Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 28.05.2014.
08:57
N. Jokić - Vesti A

Oland: EU je postala nečitka, udaljena i nerazumljiva!

Posle izbora za Evropski parlament na kojima je krajnja desnica zabeležila spektakularne uspehe u skoro svim zemljama EU, reklo bi se da Evropom kruži bauk panike. Šefovi država i vlada EU sastali su se na vanrednom samitu u Briselu kako bi pokušali da nađu odgovor na eksploziju gneva sve siromašnijih masa koje su se priklonile populističkim obećanjima ekstremista dok im Brisel nudi jedino stezanje kaiša.

Francuski predsednik Fransoa Oland

Francuski predsednik Fransoa Oland došao je politički oslabljen u Brisel, posle pobede krajnje desnog Nacionalnog Fronta koji je dobio podršku čak četvrtine glasača za svoju antimigracijsku politiku, zalaganje za izlazak iz EU i posebno - za napuštanje evra.


Oland se uoči dolaska na vanredni samit u Briselu obratio naciji priznajući da je EU "postala nečitka, udaljena i nerazumljiva" i dodajući da "tako nešto više ne može dalje".
On se založio za to da Evropa "promeni orijentaciju" i da se "povuče odande gde nije neophodna". Oland je najavio da će na evropskom samitu tražiti da se kao prioriteti postave: privredni rast, zapošljavanje i investicije.

Do koje je mere francuski predsednik Fransoa Oland uzdrman govori i činjenica da je on kao socijalista dogovorio da Francuska mora da čuva svoje granice, kada je juče italijanski premijer Mateo Renci pozvao da EU pokaže solidarnost kada je reč o najezdi imigranata iz Afrike na italijanske obale.


Sve ovo govori da je francuski predsednik napravio prvi korak približavanja ka britanskom premijeru Dejvidu Kameronu koji već dugo traži uspostavljanje neke vrste "Evrope po izboru" i obustavu prenošenja suvereniteta sa pojedinačnih država na institucije EU u Briselu.


Posle pobede evroskeptika iz stranke Ukip na izborima u Velikoj Britaniji, Kameron sada još više insistira na ukidanju nekih zajedničkih evropskih političkih odluka kao što je na primer sloboda kretanja i zapošljavanje unutar EU.


Kameronu je neophodno da Brisel udovolji bar nekom od njegovih zahteva pre nego što u Velikoj Britaniji bude održan referendum o izlasku iz EU najavljen za 2017. godinu.


Pitanje je međutim da li će antievropski gnev sve siromašnijih biračkih masa u Evropi moći da se umiri delimičnim udovoljavanjem njihovim zahtevima. Ili će ipak biti neophodno da EU dovede u pitanje ono što je zapisano u njenom ustavu: obavezu poštovanja načela neoliberalne ekonomije po kojima se tržište samo reguliše, a uloga države mora da slabi. Ovu suštinsku reformu za sada niko i ne pominje.

Marin Le Pen bi u Jelisejsku palatu

Liderka Nacionalnog Fronta, Marin Le Pen, najavila je da namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u Francuskoj 2017. godine. Ona kreće u Brisel kako bi sa predstavnicima novoizabranih antievropskih poslanika u Evropskom parlamentu, pokušala da se dogovori oko stvaranja političke grupe onih koji se zalažu za izlazak iz EU. Ukupno 140 antievropskih poslanika iz 28 država Unije dobilo je mesta u EP. Među njima su neonacisti iz Grčke, Mađarske, Bugarske i jedan iz Nemačke. Marina Lepen nije isključila pregovore sa neonacističkim poslanicima, ali je rekla da su oni "nezainteresovani".

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 09:59
Само ви отерајте Амере и све ће бити како треба.
Sreda 28.05.2014. 09:13
Ovakva Fašistička evropa se mora vrlo brzo raspasti da bih se gradila neka pravednija Evropa. Ne znam kako će je prežaliti ovi naši EVRO FANATICI.
Sreda 28.05.2014. 09:03
Nepodnošljivi ste sami sebi, zamislite, koliko tek nama !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online