Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 12.05.2014.
09:52 >> 14:01h
Beta A

Prorusi izglasali nezavisnost

Oko 90 odsto glasača na industrijskom istoku Ukrajine izjasnilo se za nezavisnosti na referendumu u nedelju, saopštili su danas njegovi organizatori.

Ogromnom većinom glasova, birači u Donjecku i Lugansku su izabrali nezavisnost 

Oni kažu da je, po još nepotpunim rezultatima prebrojavanja glasova, tako glasalo 89 odsto glasača u oblasti grada Donjecka i čak 96 odsto u susednom Lugansku.

Prorusi iz basena Donbas, na istoku Ukrajine, još u nedelju su proglasili da je, po prvim rezultatima, izglasana nezavisnost te oblasti od Ukrajine, dok su Kijev i Zapad to izjašnjavanje ocenili kao "farsu".

Prorusi kažu da će konačni status regiona biti naknadno utvrđen, uz mogućnost pripajanja Rusiji.

Prebrojavanje glasačkih listića u Donjecku
 

Lugansk traži da UN prizna rezultate

Jedan od organizatora referenduma rekao je da će Lugansk sada zatražiti od Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost ovog regiona.
Lokalno rukovodstvo objavilo je da Lugansk neće učestvovati u ukrajinskim predsjedničkim izborima 25. maja.

Roman Liaguine, šef izborne komisije, rekao je u nedelju da je "bilo veoma lako prebrojati glasačke listiće jer je broj ljudi koji su glasali protiv bio veoma mali".

U Kijevu, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je proglasilo referendum pravno nevažećim i reklo da "neće imati nikakve pravne posledice po teritorijalni integritet Ukrajine". Glasanje je bilo "zločinačka farsa" koju je finansirala Rusija, ocenilo je Ministarstvo. I rekacije Zapada bile su slične.

Ukrajinske vlasti su odlučne da sprovedu vanredne predsedničke izbore 25. maja, a optužuju Rusiju da želi da ih spreči. Prorusi ne žele te izbore, a privremenu vlada u Kijevu smatraju "fašističkom".

Moguć referendum o pripajanju Rusiji

Istočni ukrajinski region Lugansk mogao bi da održi referendum o pridruživanju Rusiji, prenijela je danas ruska državna agencija RIA "Novosti" pozivajući se na portparola proruskih snaga.
- Ako bude donesena odluka o referendumu o pridruživanju Rusiji, onda će volja naroda biti uzeta u obzir - rekao je portparol.
Regioni Lugansk i Donjeck juče su održali referendume o samoupravi. Organizatori su objavili da je u Lugansku samoupravu podržali preko 96 odsto glasača, a u Donjecku oko 90 odsto.

Kijev i Zapad strahuju da bi posle referenduma u Donbasu moglo doći do situacije slične onome što se desilo marta - kada je Krim pripojen Rusiji, čime su Zapad i Moskva potonuli u najgoru krizu od završetka Hladnog rata.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.05.2014. 09:51
НЕК ВАМ ЈЕ СА СРЕЋОМ НОВО-РУСИЈА БРАЋО НАША ПРАВОСЛАВНА
Ponedeljak 12.05.2014. 10:14
Наша несрећа једнака је украјинској.Њих и нас су растурили проклети западњаци.Оно што нам иде у корист је да у блиској будућности ми можемо да повратимо Косово и Метохију јер је то окупирани део Србије.Неће ни Америка вечно трајати.
Ponedeljak 12.05.2014. 09:57
Srecno bilo braco Rusi. Svaka cast. Noz u ledja zlotvorima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online