Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.05.2014.
18:12
Beta A

EU sprema odgovor Putinu

EU je uverena da će isporuke ruskog gasa Evropi biti nastavljene, a pregovori Ukrajine, Rusije i Evropske komisije o tome će biti nastavljeni da bi se našlo rešenje za zahtev Moskve da Kijev unapred plati isporuke tog energenta i to po višoj ceni.

Putin članicama Unije i zemljama potrošačima ruskog gasa poslao pismo u kome traži veću angažovanost Evropske komisije
 

To su u Briselu stavili do znanja zvaničnici u Evropskoj komisiji, uz ocenu da ima naznaka izvesne predusretljivosti u ruskom stavu da se dođe do rešenja koje bi zadovoljilo sve strane, ali su naglasili da svi partneri moraju biti pouzdani i odgovorni i da se "ne sme koristiti kao političko oružje".

Oni su time odgovorili na pitanje novinara kakav odgovor EU spema na pismo ruskog predsednika Vladimira Putina članicama Unije i zemljama koje su potrošači ruskog gasa, uključujući Srbiju, u kojem se traži odgovor EU na to zašto Ukrajina ne plaća dug od tri i po milijarde dolara, iako su privremene vlasti u Kijevu dobile od Međunarodnog monetarnog fonda tranšu kredita od 3,2 milijarde dolara.

Putin je podvukao da je ruska kompanija za snabdevanje gasom bila primorana da stavi na snagu klauzulu sporazuma s ukrajinskom stranom o plaćanju unapred za isporuke gasa.

Pročitajte još:

EU je uverena da će isporuke ruskog gasa Evropi biti nastavljene

* “Platite 1,66 milijardi dolara unapred, inače nema gasa!“

* “Od pomoći MMF-a Ukrajini, najviše profitira Gasprom“

* "Ukrajinci, šta je sa parama za gas"

* Evropu uplašilo Putinovo pismo

Zvaničnici u Briselu su dodali da Evropska komisija i njen predsednik spremaju odgovor na pismo Putina koji je zatražio veću angažovanost Evropske komisije i predočio da Moskva nije dobila odgovore ni na ranije poruke, a naglasio je da je "Rusija i dalje spremna da zajedno s evropskim zemljama radi na pronalaženju opipljivog i poštenog rešenja".

Putin je uputio pisma šefovima država Austrije, Bosne, Bugarske, Češke, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Francuske, Italije, Makedonije, Moldove, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Turske i Srbije.

POVEZANE VESTI

Petak 16.05.2014. 20:47
Јевропо, Јевропо, само ти спремај одговоре али пажљиво прати преговоре Русије са истоком. Кинези један део гаса из Русије, Индија други и ти ћеш, проклета била. да одеш где си одавно и заслужила... Е,тамо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online