требало је руски пилот да барем 1 ракету испали на 0,5км од "Доналда Кука" па американци би се поубијали сами између себе.....хахахахахахаха Предлажем да се "АМЕРИЧКЕ ФОКЕ" убудуће преименују у "АМЕРИЧКИ ТУЉАНИ" ПС: извињавам те туљанима на поређењу..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online